Unde trăiesc cei mai bogaţi oameni din lume?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

America a pretins ani buni că „deţine” cei mai mulţi dintre miliardarii lumii, dar nu este singura ţară care „cazează” oameni care deţin averi impresionante.

Există în jur de 200.000 de oameni în toată lumea care au, individual, averi care depăşesc suma de 30 de milioane de dolari, prezentă în active. Cei mai mulţi bani sunt concentraţi în cinci ţări, potrivit Wealth-X, o companie cu sediul în Singapore, care urmăreşte acel procent minuscul din populaţia lumii. 

La nivel global, super-bogaţii lumii deţin 27,7 trilioane de dolari numai în active (proprietăţi, case, maşini, bijuterii, conturi, acţiuni), dintre care 83% din aceşti bani se află în Statele Unite ale Americii, Germania şi Japonia. 

Dar cum prezenţa acestor oameni se răspândeşte tot mai mult, nu este exclus ca ţări precum China şi India să domine bogăţia Americii. 

SUA

Numărul persoanelor cu cele mai mari averi în 2013: 65.505 

Creştere din 2012: 8.7% 

Averea totală: 9 trilioane de dolari

În SUA locuiesc cei mai mulţi dintre bogaţii lumii, de departe. Majoritatea averilor sunt concentrate în prima generaţie şi sunt controlate de familii, arată BBC. Aici intră şi antreprenori precum Bill Gates sau Warren Buffett, care au construit companii din nimic şi care acum culeg cele mai multe roade. Per total,  tehnologia şi serviciile financiare, în special fondurile speculative, au făcut americani bogaţi, dar sursa averii depinde şi de zona din care aceştia provin. De exemplu, cel mai prolific texan a făcut avere cu ulei şi gaz, în timp ce în California, sursa este showbiz-ul. 

„Sunt aproape inexistente dubiile: populaţia bogată a Americii va continua să crească, în parte datorită economiei diversificate, dar şi abilităţii de a atrage cele mai luminate şi ambiţioase minţi din lume”, scrie BBC. 

Warren Buffett, directorul Berkshire Hathaway, are o avere de 58.5 miliarde dolari 

image

Germania

Numărul persoanelor cu cele mai mari averi în 2013: 58.065

Creştere din 2012: 13% 

Averea totală: 7,6 trilioane de dolari

Majoritatea ţărilor din zona euro şi-au canalizat forţele pentru a lupta cu recesiunea economică din ultimii doi ani, dar nu şi Germania. „Este motivul principal pentru care populaţia foarte bogată a Germaniei a crescut cel mai repede, decât în alte ţări europene”, scrie publicaţia. 

Cele mai multe averi nemţeşti au luat naştere în sectorul exporturilor, spune Sigrid Seibold, un specialist american. Germania a devenit cel de-al treilea exportator din lume, iar rapoarte noi arată că ar putea deveni cel de-al doilea comerciant de bunuri din lume. Diferenţa dintre SUA şi Germania este că averile de aici s-au construit gradual. „În Germania, oamenii au aceeaşi carieră toată viaţa, în timp ce în America oamenii sunt mai agili şi mai dispuşi să încerce mai multe lucruri”, a spus Seibold.

Nemţii ştiu să economisească şi mai bine decât alte ţări, fapt care le ajută la păstrarea averii. Rata de economisire personală a ţării (venitul salvat vs venitul net disponibil) este de 10%, comparativ cu 3.9% la americani şi 5.4% la britanici. Industria de prelucrare este mina de aur a germanilor, majoritatea averilor fiind create aici. 

Susanne Klatten are o avere de 14,3 miliarde de dolari, partea sa de acţiuni la BMW. 

image

Japonia

Numărul persoanelor cu cele mai mari averi în 2013: 14.270

Creştere din 2012: 3,8% 

Averea totală: 6,6 trilioane de dolari

În ciuda celor două decenii în care nu s-a înregistrat nicio creştere economică, Japonia rămâne în continuare a treia ţară în care se află cei mai mulţi bogaţi din lume. Spre deosebire de celelalte ţări, aici, oamenii au făcut averi stând deoparte de acţiuni, spune David Wilson. 

Aproape jumătate din bunurile deţine de bogaţii Japoniei sunt păstrate în lichidităţi, aşa că nu au avut prea mult de pierdut din cauza fluctuaţiilor pieţei. 

Fondatorul lanţului de magazine Uniqlo, Tadashi Yanai, are o avere de 15.5 miliarde de dolari.

image

Marea Britanie

Numărul persoanelor cu cele mai mari averi în 2013: 10.910

Creştere din 2012: 3,8% 

Averea totală: 1,3 trilioane de dolari

În timp ce nimeni nu ştie exact câţi bani s-au transmis de la o generaţie la alta versus avere recentă, Friedman este de părere că în regat sunt mai mulţi bani cu vechime decât în SUA. „Aici există un sistem al moştenirii pe care nu-l ai în America”, a spus acesta. 

Averi recente s-au făcut în sectorul bancar şi în finanţe, iar acest lucru se reflectă în faptul că Londra este oraşul în care locuiesc cei mai mulţi dintre bogaţii Europei. Odată cu refacerea economiei globale, este posibil ca numărul acestora să crească. 

Richard Branson, fondatorul grupului Virgin, cu o avere de 4.6 miliarde de dolari.

image

China

Numărul persoanelor cu cele mai mari averi în 2013: 10.675

Creştere din 2012: -5.1%

Averea totală: 1,5 trilioane de dolari

La prima vedere, pare că averile celor mai bogaţi chinezi sunt în declin. În timp ce bogaţii Chinei au fost afectaţi de proasta evoluţie a Bursei de anul trecut, tendinţa pe termen lungă arată că este ţara care va ocupa locul doi sau trei al acestui top, în câţiva ani. 

Majoritatea vastă a averilor chineze aparţin milionarilor „self-made”, adică autodidacţii care au făcut bani din propriile eforturi, în industria exporturilor şi producătoare de bunuri. Nici reprezentanţii serviciilor financiare sau industriei tehnologice nu sunt de evitat. 

O parte a averilor este realizată prin relaţiile de afaceri cu guvernul chinez şi contracte pe măsură. Friedman prezice că în China vor fi mai mulţi oameni foarte bogaţi decât în Europa, până în 2017. De asemenea, China ar întrece SUA în 2025. 

Fondatorul Baidu, Robin Li (stânga), cu o avere de 11.1 miliarde de dolari.

image
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite