REPORTAJ La un pahar de vin cu Iniesta! Omul care a adus Spaniei titlul mondial de fotbal din 2010 şi-a deschis în micuţa localitate natală o cramă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 275 de kilometri de Madrid, şi la 125 de kilometri de Valencia, Fuentealbilla este o mică localitate spaniolă, din provincia Albacete care teoretic nu spune nimic.

Ultimul recensământ, efectuat în 2009, a numărat puţin peste 2.000 de oameni, care mai locuiesc acolo, marea majoritate parte din familii rămase pe loc pentru a exploata podgoriile ordonate pe coama dealurilor, însorite mai bine de jumătate de an. Fuentealbilla are însă cu ce se mândri.
De aici a plecat spre fotbalul mare, unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti din istoria Spaniei. Andres Iniesta, omul care a adus ibericilor titlul mondial din 2010, cu un gol marcat în poarta Olandei, în minutul 116, este născut în Fuentealbilla şi chiar aici a început fotbalul. A trecut rapid la piticii lui Albacete, iar la 12 ani a fost racolat de FC Barcelona şi înregimentat în celebra academie La Masia, izvorul de talente al clubului catalan.

Iniesta, unul dintre cei mai galonaţi fotbalişti istoria fotbalului, nu şi-a uitat niciodată originile. E ataşat de locurile natale, acolo unde a pornit un business. Ceea ce s-a vrut iniţial o afacere de familie a devenit în timp un bussines prosper şi un chiar important obiectiv turistic. Este vorba despre Bodega Iniesta, o cramă care produce anual peste un milion de sticle de vin. Şi, care poate fi vizitată, doar pe baza unei programări ferme făcută cel puţin cu câteva zile înainte.

Imagine indisponibilă


Vizită pe bază de programare
De ce a ajuns Bodega Iniesta obiectiv turistic, care atrage câteva zeci de mii de turişti anual? Evident, în primul rând, graţie faimei de care se bucură jucătorul aflat acum în Japonia. Andres este unul dintre cei mai adulaţi fotbalişti din istoria naţionalei Spaniei. Ibericii l-au aplaudat pe orice stadion, indiferent de nivelul rivalităţii dintre gazde şi FC Barcelona, pentru că Iniesta este cel care a adus Spaniei singurul titlul mondial.

Dincolo de latura sportivă, Bodega este un obiectiv aparte integrat în ceea ce se numeşte turism vitivinicol. Nu e cel mai popular tip de turism, dar tot mai mulţi vizitatori, saturaţi de oraşe supra-aglomerate preferă genul acesta de vacanţă, un neapărat mai puţin costisitoare, cât sigur mai relaxantă. Pasionaţii susţin că turismul vitivinicol este de fapt destinat doar celor care înţeleg legătura dintre cultura viţei de vie, vin şi om, iar istoria atestă faptul că vinul este asociat momentelor fericite, în timp ce viţa de vie este un simbol al vieţii. Nu trebuie însă să te încadrezi neapărat în aceste tipare, dacă vrei să vizitezi Bodega Iniesta, unde primul lucru care te va face atent este o statuie a jucătorului care tronează chiar în faţa intrării principale.

Imagine indisponibilă

Tatăl fotbalistului se ocupă de Bodega

Afacerea Bodega Iniesta a demarat în anii ‘90 cu o plantaţie de zece hectare de viţă de vie, de care se ocupa José Antonio, tatăl lui Andrés Iniesta. La începutul anilor 2000, Iniesta senior a început să se gândească la construcţia unei crame pentru a produce vinuri din viţa sa de vie. Planul a devenit realitate în 2010, când s-a finalizat construcţia cramei. În timp, zona viticolă a familiei Iniesta a crescut până la 120 de hectare, iar producţia faţă de anul deschiderii a crescut de 500 de ori. Tot tatăl, Jose Antonio, este cel care se ocupă de afacere, dar fiul său trece pe acolo, ori de câte ori are timp.

Ca orice tur de cramă, deşi aici e vorba de mai mult decât o cramă, traseul vizitei la Bodega Iniesta începe prezentarea podgoriei, continuă cu modul de recoltare al strugurilor, apoi drumul către prelucrare şi transformarea mustului în vin, după care urmează îmbătrânirea acestuia şi îmbutelierea, ultimul pas înainte de a fi încărcat şi a pleca către magazine şi restaurante. Piatra de rezistenţă a locaţiei este salonului privat al lui Andrés Iniesta şi colecţia sa privată, cea despre care gazdele spun că permite conexiunea dintre sport şi cultura vinului. 

Pereţii sunt acoperiţi de tricouri aparţinând fotbalistului şi printre sticlele de vin stau trofee câştigate de acesta. Pe un ecran rulează imagini cu goluri memorabile marcate de el pentru FC Barcelona şi naţionala Spaniei. Golul contra Olandei, din finala CM 2010, sau cel reuşit contra lui Chelsea, în semifinalele Ligii Campionilor din 2009, în comentariu original, produc fiori pe şira spinării oricărui vizitator. În cinstea punctului din finala CM, unul dintre cele mai căutate vinuri marca Iniesta, este Minuto 116, alb sau roşu, sec, numit aşa pentru că golul respectiv a fost marcat în minutul 116. O sticlă de 750 ml costă în jur de 6 euro.

Familia Iniesta produce vin de toate soiurile, alb, roze, roşu, dar şi spumante, din gama Corazon Loco, Finca El Caril, Corazon Dolce şi Corazon Spumante. Complementar, a fost lansată o gamă de brânzeturi şi una de ulei de măsline.

Imagine indisponibilă

Exportă în 39 de ţări

Cu timpul Bodega Iniesta a devenit un brand interesant, care a pătruns pe multe pieţe, în primul rând datorită firmei fotbalistului, apoi şi pentru că are preţuri accesibile, preţul unei sticle pornind de la 6 euro. La momentul actual, vinul se exportă în 39 de ţări, cea mai consistentă piaţă de export fiind în cele două Americi, dar şi în Asia. De altfel, atunci când Iniesta a decis să plece de la Barcelona, în negocieri au intrat şi termeni care ţineau de această afacere. Clubul Chongqing Dangdai, din China, s-a angajat ca de-a lungul a trei ani de contract, pe care i-a oferit fotbalistului, să cumpere şase milioane de sticle de vin din producţia jucătorului. 

S-a apreciat astfel că 36 de milioane de euro vor fi vărsate în contul fotbalistului, însă până la urmă afacerea a căzut, deoarece Iniesta a plecat în Japonia, unde a obţinut mai mulţi bani şi, unde, firma sa de vinuri a pătruns pe piaţa niponă. Tot mai multe companii din Japonia oferă acum premii în sejururi de câte o săptămână la Bodega Iniesta, iar câştigătorii par foarte încîntaţi de asta.

Imagine indisponibilă

Locaţia oferă şi cazare
Pentru cei care vor să se bucure mai multe zile de această minunată zonă a Spaniei, Bodega Iniesta oferă şi posibilităţi de cazare. Preţul unui studio, la vilă, nu e chiar mic, în jur de 600 de lei pe noapte, cu mic dejun, dar condiţiile sunt excelente, iar pentru lunile de vară este disponibilă şi o piscină. Comentariile de pe siteurile turistice acordă o notă mare locaţiei, şi acest lucru, precum şi numărul mic de locuri de cazare, face destul de dificilă confirmarea unei rezervări, aşa că recomandarea este ca rezervarea să se facă din timp.

Preţuri între 8 şi 30 de euro
Gazdele au o schemă destul de amplă de vizitare a obiectivului, pentru a mulţumi toţi turiştii. Cel mai ieftin tur costă 8 euro, apoi urmează varianta de 12 euro, cea de 25 de euro, iar pachetul VIP costă 30 de euro. În toate acestea intră şi o degustare de vinuri, unul sau mai multe sortimente, precum şi mici gustări. Grupurile care vizitează Bodega Iniesta trebuie să aibă cel puţin 15 persoane.

1,2 milioane de sticle de vin sunt îmbuteliate anual la Bodega Iniesta 

Fotbalistul are casă în Fuentealbilla

iniesta


Cu siguranţă nu există nimeni mai cunoscut în Fuentealbilla decât Andres Iniesta. De la mic la mare, toţi locuitorii aşteaptă vizita anuală pe care fotbalistul o face acum în micuţa urbe natală. Când juca la Barcelona venea mai des, dar acum, din Japonia, de la mii de kilometri, e mai greu de ajuns. Localnicii speră ca, înainte să pună ghetele în cui, Iniesta să joace măcar un meci oficial pentru Albacete. Deşi marile performanţe le-a făcut sub tricoul Barcelonei, el e foarte ataşat de Albacete, club aflat acum în liga secundă. Fotbalistul a investit 420.000 de euro în centrul de copii şi juniori şi, în 2013, când clubul era ameninţat cu falimentul, a plătit 240.000 de euro datorii acumulate, pentru a-l salva de la desfinţare
În Fuentealbilla, Iniesta are o casă grandioasă, pe strada care îi poartă numele, aflată foarte aproape de locul unde municipalitatea a ridicat o statuie a fotbalistului. 

Ceva mai încolo se află un alt monument, o Cupă Mondială, care se vrea o copie a celei câştigate de Spania în 2010. Bunicul lui Iniesta a deschis  un bar, unde microbiştii din localitate se adună să vadă meciurile. Evident, totul este decorat cu poze, tablouri, tricouri şi trofee câştigate de nepotul său. Paradoxal, majoritatea celor din Fuentabilla ţine cu Real Madrid, pentru că distanţa faţă de capitala Spaniei este la jumătate faţă de cea care separă orăşelul de Barcelona. Când era mic, de la 8 la 12 ani, bunicul Andres Lujan îl ducea pe viitorul star la antrenamente, străbătând zilnic cei 45 de kilometri, care despart Fuenteabilla de Albacete. Acum, când Iniesta vine în vacanţă acasă, adoră să stea la o bere în barul bunicului, îşi plimbă copiii prin parc şi merge la vinăria de care se ocupă tatăl său. El şi soţia sa, Ana Ortiz, au trei copii, Valeria (8 ani), Paolo (4 ani) şi Siena (2 ani).

Omul care a adus Spaniei singurul titlu mondial


Andres Iniesta este unul dintre jucătorii emblematici ai Barcelonei, club pentru care a jucat timp de 22 de ani, 6 ani la juniori şi 16 la seniori. El a câştigat tot ce se putea câştiga cu echipa catalană, strângând în palmares 32 de trofee interne şi internaţionale. Iniesta a fost parte importantă din sistemul tiki-taka, care a dominat fotbalul mondial la începutul deceniului, atât prin Barcelona, cât şi prin naţionala Spaniei. Iniţial, el a fost distribuit ca mijlocaş defensiv, după care datorită calităţilor sale tehnice deosebite, a fost urcat mai sus.

iniesta

Driblingul său – La Croqueta – un procedeu în care întâi preia mingea cu dreptul, iar apoi o conduce cu stângul, a devenit extrem de popular, deşi danezul Michael Laudrup  a fost creditat ca fiind inventatorul lui. În 2018, Iniesta a acceptat să plece în Japonia, la Vissel Kobe, formaţie finanţată de concernul Rakuten, care a devenit sponsor principal al Barcelonei. Niponii l-au momit cu un salariu de 25 de miliaone de dolari pe sezon şi un contract pe trei ani.  Spaniolul este coleg la Kobe cu Vermaelen şi David Villa, trecuţi şi ei pe la Barcelona, dar şi cu neamţul Lukas Podolski.

Iniesta este al patrulea cel mai selecţionat jucător al Spaniei, după Casillas, Sergio Ramos şi Xavi, strângând 131 de meciuri şi 13 goluri pentru iberici. El este fotbalistul care a marcat golul victoriei în finala Mondialului din 2010, când Spania a învins Olanda, în prelungiri. Reuşit de atunci a făcut ca Iniesta să un fie fluierat pe niciun stadion din Spania, indiferent cât de mare era rivalitatea dintre echipa locală şi FC Barcelona. Andres, care a împlinit 35 de ani anul acesta, s-a retras de la naţională în 2018, după Cupa Mondială din Rusia.


Trofeele lui Iniesta

iniesta

Cu Barcelona
Campionatul Spaniei: 9
Cupa Spaniei: 6
Supercupa Spaniei: 7
Liga Campionilor: 4
Supercupa Europei: 3
Mondialul Cluburilor: 3

Cu Spania
Cupa Mondială: 2010
Campionatul European: 2008, 2012
 

Albacete, cel mai apropiat aeroport

Adresa exactă a vinăriei este Crta. Fuentealbilla – Villamalea km 1.5 - 02260 – Fuentealbilla (Albacete). Rezervările se la numărul de telefon de pe siteul bodegainiesta.es.

Cel mai apropiat aeroport de Fuentealbilla este cel din Albacete, dar nicio companie din ţara noastră nu zboară acolo. În aceste condiţii, Valencia – aflat la 125 km – e cea mai accesibilă poartă aeriană din România. Wizz Air zboară de trei pe săptămână acolo, cu preţuri începând de la 129 de lei, per segment. Din Valencia se poate ajunge fie cu autobuzul, fie închiriind o maşină.

În zonă sunt destule localităţi micuţe, unde se găsesc locuri de cazare, la pensiuni sau chiar la hoteluri cochete, cu preţuri care pleacă de la 60-70 de euro pe noapte.

O vizită la Bodega Iniesta nu durează mai mult de două ore, iar dacă doriţi să vedeţi şi Fuentealbilla nu e nevoie de mai mult de o jumătate de zi, astfel că această experienţă poate fi inclusă uşor într-o vacanâă pe coasta de est a Spaniei.

iniesta

 
 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite