REPORTAJ Atena, oraşul zeilor, unde soarele zâmbeşte tot timpul anului!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atena, vedere spre Acropole
Atena, vedere spre Acropole

Capitala Greciei este un oraş încărcat de istorie, cu o bogată ofertă turistică pentru toate gusturile vizitatorilor.

Atena este cu siguranţă unul dintre cele mai vizitate oraşe din lume, legăturile ei cu istoria reprezentând cel puţin un motiv întemeiat pentru a merge măcar o data în capitala Greciei. Iar faptul că se află în buza Mediteranei şi beneficiază de o climă blândă chiar şi în lunile de iarnă face ca un city-break aici să fie o variantă demnă de luat în seamă în orice moment al anului.

O expediţie la Atena în extra-sezon va avea un farmec aparte, în primul rând pentru că nu vei fi nevoit să te calci pe bombeuri cu hoardele de turişti care îi calcă perimetrul vara, unii veniţi chiar pentru a vizita oraşul, iar alţii aflaţi în tranzit către insulele greceşti. Apoi, în timp ce frigul pune stăpânire pe continent, în sudul Greciei te poţi bucura de temperaturi prietenoase, cu maxime de 18-20 de grade în timpul zilei.

Atena

Atena este un oraş de un verde crud, care te poate scoate din amorţeală şi îţi poate da o energie aparte chiar şi în trei-patru zile petrecute acolo. Fie că alegi să calci pe urmele zeilor, la Acropole - colina sacră a antichităţii - să vezi stadionul Panathenaic - singurul din lume construit exclusiv din marmură, gazda primei Olimpiade, desfăşurată în 1896- să mergi la pas prin Plaka - cartierul cu străzi pietruite şi magazine de suvenire - ori să savurezi o cafea în piaţa Monastiraki, privind stolurile de porumbei, tonusul n-are cum să-ţi lipsească.

Piaţa Syntagma, kilometrul zero

Drumul spre Atena e simplu graţie numeroaselor curse care zboară din Bucureşti. Tarom, Aegean şi Ryanair ajung aproape zilnic acolo, într-o oră şi jumătate, la preţuri dintre cele mai decente. De la aeroportul Venizelos, aflat la 20 de kilometri de oraş, există două opţiuni principale de a ajunge în centru: metroul (10 euro) şi autobuzul (6 euro). Avantajul metroului este că ajunge mai repede, nefiind nevoit să ia piept tot traficul, care adesea e sufocant în special la orele de vârf. Dacă preferaţi autobuzul luaţi o marjă de timp de minimum o oră, atunci când vă conturaţi programul.

Atena

Pentru a începe explorarea Atenei, cel mai potrivit punct de plecare este Piaţa Syntagma (Piaţa Constituţiei), buricul oraşului, unde se află şi Parlamentul elen. Schimbarea gărzii la fiecare oră fixă e un spectacol gratuit, nu tocmai fastuos ca în alte capitale europene, dar poate fi o variantă de luat în seamă. Dacă sunteţi obosiţi de pe drum şi simţiţi nevoia de linişte atunci următorul popas ar trebui să fie Grădina Naţională a Atenei. Vorbim de o oază de verdeaţă, întinsă pe o suprafaţă destul de mare, cu vegetaţie exotică, unde pot fi văzute tot felul de păsări (fazani, rate, gâşte) şi mulţi papagali zburând în libertate deasupra palmierilor. Se află chiar în spatele Parlamentului şi o oră-două petrecute aici vă pot încărca bateriile. Portocalii şi lămâii au crengile pline, iar multe fructe cad de pământ fără a fi revendicate de nimeni. Nici măcar de cei care ar trebui să cureţe locul şi care le lasă acolo din neglijenţă sau poate pentru a da un farmec aparte imaginii vizuale.

Atena este un oraş în care toate obiectivele turistice majore sunt concentrate pe o suprafaţă destul de mica, vestigiile arheologice ale vechii civilizaţii elene jucând un ro important în definirea oraşului. Practic, cam tot ce de văzut  se află în zona centrală şi nu prea e nevoie de maşină sau mijloace de transport în comun pentru a le bifa.

Stadionul Olimpiadei din 1896

Atena Grecia FOTO Shutterstock

Foarte aproape de Grădina Naţională se află stadionul Panathenaic (3 euro biletul de intrare), singurul stadion din lume construit în întregime din marmură. El a găzduit primele Jocuri Olimpice, desfăşurate în 1896, iar acum este ultimul punct din Grecia unde are loc ceremonia de predare a flăcării olimpice către naţiunea gazdă. Stadionul Panathenaic nu trebuie confundat cu stadionul Olimpic din Atena, unde s-a desfăşurat Olimpiada din 2004, ultima competiţie majoră la care România a strălucit, obţinând 19 medalii, dintre care 8 de aur. Acesta se află în Complexul Olimpic, situate undeva la periferia oraşului, în zona Marousi – partea de nord est a Atenei.

Atena Grecia FOTO Shutterstock

Stadionul Panathenaic, construit acum mai bine de un secol, este parte din lanţul de obiective turistice care fac din Atena una dintre capitalele civilizaţiilor trecute. Evident, perla coroanei este colina Acropole, cu toate monumentele de pe ea, de unde tot oraşul se vede, îmbrăcat în alb, din cauza clădirilor, până hăt-departe. Fiind iarnă, biletul de acces este la jumătate de preţ, iar elevii şi studenţii beneficiază de intrare gratuită. Pe lângă Acropole şi teatrul lui Dyonisos, zeul vinului dar şi al teatrului, aflate în acelaşi complex, pot fi vizitate Agora Antica şi templul lui Hefaistos, Templul Zeiţei Atena şi Templul lui Poseidon, Arcul lui Hadrian şi templul lui Zeus sau muzeul Acropole. Fiecare are povestea lui încărcată de istorie şi reprezintă o pagină din istoria Greciei Antice, care a avut un rol vital în dezvoltarea culturală, spirituală şi politică a societăţii pe Bătrânul Continent sau chiar în lume. Pe de altă parte, se spune că grecii şi-au creat o mulţime de poveşti despre trecutul lor, care să-i ajute să transmită istoria lor mai departe, aşa explicându-se existenţa diverşilor monştri sau zeităţi mitologice. Ruinele rămase în picioare sunt nişte resturi arheologice, multe restaurate, dar istorioarele din spatele lor valorează mult mai mult.

Plaka, cartierul tavernelor înflorite

Imagine indisponibilă

Atena înseamnă în principal Acropole, dar ar fi nedrept ca oraşul să fie asimilat exclusiv acestui simbol. Pentru că, dincolo de asta, sunt şi alte locuri care contribuie la farmecul oraşului. Spre exemplu, o plimbare prin vechiul cartier Plaka, situat la poalele colinei şi numit cartierul Zeilor. Este acel loc care apare în cărţile poştale cu imaginile tavernelor împodobite cu flori colorate, spaţiul potrivit pentru savura bucatele tradiţionale greceşti (souvlaki, musaca, gyros) sau măcar o bere Mythos, pe acordurile lui Zorba. Preţurile nu sunt exagerate, dar nici mici, o porţie de mâncare costând puţin peste 10 euro.

Atena

Din Plaka, în preţ de câteva minute, ajungi la Piaţa Monastiraki, trecând şi pe la muzeul instrumentelor muzicale greceşti, care găzduieşte peste 1200 de instrumente tradiţionale descoperite peste tot pe teritoriul Greciei. Intrarea este gratis şi merită să alocaţi măcar o jumătate de oră pentru a vedea de ce muzica greceasă a ajuns atât de apreciată pe toate meridianele globului. La Monastiraki, peisajul se schimbă puţin. Piaţa este una dintre cele mai populare locuri din oraş, iar denumirea ei provine de la numele unei bisericuţe foarte vechi, aflată în mijlocul ei, ce datează de prin secolul al X-lea. Oamenii se opresc să-şi tragă sufletul şi privesc văzduhul brăzdat de zeci, poate sute de porumbei, care zboară ca nişte MIG-uri.

Pe strada Pittaki la cumpărături

Sus pe deal se vede Acropole, iar greci şi turişti deopotrivă stau la terase cu un frappe în faţă şi pălăvrăgesc vrute şi nevrute. Dacă aveţi chef de cumpărături, nimic mai simplu. Celebra stradă Pittaki nu poate fi ratată, e doar la câţiva metri distanţă. Este ca o alee împodobită cu decoraţiuni şi ghirlande multicolore, înţesată de buticuri gen bazar, aducând aminte de originile orientale ale oraşului, în care se găseşte orice, de la haine de piele şi blănuri, la magneţi cu săpunuri ori crème din ulei de măsline. 

Atena

Peisajul pare babilonian dar are farmecul lui, pentru că prin venele grecilor curge sânge de comercianţi şi şansele să pleci de acolo fără măcar o minimă achiziţie sunt destul de mici. Pentru magazine de firmă, strada Ernou, aflată în partea opusă şi care face legătura cu Piaţa Syntagma, este mai mult decât potrivită, iar în cazul în care aveţi nevoie de mai multe opţiuni există mallul Metro Atena (staţia de metrou Agios Dimitros), un shopping center destul de generos în posibilităţi de cheltuire a banilor.


Intrarea la Acropole, mai ieftină iarna

Atena Grecia FOTO Shutterstock

Cazarea în centrul oraşului este scumpă, dar există variante mult mai ieftine la una-două staţii de metrou distanţă de zona zero.

Sistemul de transport în comun este foarte bine pus la punct în Atena, atât la suprafaţă cât şi în subteran. O cartelă cu o călătorie costă 1,4 euro, iar un abonament pe o zi 4,5 euro.

Mare atenţie la buzunare. Oraşul este plin de hoţi, drept pentru care, în special în zonele aglomerate, trebuie să ţii bine de geantă, telefon şi portofel.

Până la 31 martie intrarea la Acropole (10 euro) şi la majoritatea obiectivelor turistice este la jumătate de preţ, iar pentru elevi şi studenţii este gratis

Muzeul Naţional de Arheologie găzduieşte numeroase obiecte de artă din Grecia Antică şi este unul dintre cele mai importante muzee cu un asemenea patrimoniu.

Atena are şi alte muzee interesante, precum Muzeul Agorei, Muzeul de Artă Cicladică, Muzeul Benaki, Muzeul Bizantin, Galeria Naţională de Artă, Muzeul Războiului sau Muzeul de Artă Populară Grcească.

Atena

Noul muzeu al Acropolei are o podea de sticlă, care îţi permite să studiezi o veche aşezare creştină. Aici sunt statuile din marmură ale partenonului, frize, cariatide şi alte opere de décor.

Atena este şi oraşul pisicilor. Te poţi împiedica de feline fălcoase şi prietenoase în toate parcurile, dar şi pe străzi.

Pentru o panorama deosebită, muntele Lycabettus, de fapt un deal oferă posibilitatea de a vedea Atena la 360 grade. Se poate urca pe jos sau cu funicularul.

4 milioane de locuitori are Atena în zona metropolitană, fiind un oraş destul de aglomerat

Atena este unul dintre cele mai vechi oraşe din lume, datând de peste 3.400 de ani

Atena


Mic dicţionar de cuvinte greceşti

Limba greacă are destul de puţine în comun cu limba română, iar alfabetul e complet diferit. Nu vă aşteptaţi ca grecii să o rupă pe engleză, dar nu vă miraţi prea mult nici dacă veţi auzi vorbindu-se româneşte la magazine. Vânzătorii sunt destul de abili astfel încât să vă atragă cu câteva vorbe în română, însă şi reciproca e valabilă în relaţia cu elenii. Grecii sunt un popor foarte mândru şi se vor simţi foarte bine dacă le puteţi adresa câteva cuvinte în limbal lor, aşa că nu strică să ştiţi măcar pe cele uzuale.


Bună dimineaţa - Kalimera
Bună seara – Kalispéra
Noapte bună - Kalinýchta
Salut sau La Revedere - Geiá Sas
Da - Nai
Nu - Óchi
Mulţumesc - Efcharistó
Scuze sau Scuză-mă – Syngnómi
Te rog sau Cu plăcere - Parakaló

În Portul Pireu, pe urmele lui Pierre Vaillant 

Atena

O vizită la Atena poate fi incompletă fără să ajungeţi la portul Pireu, locul despre care mulţi am auzit prima dată citind romanul Toate pânzele sus, scris de Radu Tudoran şi ecranizat de TVR, care a dat viaţă unor personaje celebre acum mai bine de patru decenii, ca Anton Lupan, Pierre Vaillant, Ieremia, Gherasim, Ismail ori Mihu! Pireul de azi, cel mai mare port din Grecia, şi al treilea ca număr de pasageri din lume (20 de milioane de oameni pe an), e plin de vase de croazieră, mastodonţi de oţel care plimbă bogaţii lumii printre insulele Mediteranei. De aici se poate pleca în excursii de o zi pe insulele din apropiere, în special în sezonul cald.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite