Turist la Santiago de Chile

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
În centrul oraşului Santiago, clădirile moderne din sticlă pot fi văzute în apropierea unor monumente construite în perioada colonială a statului Chile FOTO 123 RF
În centrul oraşului Santiago, clădirile moderne din sticlă pot fi văzute în apropierea unor monumente construite în perioada colonială a statului Chile FOTO 123 RF

Chile este o ţară subţire din America de Sud, care se întinde de-a lungul Pacificului pe o distanţă de 4.300 de kilometri. De-a lungul geografiei sale longiline ai ce vedea, de la deşertul Atacama din nord, la insulele cu pinguini şi lei de mare de lângă La Serena, la Valparaiso, oraşul colorat de pe colinele din faţa portului, la sudul lacurilor şi vârfurilor maiestuoase ale Anzilor.

Dacă zbori spre Santiago, te va încânta priveliştea din avion a Anzilor care par atât de aproape, deşi eşti la 10.000 de metri.

Santiago de Chile, capitala Republicii Chile, se întinde într-o vale lângă Anzi, dar, la doar o oră şi jumătate de Oceanul Pacific. Fondat în 1541 de Pedro de Valdivia, oraşul are azi peste 5 milioane de locuitori (ţara având 18) şi este o metropolă contrastantă, dar atrăgătoare. Cartierele cu case de la începutul secolului XX stau alături de cartiere moderne, construite în ultimele decenii şi de cartierul de afaceri sau Sanhattan, unde zgârie-norii se întrec în înălţimi, iar mallurile depăşesc prin mărime, ofertă şi extindere orice cumpărător experimentat.

Sanhattan, Manhattan-ul de Chile:

Ce e de văzut în Centru

Centrul Santiago are o mulţime de atracţii. În primul rând, reuneşte clădiri publice importante, printre care palatul prezidenţial La Moneda. Pot fi luaţi ghizi care vă povestesc despre istoria locului. De exemplu, veţi afla mai multe despre cele întâmplate în 11 septembrie 1973, când palatul era bombardat de aviaţie, în interiorul său aflându-se preşedintele Salvador Allende, care a preferat sinuciderea în faţa loviturii de stat iniţiată de militari şi care a condus la o dictatură de lungă durată (1973-1990). În timpul bombardamentului, mulţi oameni au fost ucişi sau au dispărut, rămânând până azi neidentificaţi.

Sub La Moneda se află unul dintre centrele culturale cele mai moderne şi importante ale oraşului, Centro Cultural La Moneda, unde găsiţi un cinematograf, expoziţii, magazin de artizanat realizat de Mapuche, două restaurante şi o cafenea. În plus, aveţi internet gratis! Tot în centru se găsesc muzee de interes: Muzeul de istorie naţională, Muzeul de artă precolumbiană şi Muzeul Santiago, într-o fostă clădire colonială. Plaza de Armas este, ca în orice fost oraş colonial, centrul vechi al urbei – aici se întâlnesc oamenii, se merge la catedrală, se cască gura la artişti stradali. Muzica este peste tot în Santiago, iar dacă aveţi noroc, nimeriţi din întâmplare la un concert pe stradă al vreunei trupe care se află la început de carieră, dar cântă excelent.

image

Plaza de Armas, Santiago FOTO Caterina Preda

Tot în apropierea centrului, în Parque forestal pot fi vizitate Muzeul de artă şi Muzeul de artă contemporană (MAC), care împart aceeaşi clădire, uşa care le separă fiind deschisă de curând. În faţa MAC tronează o sculptură a columbianului Fernando Botero, celebru pentru formele generoase ale personajelor sale. Muzeul de artă contemporană mai are un alt local în Parcul Quinta Normal. În apropierea acestuia din urmă se găseşte şi un muzeu foarte modern dedicat memoriei victimelor dictaturii Pinochet, este vorba de Muzeul memoriei şi drepturilor omului, care include o expoziţie multimedia, o bibliotecă, expoziţii temporare, filme şi piese de teatru, o videotecă etc. Recent, muzeele chiliene publice au devenit gratuite, un motiv în plus să le vizitaţi.

image

Muzeul memoriei şi al drepturilor omului FOTO Caterina Preda
 

Centrul oraşului este eminamente comercial, e o încrengătură de străzi pietonale şi cu maşini care sunt o înşiruire nesfârşită de magazine de toate felurile, restaurante cu mâncare rapidă, cafenele, galerii comerciale etc. Centrul capitalei Santiago oferă ocazia de a descoperi arhitectura începutului de secol XX, în sectorul financiar, de exemplu, în jurul străzii New York, care pare ruptă chiar din oraşul nord-american. Biblioteca naţională merită şi ea o vizită căci are o clădire impresionantă şi oricine poate citi, prezentând la intrare doar paşaportul.

Cartierele vechi: Bellavista, Brasil, Yungay, Concha y toro

Cartierul Bellavista este unul dintre cele mai populate turistic, dar merită din plin vizitat, căci este format din case colorate şi decorate cu artă stradală care te face să crezi că te plimbi printr-un muzeu în aer liber. Tot aici poate fi vizitată şi una dintre casele poetului câştigător al premiului Nobel pentru literatură Pablo Neruda, La Chascona. Din sufrageria casei, scriitorul admira Anzii. Azi pot fi văzuţi doar dacă nu e smog. Patio Bellavista oferă multe restaurante de toate felurile, într-un singur loc. Pe lângă acestea, tot de aici poţi cumpăra suvenire şi poţi admira expoziţiile temporare.

În Bellavista sunt şi multe dintre teatrele oraşului, deci merită cumpărate bilete şi încercat. Oferta este destul de bogată pentru orice zi a săptămânii. Tot în Bellavista poate fi vizitată şi grădina zoologică de pe dealul San Cristobal, pe care se urcă la bordul unui ascensor din lemn. Din vârful dealului poţi avea (dacă nu e smog) o panoramă impresionantă asupra oraşului. De asemenea, din vârful dealului veghează o Madonă impresionantă ca dimensiuni şi luminată noaptea, astfel încât o vezi de departe.

santiago de chile foto caterina preda

Graffiti, pata de culoare a cartierului Bellavista FOTO Caterina Preda

Santiago mai are în centrul un alt reper turistic, Cerro (dealul) Santa Lucia, şi el înconjurat de un parc şi de clădiri impresionante. Din vârful acestuia, merită admirat oraşul. Vizavi de Cerro Santa Lucia este de altfel un târg pentru turişti de unde se pot cumpăra suvenire: de argint şi lapis lazuli (n.r. – amestec de minerale de culoare albastră), de lână de alpaca etc.

Cartierul Lastarria (foto dreapta, credit: Caterina Preda), la poalele Cerro Santa Lucia, are un şarm aparte, european în arhitectură, eclectic în ofertă, mai degrabă hispter, punk, al localurilor şi magazinelor. Tot aici se găseşte şi impresionantul centru cultural GAM (Gabriela Mistral, una dintre marile poete ale statului Chile, şi ea premiată cu Nobelul pentru literatură), construit pe acelaşi loc pe care era construit într-un timp-record, în 1972, pe durata regimului Allende, clădirea UNCTAD III (n.r. – Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare). La GAM se strâng tinerii să repete dansuri, iar înăuntru sunt expoziţii, spectacole de teatru, dans, o expoziţie de artă populară şi o librărie foarte bună. Şi aici ai internet gratis.

santigo de chile foto caterina foto

Acelaşi şarm al unui timp trecut, prăfuit, dar colorat se regăseşte şi în celelalte cartiere care merită o plimbare, Brasil, Concha y toro, Yungay cu ale sale desene nesfârşite.

Un Santiago futurist: Providencia şi Vitacura

Santiago are diferite chipuri, contrastante. Dacă mergi din centrul vechi sau din cartierul Bellavista direct în Sanhattan, aşa cum e numit centrul de afaceri al oraşului, vei avea senzaţia că ai călătorit în timp, căci în acesta din urmă vei vedea doar clădiri de sticlă, restaurante şic, magazine de lux şi servitori ieşiţi la cumpărături sau plimbând câinele. Providencia, Vitacura, Las Condes sunt alte denumiri ale cartierelor cu stare, unde sunt clădiri noi, unde costul vieţii e mai scump decât în celelalte părţi ale oraşului. Şi peisajul uman este altul în funcţie de cartierul în care te afli. Inegalitatea socială este deci foarte vizibilă în Santiago, chiar şi pentru cineva din România.

santiago de chile foto caterina preda

Centrul modern din Santiago FOTO Caterina Preda

Excursii de o zi din Santiago

Din Santiago e foarte uşor de ajuns la Valparaiso (foto) şi, implicit, la Viña del Mar, oraşul modern aproape geamăn al foarte coloratului şi agăţat de coline Valparaiso. Valparaiso, unul dintre cele mai importante porturi de la Oceanul Pacific, este astăzi parte a patrimoniului cultural UNESCO şi este un loc foarte pitoresc, deşi marcat de sărăcie şi aparţinând trecutului. În oraş te atrag culorile caselor cocoţate pe dealuri în faţa portului comercial. Aici străzile şerpuiesc de-a lungul dealurilor şi pe pereţii caselor se întind fresce ale artiştilor urbani locali. Neapărat în Valparaiso trebuie mers cu ascensorul de lemn care datează de la sfârşitul secolului XIX. În Valparaiso, unul dintre reperele turistice îl reprezintă casa lui Pablo Neruda, care oferă nişte privelişti încântătoare asupra oraşului, mai ales de la fereastra biroului său. Casa lui Neruda deschide şi noi perspective asupra poetului, asupra diferitelor sale colecţii şi a pasiunii pentru detalii. O altă excursie populară din Santiago este cea la Cajon del Maipo, un canion aflat aproape de capitală, care oferă posibilitatea de a descoperi zona prealpină. Pentru cei pasionaţi de schi, Santiago este o destinaţie privilegiată căci se află la doar o oră de pârtie.

Oraşul multicolor Valparaiso, în apropiere de Santiago FOTO 123RF

Preţuri mici la piaţa centrală Vega

În iunie 2015, cursul unui dolar este de 629 de pesos, iar pentru un euro plăteşti 700 de pesos. O călătorie cu metroul (foarte aglomerat!) costă între 1 dolar şi 1 euro, depinzând de oră (de vârf sau program normal). Taxiul este relativ ieftin, dar distanţele sunt foarte mari. Pentru transportul în comun se poate cumpăra o cartelă reîncărcabilă de la metrou numită bip!, care permite şi transportul cu autobuzele – în cazul acestora, o călătorie durează o oră, deci dacă schimbaţi autobuzele, doar confirmaţi cu cartela, dar nu plătiţi o călătorie adiţională. Costul vieţii este scump la Santiago, dar depinde şi ce şi de unde cumperi.

santigo de chile foto caterina foto

O chiliană din piaţa Vega Central păstrează deasupra standului la care vinde poza celui cu care a lucrat 18 ani şi a murit FOTO Caterina Preda

Există atât super-hyper-marketuri, cât şi magazine mici de cartier (în cartierele mai sărace) cu preţuri mai mici. La piaţa centrală Vega, poţi cumpăra fructe de sezon sau tropicale la preţuri foarte mici. Merită vizitată pentru pitorescul locului. Printre standurile cu fructe sunt şi cântăreţi care întreţin cumpărătorii şi vânzătorii. Pentru cumpărături nu trebuie să vă faceţi griji, Santiago are multe malluri. Printre acestea merită menţionate: Mall Costanera, unde se află şi cea mai înaltă clădire (de 300 metri) din Chile, Gran Torre Santiago, Mall Parque Arauco, unde poţi petrece o zi, atât este de mare, Los Dominicos, de unde poţi cumpăra bijuterii de argint cum numai în Chile găseşti.

Pentru mai multe fotografii accesaţi galeria foto.

Materialul a apărut în „Adevărul de Weekend” nr. 19-21 iunie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite