Travel

articolul anterior articolul urmator

Topul celor mai frumoase cascade din România FOTO

1
21 Jul 2019 17:01:21
Autor: Lizeta Oprea
Cascada Bigăr, judeţul Caraş Severin FOTO momondo.ro
Cascada Bigăr, judeţul Caraş Severin FOTO momondo.ro

Momondo a făcut topul celor mai frumoase cascade din România. Situate în diferite locuri ale ţării, acestea nu trebuie să fie ratate de turiştii iubitori ai naturii.

Echipa motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro a făcut topul cascadelor din România la care fiecare turist ar trebui să ajungă măcar o dată. Toate aceste căderi de apă spectaculoase sunt cuibărite în mijloc de natură şi rareori nu reuşesc să ne aducă deconectarea după care ne urlă sufletele epuizate de citadini.

1. Cascada Bigăr, judeţul Caraş Severin

Probabil cea mai cunoscută cascadă din ţara noastră, Bigăr a fost desemnată drept cea mai frumoasă cascadă unică din lume, iar asta nu-i de colo. Motivul pentru care tu poţi acum să te duci şi să-i faci poze este că, într-o bună zi, o mână de iubitori ai naturii s-au apucat de strâns fonduri din partea companiei şi au amenajat totul astfel încât să se ofere acces către punctul din care cascada se vede în toată splendoarea ei.

Şi care-s roadele pe care le culeg? Presupunem că cele 1000 de suflete care ajung săptămânal în acest colţ de Caraş Severin ar trebui să îi umple de o oarecare mândrie. Şi iată cum lucrurile cele mai de preţ ne sunt mai aproape decât ne închipuim, iar dacă ţi-a dat vreodată prin cap că ai vrea să vezi cu ochii tăi cea mai frumoasă cascadă din lume, nu trebuie să-ţi deplasezi persoana mai departe de punctul unde paralela 45 străbate ţara noastră.

2. Cascada Cailor, judeţul Maramureş

Ştii cum e să stai la poalele unui şuvoi de apă ce cade de la 90 de metri deasupra ta, în vreme ce verdele din jur pare să se legene în bătaia muzicii de râu care loveşte treptele? Probabil că nu, că doar nu găseşti aşa ceva la orice colţ de stradă, dar îţi spunem noi: e ca şi cum vocile din interiorul craniului încetează să se mai contrazică şi să încerce, fiecare în legea ei, să se facă auzită. Tac pentru câteva minute, se dau la o parte şi fac loc muzicii de apă să se strecoare nestingherită printre cotloanele minţii.

Dacă deja începi să baţi cu pumnul în masă cerând să ţi se spună degrabă cum ajungi la locul cu pricina, află că trebuie să baţi drumul până taman în Munţii Rodnei, în apropiere de staţiunea Borşa, unde poţi găsi şi cazare. Iar odată ajuns poţi alege: ori iei telecabina, ori decizi că trebuie să te lepezi de niscaiva sudoare pentru a profita cum se cuvine, aşa că te-ncumeţi la o drumeţie de juma’ de ceas.

3. Cascada Duruitoarea, judeţul Neamţ

Undeva în Munţii Ceahlău, după ce parcurgi un drum de pur munte românesc, cu căpiţe de fân şi tot arsenalul de pitoresc, îţi va ieşi până la urmă în cale o săgeată care nu se vrea deloc subtilă. Te va îmbia „Spre Cascada Duruitoarea“, făcându-şi conştiincios datoria. Nu ar fi politicos să refuzi aşa că urmează drumul indicat, îmbiat de mirosul proaspăt de ace de pin şi reîntoarcere la origini.

Opreşte-te din loc în loc să respiri tot mai rarul aer curat sau să mai asculţi muzica păsărilor de pădure, iar dacă inspiraţia (sau mama) ţi-a aruncat vreun sendviş prin băgăjel, aşază-te la una dintre mesele de lemn şi savurează-l în tihnă. Continuă-ţi apoi cuminte drumul până ajungi să fii ghidat doar de sunetul de apă ce mângâie piatra. 

Tot spaţiul pe care-l vei fi străbătut nu-i altceva decât Parcul Naţional Ceahlău din judeţul Neamţ şi i-a fost dat cam tot ce putea să primească o zonă situată acolo unde se află: forme carstice, văi, cheiuri, pajişti, fâneţe, floră şi faună.

5. Cascada Bâlea, Munţii Făgăraş

Când vreodată ar fi de lepădat un roadtrip pe Transfăgărăşan? Niciodată. Şi cum îi dai tu înainte pe drumul care înfruntă Munţii Făgăraşului, vei ajunge negreşit la cabana Bâlea Cascada. Ăla ar fi momentul când trebuie să părăseşti confortul maşinii şi să o iei la pas ceva mai puţin de o oră, pe cărarea ce-şi dă obştescul sfârşit în apropierea cascadei. Vara o vei găsi încadrată de vegetaţie, de viaţă şi de culori, în vreme ce pe timp de iarnă o vei găsi albă, frumoasă şi grăbită să ajungă la poalele muntelui.

În acest din urmă caz, înainte să blestemi temperaturile inuman de joase şi pe cine a avut ideea să urcaţi pe munte iarna, află că numai acum poţi vedea singurul hotel de gheaţă din România. În apropiere de lac, în fiecare an, arhitecţii de prin partea locului se pun pe treabă şi ridică acest imobil folosind cuburi de gheaţă sustrase din lac.

6. Cascada Vălul Miresei, satul Răchitele, judeţul Cluj

La depărtare de 68 de kilometri de Cluj, în inima Munţilor Apuseni, cea mai frumoasă cascadă din Transilvania te aşteaptă. Cu o cădere de 30 de metri, nu-i prea greu de imaginat cum s-a procopsit cascada cu asemenea nume, dar pentru că ne dăm în vânt după legende şi poveşti, există una care stă şi la originea acestei căderi de apă. Se spune că, în ziua nunţii, o mireasă a căzut de pe stâncile Munţilor Bihor, în vreme ce vălul i-a rămas agăţat acolo.

În aceeaşi comună în care se află Vălul Miresei (comuna Mărgău) există singurul argou rural din ţara noastră (limba gomoţească) şi se trage din vremuri îndepărtate când geamgiii de aici au creat o limbă care să nu poată fi înţeleasă de oameni ce nu aparţin breslei, iar acum, deşi geamgii nu mai găseşti, mai există câteva familii care mai pot vorbi gomoţeasca.

7. Cascada Beuşniţa, judeţul Caraş Severin

Se zvoneşte cum că Bigăr, răsfăţata publicului şi a boredpanda.com, ar fi mic copil pe lângă Cascada Beuşniţa, dar se mai spune că, pentru a o vedea în toată splendoarea, înţelept ar fi să iei drumul spre Cheile Nerei undeva la sfârşitul primăverii, începutul verii, când ploile dau năvală, iar apa înspumată se năpusteşte într-un volum covârşitor peste treptele brodate cu muşchi. E un spectacol şi e prea probabil ca alţi mulţi călători să vină în acelaşi timp. 

Interesant este faptul că, în fiecare an, cascada mai creşte câte puţin; calcarul ce vine odată cu apele din vârf de munte se depune încetul cu încetul, se transformă într-o nouă faţă de rocă şi primeşte pe suprafaţa-i noi organisme de muşchi.

Totuşi, în drumul tău către locul cu pricina, nu te năpusti asupra destinaţiei fără să te uiţi în stânga şi-n dreapta, pentru că, până să ajungi la Beuşniţa, Lacul Ochiul Beiului îşi aşteaptă şi el rândul. 

8. Cascada Văioaga, judeţul Caraş Severin

Ca un vânător de cascade veritabil ce vei deveni după ce apuci să vezi câteva, vei lua firescul drum către Caraş Severin. Dar înainte să ajungi la mai sus menţionata Cascadă Beuşniţa, cască ochii la semnele de pe drum şi observă-l pe acela timid care indică „Văioaga“. Abate-te preţ de câteva minute de la drum, lasă-te ademenit de sunetul de apă neliniştită şi pregăteşte-te să intri într-un decor al cărui exotism a fost asemuit celui din Cartea Junglei.

Cuminte ar fi să parcurgi pe jos drumul acela de 3 kilometri până la cascadă, să respiri aer curat şi să simţi cu atât mai mult bucuria când dai cu ochii de tabloul îmbrăcat în muşchi, verdeaţă, arbuşti şi flori.

9. Cascada Topliţa, judeţul Harghita

Topliţa-i singura cascadă cu ape termale din România şi a doua de pe întinsul bătrânului continent. Iar asta nu-i de colo, mai ales dacă judeci unde-i localizată: în Munţii Harghita, la marginea râului Mureş, într-una dintre zonele cele mai reci ale ţării. Fii fără teamă, a fost declarată rezervaţie naturală, monument al naturii şi toate cele pentru a o conserva câteva mii de ani de-acum încolo, iar dacă tu vrei cu tot dinadinsul să-ţi scalzi trupul în ape binefăcătoare, există în apropiere două alte izvoare de apă termală (Băile Urmanczy şi Banffy).

Şi nu numai că găseşti şi apă termală şi cascadă în aceeaşi cădere de apă, dar cineva cu minte sensibilă de poet a numit-o şi „cascadă cameleonică“, iar ceea ce l-a stimulat să ajungă la un asemenea epitet a fost schimbarea culorii apei datorată rocii poroase de calcar.

10. Cascada Caraiman, judeţul Prahova

Cel mai bun moment al anului, cel în care cascada se află în apogeul ei, este sfârşitul primăverii. Poate vei auzi de ea sub numele de Cascada Fantomă şi n-o să-ţi vină să crezi că o asemenea cantitate de H2O, căreia pare să nu poată să-i stea nimic în cale, se preface într-un firicel plăpând şi timid de apă în alte perioade ale anului. Ei, şi tot prin apropiere, ai toate şansele să ajungi pe platoul unde ai văzut Babele şi Sfinxul pentru prima dată-n tinereţea timpurie, într-o primă excursie cu clasa.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

t mihai
22.07.2019, 16:00:16

"... o asemenea cantitate de H2O..." Noroc ca unii scriu articole usor de copiat, inclusiv perlele :)))