Travel

articolul anterior articolul urmator

STUDIU Ce preferinţe au românii în materie de vacanţă

0
14 Jun 2019 12:37:19
Autor: Lizeta Oprea

Aproximativ 90% dintre români au cel puţin o vacanţă în timpul anului, cu precădere în timpul verii, şi preferă să şi-o petreacă în destinaţii din ţară.

În 2018 destinaţiile de top pentru românii care au călătorit în afara ţării au fost Grecia, Bulgaria, Spania şi Italia. În 2019, dintre cei 13% respondenţi care au fost deja plecaţi în vacanţă, cei mai mulţi au optat pentru destinaţii precum Bulgaria, Italia, Marea Britanie şi Olanda, conform unui studiu realizat la sfârşitul lunii aprilie de agenţia de media Starcom, parte din seria Human Graph Experience, cu privire la comportamentul romanilor când vine vorba de vacanţe.

Pentru anul 2019 România rămâne principala destinaţie de vacanţă a românilor, doar 40% dintre cei chestionaţi spunând că vor să viziteze şi alte ţări, în topul preferinţelor fiind Grecia, Bulgaria, Turcia şi Spania.

Ce le place românilor să facă în vacanţe

Conform studiului realizat de agenţia de media Starcom, românii se împart în patru mari categorii când vine vorba de atitudinile lor în ceea ce priveşte vacanţele: cei care căută să-şi reîncarce bateriile (35%) şi care sunt, în general, persoane mature, de peste 40 de ani; cei care călătoresc cu familia (29%); exploratorii (11%) - în general, cei sub 30 de ani; şi cei care optează pentru vacanţe de lux (14%) - persoane cu venituri mari. 

Cei care doresc să-şi reîncarce bateriile şi cei care călătoresc cu familia optează în general pentru vacanţe în timpul verii. Căutătorii de lux şi exploratorii sunt cei care îşi permit mai mult de două vacanţe pe an, în care îşi doresc să se distreze şi să trăiască noi experienţe. Ei sunt cei care optează în mai mare măsură decât celelalte segmente pentru vacanţe de iarnă sau city break-uri.  

50% dintre români preferă să se cazeze la hotel în vacanţă, mai ales cei din segmentul căutătorilor de lux (61%). Mai mult de o treime dintre români aleg, în general, o pensiune. Studiul arată şi că mai mult de jumătate dintre români pleacă în vacanţă folosind maşina personală, trenul fiind cea de-a doua opţiune (aleasă mai ales de tinerii exploratori), în timp ce călătoriile cu avionul sunt preferate de cei care optează pentru vacanţe luxoase.

Cei mai mulţi dintre români îşi vor lua o săptămână de vacanţă în 2019, excepţie fâcând exploratorii, care au mai mult timp disponibil deoarece sunt preponderent tineri, şi cei care călătoresc cu familia, care au nevoie de o perioadă mai lungă de relaxare.

Unde caută românii oferte de vacanţă

Mare parte dintre ei caută activ cele mai bune oferte fie la agenţiile de turism, fie pe site-urile de specialitate (ex. Booking, Trivago). Canalele media sunt doar un prim pas pentru informare, persoanele interesate căutând mai multe informaţii pe site-ul agenţiei, după ce au văzut o reclamă  la TV, postări online sau panouri stradale. 

Pentru 7 din 10 români vacanţele reprezintă un timp petrecut cu familia şi sunt o decizie luată în doi.

Studiul a fost realizat de agenţia de media Starcom la nivel urban, în rândul persoanelor cu vârste de peste 18 ani. În total, studiul a cuprins 805 interviuri, iar datele au fost culese în perioada 30 aprilie–9 mai 2019.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii