Travel

articolul anterior articolul urmator

Top 10 destinaţii turistice americane în 2013

0
24 Dec 2012 11:38:46
Mircea Goia

Pentru anul 2013 Lonely Planet recomandă zece destinaţii turistice pentru pasionaţii de călătorii în interiorul SUA. Care sunt acestea?

 Statele Unite e binecuvântată cu destinaţii turistice în care se găsesc toate anotimpurile şi toate formele de relief, precum şi obiceiuri diferite. De la aurorele boreale din Alaska la vulcanii hawaieni, de la deşertul arizonean de lângă Yuma la marele canion, continuând cu plajele din Florida, trecând prin jungla de beton, sticlăşi fier din New York şi sfârşind cu sălbăticia naturală a parcului Yellowstone, America are de toate pentru toţi cei care se îndură să lase televizorul la o parte şi să pornească la drum. 
  
 Pasionaţii de călătorii care locuiesc în SUA şi nu vor sau nu îşi permit o călătorie în afara ţării vor găsi totdeauna destinaţii interesante în interiorul ţării. 
  
 Autoritatea internaţională în materie de călătorii, Lonely Planet, a alcătuit topul anual şi a ales primele zece destinaţii din interiorul SUA care merită vizitate în 2013. 
  
 "Destinaţiile americane vor fi totdeauna populare pentru locuitorii acestei ţări. E o ţară mare iar noi nu avem atât de mult timp liber comparând cu europenii", spune Robert Reid, editorul al Lonely Planet, secţiunea americană. Are dreptate cu privire la concediile americanilor. 
  
  
 Să vedem mai jos care sunt aceste zece destinaţii. 
 
 

 1. Louisville, Kentucky   

 Se pare că Louisville e noul Portland (Oregon), făcând referire la viaţa care se desfăşoară în oraş, oraş plin de restaurante, depozite transformate în berării, magazine de antichităţi. Una din atracţiile forte o reprezintă bourbonul, băutură făcută în distileriile locale. O alta este Kentucky Derby, o cunoscută cursă de cai care se desfăşoară în prima sâmbătă din Mai. 
  
  
  

 2. Fairbanks, Alaska 

 Aurorele boreale se pot vedea timp de 240 nopţi pe an. Având în vedere activitatea solară crescută prevăzută pe 2013 şi care încheie un ciclu de 11 ani, Fairbanks se anunţă ca un loc bun de privit aceste aurore boreale. O planificare bună nu strică, mai ales evitarea călătoriilor între Mai şi August când lumina zilei e prea puternică pentru a viziona aurorele în condiţii bune. O altă atracţie, mai ales pentru cei care preferă călătoriile cu maşina, e autostrada Dalton Highway cu o lungime de 667 km care începe de la Fairbanks şi se termină lângă câmpurile petroliere de pe coasta cealaltă a Alaskăi. 
  
  
  

 3. San Juan Islands, Washington 

 Lonely Planet denumeşte aceste insule amplasate la nord de Seattle "Gourmet Archipelago" (arhipelagul celor iubitori de mâncare bună). Pe lângă vremea însorită (250 zile pe an)  - în contrast cu vremea din Seattle, vizitatorii se pot bucura de tot felul de preparate culinare proaspete, incluzând din fructe de mare. 
 
 

 4. Philadelphia, Pennsylvania 

 Philadelphia nu e doar oraşul în care s-a semnat actul de independenţă a SUA dar începe să devină şi capitala americană a artei. Pe lângă renumitul Philadelphia Museum of Art se poate explora şi Barnes Foundation, care a fost odată o colecţie privată de picturi ale lui Matisse, Renoir şi Cezanne. Pe lângă aceste muzee se mai găsesc şi multe alte galerii de artă ca şi multe noi baruri, cluburi şi locaţii cu muzică live. 
  
 
  

 5. American Samoa 

 Localizate mai departe decât Hawaii, călătoria pe aceste insule necesită paşaport american (deşi sunt teritorii aparţinând SUA). Dar priveliştile de care are parte turistul sunt năucitoare - de la plajele cu nisip alb la munţii ascuţiţi - peisaje neatinse de civilizaţia modernă. 
  
 
  

 6. Eastern Sierra, California 

 Parte din lanţul muntos Sierra Nevada, lung de 640 km poziţionat în California şi Nevada, Eastern Sierra este denumită "visul secret Californian" datorită priveliştilor pe care le oferă şi faptului că nu e prea bine cunoscut turiştilor. De-a lungul autostrăzii US Route 395 se pot vedea izvorul cu apă caldă Travertine, oraşul-fantomă Bodie din epoca căutătorilor de aur, turnuri calcificate sau o perdea de coloane de bazalt formate din râuri de lavă topită. 
 
 

7. Northern Maine 

 The Apalachian Trail (traseul Apalachi) porneşte şi se sfârşeşte la muntele Katahdin cu 200,000 acri de lacuri şi munţi care pot fi parcurse pe jos. Pasionaţii de rafting au aici multe ocazii în a practica acest sport. Există şi ocazia de o plimbare pe lacul Moosehead cu un vapor pe aburi vechi de 99 de ani. 
  
 
  

 8. St. Paul/Minneapolis, Minnesota 

 Celor cărora le place să parcurgă oraşele cu bicicleta "Twin Cities", cum sunt numite St. Paul şi Minneapolis, este un loc bun de vizitat. Deseori Minneapolis e numit ca cel mai bun oraş pentru biciclişti din SUA. Restaurantele şi teatrul sunt alte atracţii pentru turistul american.  
  
 
  

 9. Verde Valley, Arizona 

 Dintre toate destinaţiile prezentate aici, Verde Valley pot spune că e în curtea casei mele (eu locuind în Arizona). Am vizitat locuri din această zonă începând cu Prescott, oraşul-fantomă Jerome, Cottonwood şi terminând cu Sedona, cât şi traseul dintre ele legate de autostrada Highway 89 care oferă nişte peisaje superbe (o combinaţie de păduri de foioase şi canioane formate din rocă roşie). 
 Sedona şi Jerome sunt cunoscute ca atracţie turistică pentru cei pasionaţi de artă, mâncare şi, în cazul lui Jerome, pasionaţi de istoria minieră a locului (Jerome a fost un cunoscut oraş mineresc  - se extrăgea cupru. La un moment dat avea peste 10,000 locuitori, acum mai are în jur de 500, de unde şi denumirea de "oraş-fantomă"). 
 Pe lângă peisaje turiştii se pot bucura şi de podgoriile care produc vin, noi podgorii fiind deschise de curând iar la una se poate ajunge folosind caiacul. 
  
 
  

 10. Glacier National Park, Montana 

 Gheţarii din acest parc poate nu vor supravieţui anului 2020-2030 dacă trendul încălzirii globale se menţine aşa că turiştii ar trebui să se grăbească să îi vadă. E unul din cele mai izolate parcuri naţionale dar şi unul din cele mai neatinse de om (în afara turiştilor, bineînţeles). Este oferit şi transport prin acea zonă (odată ajunşi acolo), un nou sistem de autobuze eco. 
 
 
Sursa: Lonely Planet
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările