VIDEO Descoperire fabuloasă în Oceanul Pacific: o insulă plutitoare de piatră ponce cu o suprafaţă de 150 km pătraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi marinari din Australia au fost primii care au relatat, în cursul acestei luni, despre insula plutitoare de piatră ponce din Oceanul Pacific. Cu o suprafaţă de peste 150 de kilometri pătraţi, imaginile cu această ”plută” de rocă vulcanică sunt cu adevărat inedite, relatează BBC.

Aceştia au descoperit insula plutitoare de piatră ponce după ce au intrat fără să vrea în contact cu aceasta. ”Aproape că nu existau valuri, iar nava noastră a încetinit”, au scris aceştia într-o postare online. ”Pietrişul plutitor se întindea cât vedeam cu privirea, sub lumina lunii şi a proiectorului nostru.”

Aceştia au fost blocaţi pentru o scurtă perioadă, după ce cârma navei a fost avariată de pietre, dar au reuşit să iasă din zona acoperită de piatră ponce. Aceştia au reuşit să colecţioneze mai multe exemplare de pietre, având dimensiuni care pot ajunge şi la cea a unei mingi de baschet.

Alţi doi marinari, a căror mărturie este prezentată pe larg în înregistrarea ataşată, au declarat că pietrele vulcanice se întindeau ”spre orizont, în toate părţile”.

Experţii spun că insula plutitoare de piatră ponce este cel mai probabil rezultatul unui vulcan subacvatic din apropierea arhipelagului Tonga, imaginile din satelit arătând că acesta a erupt în preajma zilei de 7 august. Aceştia îi avertizează pe marinari să încerce să evite rutele care ar presupune intrarea în contact cu zecile de kilometri pătraţi de piatră ponce, această putând să avarieze navele.

”E un fenomen care a mai fost relatat, oamenii vorbind de obicei despre insule în mijlocul oceanului pe care le întâlnesc, dar pe care nu le mai pot găsi apoi. Poate părea ca şi cum întreaga suprafaţă a oceanului s-ar fi transformat în pământ”, a spus Scott Bryan, un geolog de la Universitatea Tehnologică Queensland. 

”În prezent, vorbim de mai mult de un trilion de bucăţi de piatră ponce plutind împreună, dar cu trecerea timpului acestea vor începe să se disperseze în zonă”, a mai explicat acesta. 

Dincolo de imaginile inedite, insula plutitoare de piatră ponce are şi reale efecte benefice. Oamenii de ştiinţă spun că poate avea un impact pozitiv asupra vieţii acvatice, iar dacă va ajunge în apropierea Australiei, ar putea ajuta Marea Barieră de Corali, aflată într-un pericol tot mai serios.

”Foarte multe forme de viaţă se pot ataşa de piatra ponce şi ar fi astfel transportate mii de kilometri. Este, cu alte cuvinte, o modalitate de reînnoire a ecosistemelor, dar poate ajuta şi la introducerea de specii dăunătoare în ecosisteme îndepărtate”, a spus Martin Jutzeler de la Universitatea din Tasmania.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite