VIDEO HARTĂ Panama, Dubaiul Americii Latine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoria sa plină de culoare invocă unele imagini interesante: Canalul, corupţia, dictatorii, drogurile, spălarea de bani, Manuel Noriega, şi... influenţa Statelor Unite. De partea cealaltă, avem PR-ul, care vorbeşte despre biodiversitate, turism şi stabilitate economică.

Din 1999, când Panama a câştigat controlul total asupra canalului care face legătura între Atlantic şi Pacific, ţara şi-a pus speranţele în turism şi în investiţiile internaţionale. Am văzut un exemplu al acestei transformări în vârful canalului, pe Causeway Amador. Drumul pietruit, care leagă insuliţele Naos, Perico şi Flamenco de continent, a fost cândva interzis panamezilor. Acum, fosta bază militară SUA găzduieşte mai multe cazinouri de milioane de dolari, hoteluri de lux şi câteva rămăşiţe ale trecutului militar, atât cât turiştii şi localnicii nici să nu le observe în peisajele uimitoare şi promenadele aglomerate. 

Drumul care trece peste ape mi-a oferit o privelişte de zile mari. De-o parte, Podul Americilor, întins maiestuos peste intrarea canalului în Pacific, cu o paradă eternă de nave strălucitoare, aşteptând în ancoraj sau plutind uşor... 

De cealaltă parte, jumătate din Golful Panama, înconjurat de metropola cu acelaşi nume, aflată în plină ascensiune. Mi-au rămas în minte investitorii străini, expaţii în căutare de averi, macaralele deasupra orizontului şi traficul infernal. Aaa... şi locuitorii oraşului, foarte mândri de ceea ce se construia sub ochii lor, susţinând cu tărie că Panama City este Dubaiul Americii Latine.

Panama City

Panama City, un amestec între Spania veche şi America de azi FOTO Ciprian Enea

Sărăcie şi vechi amestecate cu lux

Sufletul oraşului rămâne însă Casco Viejo, fostul cartier colonial transformat radical dintr-o zonă dărăpănată într-una dotată cu energie creatoare, dar şi cu fierăstraie şi echipe de constructori. M-am ascuns de soare, cu un pahar cu vin de 3 dolari jumate în faţă, privind către copiii din cartier care se jucau printre mangrovele din faţa unui restaurant italian. 

Casco are vedere spre intrarea Canalului în Pacific. N-are decât trei bulevarde largi şi este un loc unde nimeni nu foloseşte adrese. Intrat în Patrimoniul UNESCO în 1997, seamănă cumva cu Havana şi este la fel de periculos ca sudul faimosului Miami Beach în primii săi ani. 

Într-o plimbare de 15 minute am văzut o grămadă de case vechi restaurate ca apartamente de lux, clădiri abandonate, palatul prezidenţial, copaci crescând în foste săli de dans, străzi super-populate de panamezi de rând, surferi de toate vârstele, copii desculţi, vânzători ambulanţi cocoşaţi sub mesele pliante pe care vând pălăriile de Panama. 

De neratat în Panama

Ceviche

Ceviche (foto), un peşte marinat în suc de lâmâie, ceapă şi ardei, dar şi patacones de plátano (pătlagină prăjită). La fel de savuroasă este şi sancocho, tocana din Panama cu pui, carne şi legume sau tamales, plăcinta condimentată învelită în frunze de banane.

Birdwatching, sau privitul păsărilor, într-o ţară unde există peste 950 de specii de păsări. Cel mai recomandat loc este Soberania National Park în Chiriquí Province, faimos pentru păsările sale Quetzal.

Excursii pe apă de-a lungul Canalului Panama. Turiştii pot admira animalele sălbatice, crocodilii fiind atracţia principală. Sunt recomandate tururile cu trenul pe lângă canal.

Scufundări şi snorkeling în Isla Grande, de lângă Portobelo, unde există numeroase agenţii care oferă excursii în cele mai bune recife, arhipelagul Bocas del Toro şi San Blás Islands (aflate la nord-est de coastă).

Fiesta este activitatea la care participă turiştii în orice oraş din Panama. Carnavalul de aici este superb, iar cele mai multe fieste se ţin pentru a sărbători sfinţii locali. 

Preţuri 

o cafea – de la 1,5 dolari

un suc (0,33 l) – de la 0,84 dolari 

o bere (0,5 l) – de la 1 dolar

o sticlă cu apă (1,5 l) – de la 1 dolar

o sticlă cu vin – de la 6 dolari

un prânz cu trei feluri de mâncare – de la 27 de dolari

un kilogram de portocale – de la 1,6 dolari

un pachet de ţigări – de la 3 dolari

un bilet pentru transportul în comun – de la 0,5 dolari

închirierea unei maşini – de la 23 de dolari/zi

turul capitalei Panama – de la 50 de dolari/persoană

vizite la muzee (Muzeul de Artă Religioasă Colonială, Muzeul Antropologic Reina Torres de Aruz) – de la 60 de dolari 

excursie în satul Embera Indian – de la 85 de dolari

călătorie cu barca pe Canalul Panama – de la 85 de dolari 

turul Văii Anton – de la 90 de dolari 

noapte tipic panameză (delicii culinare, dans şi muzică) – de la 76 de dolari 

Croazieră cu plecare din Panama, de la 412 euro de persoană

infografie harta panama

O croazieră în Caraibele de Sud cu itinerariul Colon, Panama – Cartagena, Columbia – pe mare – Kralendijk, Bonaire – Willemstad, Curacao – Oranjestad, Aruba – pe mare – Colon, Panama costă de la 412 euro de persoană pentru şapte nopţi cazare în cabină interioară, în perioada decembrie 2012 – aprilie 2013. Detalii pe www.directbooking.ro.  Un sejur în perioada 15 ianuarie – 15 iunie 2013 costă de la 2.800 de euro de persoană pentru transport cu avionul, taxe de aeroport, transferuri private, tur de oraş Panama City şi al Canalului Panama, tur în Parcul Naţional Chagres, şapte nopţi cazare cu şapte mic-dejunuri şi un prânz la Hotel Panama Marriott de patru stele în Panama City şi la Sheraton Bihao de patru stele, pe Coasta Pacificului. Tariful mai include transportul pentru circuit şi taxele de intrare la obiectivele turistice. Detalii pe www.besttourism.ro, tel. 031-226.33.25. 

Adevăratele atracţii panameze

Portobelo

Portobelo, unul dintre oraşele ciudate şi istorice ale Panama FOTO Ciprian Enea

Convinşi că o călătorie se bazează pe calitate, şi nu pe cantitate, vă recomandăm:

Baru Volcano - puteţi urca pe vulcanul latent Baru, situat în frumoasa provincie Chiriquí, în apropiere de populara staţiune Boquete şi de staţiunea montană Cerro Punta.

Darien National Park este un loc de relaxare prin plimbare. Tărâmul unde poţi întâlni numeroase habitate sălbatice, protejate prin lege, dar şi plaje de nisip, coaste stâncoase, mangrove şi păduri tropicale extrem de bogate în vegetaţie. Cel mai interesant este că în acest parc locuiesc două triburi indiene numite Choco.

Panama Canal Museum, un loc interesant, aflat în Casco Viejo. Faimosul Canal a fost deschis în anul 1914, iar pentru a-l traversa ai nevoie de opt ore. 

Panama City, oraşul care aşterne la picioarele turiştilor un amestec de arhitectură ce aminteşte de Spania veche, dar şi de America de azi. Centrul istoric are străduţe înguste şi pietruite, precum şi clădiri coloniale fascinante.

Plaza de Francia, Paseo de las Bóvedas de-a lungul masivului zid de piatră, Biserica San José, cu altarul din aur în stil baroc şi Biserica Santo Domingo, lângă care se află muzeul Colonial Religious Art.

Portobelo, locul unde se remarcă influenţele spaniole mai mult decât oriunde în altă parte. Acesta este un oraş colonial cu trei forturi mari din piatră, situate în apropiere de port. 

Insula Taboga este locul unde plajele cu nisip fin şi hotelurile de lux atrag turiştii care preferă să se plimbe dintr-un loc în altul cu taxiul care circulă pe apă.

Mădălina Răcorean

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite