Travel

articolul anterior articolul urmator

Turiştii nu vor să-şi anuleze vacanţele din Turcia, deşi au trăit momente de coşmar: „Niciodată în viaţa nu am fost atât de speriaţi. Trebuia doar să sperăm că nu vom fi răniţi”

0
17 Jul 2016 15:22:43
Autor: Lizeta Oprea
Turiştii nu vor să-şi anuleze vacanţele din Turcia FOTO bbc.com
Turiştii nu vor să-şi anuleze vacanţele din Turcia FOTO bbc.com

Turiştii din Turcia sunt prinşi între dorinţa de a-şi continua vacanţa şi riscurile la care se expun. Reacţii ale celor care nu vor să renunţe la vacanţă şi declaraţii cu privire la momentul loviturii de stat.

Turcia, o ţară care a înregistrat 37 de milioane de vizitatori în 2014, fiind a şasea destinaţie turistică din lume, se aşteaptă la o scădere de cel puţin 40% în acest an. Din cauza incidentelor produse pe teritoriul acestui stat, se înregistrează cea mai mare scadere a numărului de vizitatori din ultimii 17 ani.

Dacă o parte dintre turişti îşi anulează rezervările, alegând să se îndrepte către locuri care nu implică riscuri, sunt şi foarte mulţi care nu se tem de terorişti sau atacurile armate, şi îşi contină vacanţa.

Sâmbătă, în timpul loviturii de stat, turiştii au trăit momente de coşmar. Daniel Worley, un englez de 22 de ani, a declarat că el şi prietena lui - Gemma Errington s-au închis în camera de hotel din Marmaris, când au auzit focurile de armă. „Niciodată în viaţa noastră nu am fost atât de speriaţi. Am auzit focuri de armă şi un elicopter care trecea peste Marmaris. Pur şi simplu ne-am blocat în cameră", a spus acesta pentru itv.com.

Cei doi turişti au fost foarte îngrijoraţi deoarece auziseră zvonuri că preşedintele turc era cazat în aceeaşi staţiune. „Stăteam pe balcon când am auzit protestatarii. Am intrat în panică pentru că aflasem că preşedintele era în vacanţă în Marmaris", au povestit turiştii. Aceştia au adăugat că au auzit focuri de armă sâmbătă de la 1 până la 6 AM, în timp ce se raportau  violenţe şi explozii în Ankara şi Istanbul.

 „Nu am ştiut ce să facem, trebuia doar să sperăm că nu vom fi răniţi sau că ceva rău nu ni se va întâmpla. A fost o noapte îngrozitoare”, au spus turiştii. Deşi s-au speriat foarte tare, cei doi sunt hotărâţi să nu renunţe la vacanţa din Turcia:„ Nu vom lăsa ca aceste lucruri să ne strice planurile”, a declarat tânărul de 22 de ani.

FOTO bbc.com

Un alt cuplu de englezi, Mark si Claire Smith(foto sus), îşi petrec liniştiţi vacanţa în Antalya.

"Este incredibil de trist ce se întâmplă. Turcia este o ţară minunată, dar oamenilor le este frică să o viziteze. Soţul meu joacă golf cu cineva care a spus că nu vrea să vină în Turcia. Aşa că a plecat la Orlando, şi uite ce s-a întâmplat şi acolo. Trebuie să vină, nu să-i lase pe terorişti să câştige", a spus femeia pentru BBC.

Hotelul de patru stele „Garden Resort Bergamot Hotel”, de lângă Antalya, ar fi trebuit să fie ocupat în proporţie de 70%, în acest moment al anului. Incidentele din ultima vreme au făcut ca gradul de ocupare să scadă, doar 25 din cele 233 de camere fiind ocupate.

"Am plătit peste 630 de euro pentru o săptămână, un pachet all-inclusive. Cele mai multe dintre oferte ieftine sunt acum pentru Turcia. Nu ne-am aşteptat, dar oamenilor le este frică să vină aici", a spus turista Diane Roberts, pentru BBC.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Republica Turcia să evite orice deplasare în zona de sud-est a ţării şi zona situată la frontiera cu Siria şi Irak, din cauza riscurilor ridicate generate de acţiuni teroriste şi de apariţia unor situaţii imprevizibile, produse de atentate teroriste şi atacuri armate.

Pentru turiştii români, care au nevoie de asistenţă consulară, MAE pune la dispozitie linia telefonica TelVerde 0800 800 407 (accesibila numai din Romania, in regim de gratuitate), precum si adresa de e-mail: callcenter@mae.ro. Cetatenii romani aflati in Turcia au la dispozitie numerele de telefon: +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările