Unde găseşti cele mai bune pârtii de schi la noi, în funcţie de nivelul tău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România există 152 de pârtii omologate, cu o lungime totală de 135 de kilomentri FOTO Adevărul
În România există 152 de pârtii omologate, cu o lungime totală de 135 de kilomentri FOTO Adevărul

Zăpada căzută la sfârşitul lunii ianuarie nu a adus numai neplăceri pentru şoferi, ci şi entuziasm printre românii pasionaţi de sporturi de iarnă. Potrivit unei estimări realizate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc, 60.000 de turişti sunt aşteptaţi la munte în această săptămână, care coincide cu vacanţa elevilor.

Deoarece mulţi dintre turiştii care sosesc la munte în această perioadă se vor îndrepta spre pârtiile de schi din staţiuni, Yahoo News România a alcătuit, cu ajutorul unui specialist, un top al celor mai bune pârtii de schi din ţară.

Instructoarea de schi Felicia Farcaş, care organizează cursuri de schi pentru toate vârstele în Masivul Bucegi, a explicat care sunt cele mai potrivite pârtii din România pentru diferite categorii de schiori.

Pentru începători, Farcaş recomandă pârtiile din staţiunile Buşteni şi Azuga, aflate pe Valea Prahovei. „Ambele au covor (banda folosită de schiori – n.r.) pentru urcat copiii şi sunt mai puţin aglomerate", spune ea. Alte pârtii uşoare şi neaglomerate pe care instructoarea le recomandă începătorilor sunt Harghita Băi, Topliţa şi Straja. „Pentru începători pilonul de bază este să nu fie aglomerat, să aibă loc să se desfăşoare. În  plus, este OK să fie aproape de oraş – nu mergi până în Austria ca să înveţi să schiezi", explică aceasta.

Top pârtii pentru începători:

1. Buşteni

2. Azuga

3. Harghita Băi

4. Topliţa

5. Straja

În cazul pârtiilor de dificultate medie, Farcaş recomandă Sinaia - deoarece are pârtii bune pentru exersat, cu pantă lină - dar şi domeniile Vidra, Păltiniş, Vatra Dornei şi Piatra Neamţ. „Acestea din urmă sunt aproape de oraş sau chiar în oraş şi sunt la îndemână".

Top pârtii de dificultate medie:

1. Sinaia

2. Vidra

3. Păltiniş

4. Vatra Dornei

5. Piatra Neamţ

„Pentru avansaţi recomand Azuga (Şorica) şi Poiana Braşov (Lupului) pentru că au, cât de cât, aceeaşi înclinaţie şi sunt mai lungi. Azuga e genială deoarece ai transportul cu gondola care e foarte comod, e aproape de Bucureşti, poţi ajunge şi cu trenul", arată instructoarea.

Top pârtii pentru avansaţi:

1. Carp, Sinaia

2. Papagal, Sinaia

3. Şorica, Azuga

4. Lupului, Poiana Braşov

Farcaş completează că multe dintre pârtiile de schi din România sunt şi acum dependente de condiţiile meteo. „Din păcate, sunt funcţionale mai mult pârtiile de pe Valea Prahovei, restul sunt ocazionale, nu au toate tunuri de zăpadă".

Specialista consideră că pârtiile din ţară nu sunt foarte aglomerate deoarece numărul românilor care schiază a rămas destul de mic. „De la an la an, sunt foarte puţini oameni care învaţă să schieze. Deci nu pot spune că pârtiile se aglomerează din acest motiv. Nici 1% din populaţie nu cred că schiază în România, deci încă mai avem loc pe ele. Pârtiile sunt aglomerate doar în weekend şi nici atunci la capacitate maximă. Mă uit pe camerele video şi în timpul săptămânii suflă vântul pe pârtii, nu e mai nimeni. Nici DN 1 nu mai e aglomerat cum era odată, acum 4 ani de exemplu. Aglomerat este când ai o parcare de 6.000 de locuri şi la ora 8.30 dimineaţa este arhiplină: cazul Elveţiei, Austriei, Italiei, Franţei".

Datele centralizate de Autoritatea Naţională pentru Turism arată că în România există în prezent 152 de pârtii de schi omologate, cu o lungime totală de 135 de kilometri. Cele mai multe dintre acestea (107 pârtii) au o lungime mai mică de un kilometru. 

Topul celor mai lungi pârtii de schi din România

 

1. Drumul Roşu, Poiana Braşov – 4,7 km

2. Sulinar, Poiana Braşov – 3,3 km

3. Dealul Negru, Vatra Dornei – 3 km

4. Drumul de vară, Sinaia – 2,9 km

5. Lupului, Poiana Braşov – 2,6 km

Cea mai scurtă pârtie de schi omologată din România care apare în documentul ministerului este pârtia Gondolă din Masivul Bucegi, cu o lungime de 150 de metri, urmată de pârtia Începători din Sinaia (173 de metri) şi de pârtia din comuna Moneasa (judeţul Arad), care are 180 de metri.

Citeşte şi:

Cinci staţiuni din Austria unde poţi schia până în mai

Staţiunile de iarnă preferate de liderii lumii

Straja şi Parâng au renăscut din zăpadă

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite