articolul anterior articolul urmator

Viaţa la Havana în 2013: cum nu mor cubanezii de foame

15
3 Aug 2013 19:22:32
Autor: Iulian Andrei Crăciun
Figura lui Che Guevara
apare pe clădiri, pe ziduri, uneori şi pe maşini Foto: SHUTTERSTOCK
Figura lui Che Guevara apare pe clădiri, pe ziduri, uneori şi pe maşini Foto: SHUTTERSTOCK

15 Comentarii

Silviu Vasile Dumitrescu
4.08.2013, 00:23:53

Hha... Prea greu textul, întradevăr. În mod paradoxal - sub aparenţa unui text uşor... Şi prea subtile sensurile, figurile de stil. Ca simplu jurnal de călătorie, însă, impresionant. Totuşi n-am înţeles dacă autorul este doar ancorat, blocat în trecut ca un nostalgic comunist sau cel puţin al socialismului de stat, ori este un simpatizant al fostului posibil concept A Treia Cale?!

+3 (3 voturi)
Vasile Andreescu
4.08.2013, 06:17:14

În 1989, după căderea comunismului, un columbian scrisese o carte despre Cuba, unde, la fel, arăta diverse aspecte care urmau să conducă, după cum credea cu tărie, la căderea iminentă a regimului. Nu a fost să fie... Acum, unele dintre aspectele surprinse acolo, le recitesc în acest text, foarte bine alcătuit. Pentru mine înseamnă că în Cuba lucrurile au fost bine conservate până a trecut uraganul perioadei speciale, iar acum viaţa merge înainte. M-aş bucura mult ca în Cuba socialismul semidogmatic să devină uşor un developmentalism, o a treia cale, care să lase lucrurile să curgă controlat spre o economie echilibrată, hibridă, unde particularul şi statul să poată avea loc pe piaţă, unde companiile străine să nu dicteze, ca în colonia americană România (de fapt, ciorrumînia), unde taxele să fie direcţionate doar spre cercetare şi proiecte publice de ridicare a calităţii vieţii cetăţenilor, prin grija unei administraţii reformate încet, controlat, spre eficientizare. Ar fi cel mai bine dacă firmele de stat ar putea fi, nu privatizate, ci date temporar, în locaţie de gestiune, directorilor, care, în lipsa unor performanţe economice, ar urma să fie înlocuiţi. Ar fi bine ca monopolul statului asupra marilor regii, iar o parte dintre acţiuni să fie vândute unor posibili investitori străini, maxim 49,9%, pentru a se aduce calitate nouă, în primul rând. să se păstreze şi să se dezvolte şi alte ramuri de servicii complementare turismului sexual, care să atragă capitalul străin. Ar fi bine dacă, înainte de a se porni măsurile de mai sus, ar fi iniţiat un plan de educare universală (copii şi adulţi) prin propagandă pentru participarea cinstită (cât se poate) la noua direcţie. O propagandă bine direcţionată ar aduce o coeziune puternică, o convingere, o unitate de vederi, iar o direcţie controlată şi de deplasare lentă dinspre socialism spre developmentalism ar putea fi percepută mult mai bine de populaţie. Cuba ar putea constitui astfel, singurul exemplu fericit al trecerii de la dogmă la progres. Atenţie, nu la capitalism, acela nu e progres, e doar un regres mascat, ale cărui rezultate s-au văzut în două războaie mondiale şi în criza de azi din rândul celor ce au aderat sau au fost forţaţi să adere la acest sistem. Mulţumesc pentru amabila atenţie.

+1 (3 voturi)
InimaRea
4.08.2013, 10:39:11

Dv pare-se ca nu intuiti starea morala a cubanezilor. Cum nici realitatea pura si dura ca, odata decretata liberalizarea, in secunda 2 Cuba devine stat american. Ceea ce oricum se va-ntimpla fiindca "Micul Castro" nu-i nemuritor. "Mas Socialismos" asta spune - mai stati pina crapam toti, apoi n-veti decit sa faceti saltul inapoi, la vremea lui Batista.

+1 (1 vot)
costea petre
4.08.2013, 09:00:59

Fain articol. Multam!

+1 (3 voturi)
InimaRea
4.08.2013, 10:30:21

Bine scris, bine gindit si cit se poate de interesant. Cuba - o lume a desfriului fiscalizat; un paradis al pacatosilor, unde ingerii trudesc intru confortul diavolilor vizitatori. Nu-i singurul paradis de acest fel - mai e Thailanda, bunaoara. "Mai septic" - Olanda. "Mas Socialismos" - cinism tropical, cum si catolicismul de acolo: caruta cu roti de cauciuc - zdruncina mai putin, "se mai poate trai".

-1 (1 vot)