Travel

articolul anterior articolul urmator

„Ruta lui Napoleon”, drumul de 325 de kilometri ce sfidează gravitaţia, urmând paşii împăratului francez evadat din exil

5
29 Jan 2022 11:56:43
Autor: Cristina Ene
Ruta Napoleon FOTO SHUTTERSTOCK
Ruta Napoleon FOTO SHUTTERSTOCK

„Ruta Napoleon” este o şosea de 325 de kilometri ce ajunge la 1.240 de metri în cel mai înalt punct şi care urmează drumul dificil la care s-a încumetat Napoleon Bonaparte, pornind din San Jose, pe Coasta de Azur, prin Albi până la Grenoble, o călătorie de şase zile aproape zi şi noapte, care azi poate fi parcursă în câteva ore cu maşina.

Drumul asfaltat (turnat în 1932) permite mersul pe urmele împăratului francez, a cărui întreprindere temerară de a evada din Insula Elba, unde fusese exilat, croindu-şi drum înapoi în Franţa, riscând să fie prins de regalişti, a schimbat cursul istoriei Europei, notează BBC.
 
„Ruta Napoleaon este o comoară naţională a Franţei”, spune Jérôme Viaud, primarul oraşului Grasse, reputat pentru industria sa de parfum.
 
 
Foto Richard Pardon via BBC.com
 
„Se întinde de la Marea Mediterană până în Munţii Alpi, etalând o incredibilă diversitate de peisaje, arhitectură, cultură şi istorie”, a explicat el, lansând o invitaţie pentru turiştii de pretutindeni să vină să descopere ei înşişi aceste locuri.
 
Viaud este şi preşedintele unei asociaţii dedicată conectării celor 42 de sate şi oraşe traversate de Ruta Napoleon, printre care se regăsesc atracţii de referinţă precum staţiunea Valluris (sud-estul Franţei), Cannes, oraşul de pe Riviera Franceză unde are loc faimosul festival de film, Castellane, unde se află canionul  Gorges du Verdon, comuna Sisteron ce adăposteşte o citadelă medievală, Gap, votat odată ca cel mai sportiv oraş francez şi, nu în ultimul rând Grenoble, capitala Alpilor Francezi.
 
Castellane FOTO SHUTTERSTOCK
 
„Scopul asociaţiei este să lege aceste locuri prin intermediul istoriei şi al povestirii”, spune Viaud, care menţionează că interesul pentru Napoleon este la fel de puternic. Conform unui sondaj recent efectuat de asociaţia sa, 74% dintre turişti îl consideră cea mai importantă personalitate a istoriei franceze.
 
Napoleon are o reputaţie foarte bună în Franţa de azi, spune el, fiind un personaj popular, care suscită interes, dar şi respect, şi chiar admiraţie datorită personalităţii sale şi „ceea ce reprezintă în termeni de ordine, ceva care poate lipseşte societăţii în prezent”. 
 
 
„Întoarcerea lui Napoleon a avut un impact global”, explică  Kate Astbury, profesor de studii franceze la University of Warwick.
 
„Războiul dus împotriva lui s-a extins peste tot depăşind graniţele unei bătălii între Franţa şi Anglia. Au fost atrase şi alte naţiuni europene şi a avut consecinţe directe asupra unor regiuni precum Caraibele care a devenit un punct fierbinte în epoca sa”, a spus cercetătoarea britanică, explicând că Napoleon a făcut deliciul caricaturiştilor pentru că şi-a făcut de râs vechii monarhi iar, la întoarcerea lui în fruntea Franţei, în privat, mulţi oameni au fost încântaţi că cineva dezmembrează vechiul statu-quo. La câteva luni a urmat înfrângerea de la Waterloo, iar atunci mulţimi de  oameni s-au înghesuit „să vadă expunerile bunurilor sale, fiind fascinaţi de ceea ce a însemnat, astfel că a dobândit rapid aura unui figuri de cult”.
 
Ruta Napoleon sau Drumul N85 nu urmează fidel calea întretăiată parcursă de Bonaparte pe jos, însă turiştii au la dispoziţie trasee de drumeţie ce urmează paşii lui Napoleon prin Alpi. Doritorii pot porni din oricare punct de pe acest drum generos ce duce prin sate de poveste, descoperă privirii formaţiuni geologice impresionante şi străbate parcuri şi păduri din patrimoniul UNESCO.
 
 
 
„Sud-estul Franţei este o parte a lumii minunat de diversă şi interesantă pentru explorarea pe jos. Lucrez aici de mai bine de 30 de ani şi încă descopăr ceva nou de fiecare dată. Peisajul natural este deosebit de bogat şi, din pricina accesului dificil, o mare parte din locuri sunt neschimbate de mii de ani”, spune Andrea Bacher, un ghid montan specializat în drumeţiile din canionul Verdon Gorges şi regiunea Castellane.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

v g
29.01.2022, 12:39:45

Ca sa fii ziarist ar trebui sa stii sa scrii. Dar cucoana asta face ceva pe ea de meserie. "o călătorie de şase zile aproape zi şi noapte" incredibila exprimarea....si continua apoteotic: care azi poate fi parcursă în câteva ore cu maşina. Pai....6 zile sau cateva ore? „Ruta Napoleaon este o comoară naţională a Franţei” - sa ii dai un miel de Paste lu' imparatu' asta, ca l-ai botezat. "Drumul asfaltat (turnat în 1932) permite mersul pe urmele împăratului francez, a cărui întreprindere temerară de a evada din Insula Elba, unde fusese exilat, croindu-şi drum înapoi în Franţa, riscând să fie prins de regalişti, a schimbat cursul istoriei Europei, notează BBC." - amestecul de idei e uluitor.....incoerenta este la maxim. Imi place ca a remarcat si subliniat cand a fost turnat asfaltul. Minunata comunicarea de idei. Ce poveste minunata ar fi putut iesi din subiectul asta, dar ziarista incapabila sa scrie coerent si-a batut joc de meseria ei abuzand de citate fara sens ale unor indivizi irelevanti, amestecand informatii care nu au legatura una cu alta, sabotandu-si singura lucrarea. Articol fara inceput, fara sfarsit, scris pe genunchi, nedocumentat si redactat de o persoana la limita analfabetismului functional. De-asta copiii trebuie sa se duca la scoala.

0 (4 voturi)
geek-a-contra
29.01.2022, 13:20:42

madame ene poate fi acuzata cel mult de plagiat si traducere aiurea. articolul original este aici: bbc.com/travel/article/20220120-napoleons-gravity-defying-325km-road

-1 (3 voturi)
Nirolf
29.01.2022, 14:12:04

*** Critici voi , cu flori desarte , Care roade n-ati adus - E usor a scrie versuri Cand numic nu ai de spus .

-3 (3 voturi)
silvian silvian
29.01.2022, 15:07:19

@v g - de acord, articolul asta este preluat după cel apărut recent pe site-ul de călătorii al BBC.com… daca l-ar fi tradus fi tradus menționând sursa, și-ar fi păstrat valoarea calitativa și informațională , publicul real ar fi fost mulțumit , ziarul de câștigat … etc., in schimb , se prefera incontinuarea folosirea acestor neprofesioniști , cu carente teribile de limba romană , lipsa de talent, educatie mediocra , etc., e plină ediția online de ei… De ce oare ?

+1 (1 vot)
BYBY BYBYKU
29.01.2022, 16:24:00

dupa 10 luni de exil pe insula Elba impreuna cu mama si sora pe 28 februarie 1815 Napoleon a parasit insula (ziua in care custodele col. Campbell era plecat la Firenze) cu aplauze si salve de tun, pe o nava de 30 m. constuita in Livorno (dotata cu arme si tunuri) insotit de 6-7 sute de soldati italieni dabarcand intre Nizza si Fejus in golful Juan unde i s-a alaturat alti 3000 de soldati francezi.( de drum avea resurse bijuterii in 2 valize date de mama sa din care un singur colier valora jumate milion de FF) Apoi ca sa evite ciocnire cu garzile regale franceze a urmat drumul alpin pana la Grenoble. Acesta este "via imperiale" acum un parcurs de 5,48 ore trakking despre care se face vorbirea in articol. Doar ca din articol cei nestiutori ar intelege ca Napoleon a parcurs drumul prin munti ca pelegrinii catolici sau imigranti clandestini contemporani.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările