VIDEO Insula furioşilor: sentinelezii, tribul care se opune din toate puterile civilizaţiei moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierdută în Oceanul Indian, în Golful Bengal, insula North Sentinel adăposteşte una din puţinele civilizaţii neîntinate de lumea modernă. Toate încercările de a lua legătura cu localnicii, botezaţi sentinelezi, au fost sortite eşecului din cauza primirii violente de care au parte vizitatorii.

În timp ce alţi băştinaşi din zona Insulelor Andaman au ajuns un fel de animale de circ pentru turiştii care vizitează frumosul arhipeleag şi le oferă indigenilor mâncare sau diverse obiecte pentru a dansa, sentinelezii au descurajat orice contact cu străinii printr-o atitudine violentă, comportament care i-a adus bucăţii de pământ renumele de „cel mai greu de vizitat loc de pe glob“. Pentru stăpânii insulei nu contează dacă vii cu gânduri paşnice sau nu, contactul cu ei se poate dovedi fatal pentru îndrăzneţi.

Despre sentinelezi se crede că sunt descendenţii direcţi ai primilor oameni veniţi din Africa şi că trăiesc pe insula din nordul Oceanului Indian de aproape 70.000 de ani. Nu se ştie cu exactitate câte persoane numără tribul, dar se estimează că numărul ar putea să se încadreze undeva între 40 şi 500 de indivizi.

Sentinelezii nu sunt atraşi de cadourile de care alte triburi au fost tentate, curiozitate care le-a şi alterat stilul de viaţă celor din urmă, ci se arată ostili faţă de oricine îndrăzneşte să dea târcoale casei lor. După câteva încercări de a debaraca pe insulă, reprezentanţii guvernului indian (insula este deţinută de India) au preferat să facă un fel de recesământ de la distanţă, iar numărătoare a ajuns la 39 de persoane, 18 femei şi 21 de bărbaţi, însă cifra este departe de a fi corectă atâta timp cât insula se întinde pe 72 de kilometri pătraţi, iar băştinaşii preferă să locuiască în adâncul pădurii. 

Folosesc focul, dar nu ştiu să-l obţină 

Considerat cel mai izolat trib din lume, sentinelezii se pare că ar fi ultima civilizaţie preneolitică, ceea ce presupune că aceştia sunt încă la nivelul epocii de piatră. Supravieţuiesc din pescuit, vânătoare şi cules, au fost văzuţi curăţând nucile de cocos cu dinţii şi pescuind cu suliţe. Nu fac agricultură, se mulţumesc să vâneze porci sălbatici şi consideră mierea şi şopârlele adevărate delicatese. Mai interesant este că ştiu de existenţa focului şi îl folosesc, dar nu au descoperit cum se obţine, aşa că atunci când intră în posesia lui, din întâmplare, în urma unui incendiu, îl păzesc cu străşnicie, conform odditycentral.com. 

Încă din 1964 autorităţile indiene au făcut mai multe expediţii de recunoaştere a insulei, dar toate au eşuat urmare a răspunsului extrem de violent al localnicilor. Acesta este şi motivul pentru care vizitele pe insulă sunt astăzi interzise, iar flota navală indiană a iniţiat o zonă de siguranţă de aproape 5 kilometri în jurul insulei pentru a ţine la distanţă turiştii, exploratorii şi alţi curioşi, spre binele lor. În ciuda precauţiilor, incidente grave sau neplăcute au mai avut loc de-a lungul timpului. Astfel, un puşcăriaş evadat dintr-una din închisorile britanice răspândite în Insulele Andaman a ajuns pe North Sentinel. Câteva zile mai târziu, trupul neînsufleţit al nefercitului a fost descoperit pe o plajă. Avea gâtul tăiat şi corpul îi era străpuns de mai multe săgeţi.

Apoi, în 1974, un regizor a încercat să filmeze un documentar despre insulă şi s-a ales cu o săgeată înfiptă în coapsă. De asemenea, la sfârşitul anilor ’80, antropologul T.N. Pandit a condus în zonă mai multe expediţii sponsorizate de guvernul indian. Omul de ştiinţă a povestit oripilat că nu doar violenţa este folosită de indigeni pentru a îndepărta intruşii: 

Uneori se întorceau cu spatele spre noi, se puneau pe vine şi îşi făceau nevoile în faţa noastră. Un gest menit să ne insulte şi să ne arate că nu suntem bineveniţi“, a relatat Pandit.

Inclusiv o tentativă de a le oferi pachete cu ajutoare, după tsunami-ul violent care a zguduit Insulele Andaman, în 2004, s-a lovit de refuzul sentinelezilor. Elicopterul trimis să lase ajutoarele pe plaja insulei a fost atacat cu săgeţi de localnici. Ultima oară când cineva a ajuns în preajma sentinelezilor a fost în 2006. Doi bărbaţi care pescuiau ilegal s-au apropiat nepermis de mult de North Sentinel şi au fost ucişi. 

Citeşte şi:

Robben Island sau Insula terorii: o incursiune în închisoarea unde Nelson Mandela a fost ţinut 18 ani după gratii

Cele mai frumoase insule private

Kiribati, paradisul insular ameninţat cu dispariţia

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite