VIDEO Marmaris, iahting şi castelul ridicat de Suleyman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În afara castelului construit de Suleyman Magnificul, Marmaris încântă prin simetria oraşului, iar pădurile ce acoperă munţii dimprejur despart cerul de plajele fine FOTO SHUTTERSTOCK
În afara castelului construit de Suleyman Magnificul, Marmaris încântă prin simetria oraşului, iar pădurile ce acoperă munţii dimprejur despart cerul de plajele fine FOTO SHUTTERSTOCK

Vechiul castel otoman este în centrul atenţiei atât ziua, cât şi noaptea. Iar casele drapate cu tufe turcoaz, magazinele sofisticate, băile turceşti, centrele de spa, restaurantele unde se mănâncă bine şi sănătos, dar şi viaţa de noapte agitată completează peisajul…

Mă cam trage aţa înspre Marmaris, mai ales că este un loc mai altfel decât Antalya, cu un decor rustic care îmbie la plimbări pe munţi acoperiţi de pini, în golfuri izolate sau prin sate nepretenţioase. Însă ce-mi face cu ochiul în mod special este produsul numit Blue Voyage,un soi de turism construit de turci pe coasta egeeană sau pe cea mediteraneeană, special pentru pasionaţii de iahting sau navigaţie. N-am mai fost demult pe mare, să tot fie vreo patru anişori de când am traversat Mediterana, din Egipt până în Grecia, alături de Marius şi Cătălina Albu (primii români care au făcut înconjurul lumii cu un velier), cu frumosul lor Phoenix. Aşa că pare un moment prielnic să testez acest Blue Voyage. 

Ţărmul surprinzător, cu golfuleţe izolate, plaje retrase şi tot felul de minuni naturale, este pentru cei care vor să experimenteze un alt tip de vacanţă decât cea clasică: practic, ieşi în larg cu o barcă de lemn cu două sau trei catarge, dotată şi cu motor, îţi cauţi propriul loc de ancorare şi te apuci de ce te pasionează mai abitir – pescuit, windsurfing, schi pe apă, scufundări etc.

Uneori, în loc să te întorci la hotel, ai chef să înnoptezi pe vas. Ei bine, există tot felul de locuri unde poţi acosta în siguranţă. Cu aspectul ei de navă piraterească, ambarcaţiunea funcţionează ca un charter. Uneori are o capacitate de 8 persoane, alteori de 16. Puntea este suficient de largă cât să se poată face plajă. În mijloc sunt amplasate toate utilităţile: o bucătărioară, un bar, toaletele şi un living-room. Iar dedesubt, cabinele.

Pe urmele lui Atatürk

Peninsula Marmaris are vreo patru marine, însă cel mai bine echipată este Netsel. Înconjurată de vechiul oraş otoman, impresionează prin eleganţă şi facilităţi. Iahturile sunt aliniate la milimetru, catargele lor înalte domină cerul, iar proprietarii acestora (sau cei care le închiriază) se bucură de punctele de reparaţii rapide şi de magazinele şi restaurantele de pe chei. 

Casele dimprejur, pe care se caţără tufe de boungainvillea, sunt atrăgătoare, iar malul mării mai este încununat şi de castelul construit de Suleyman Magnificul (deşi se spune că şi Alexandru cel Mare ar fi găsit aici o construcţie care proteja zona de invadatori). 

Cocoţat pe deal, este destul de uşor de găsit, mai ales că este semnalizat foarte bine pe străduţele înguste care urcă şerpuitor. Cel mai uşor e s-o iei prin bazarul care se întinde în vecinătate şi să intri pe lângă statuia lui Atatürk. În interior se află un muzeu care nu expune cine ştie ce grozăvii, însă meterezele sale din piatră oferă o privelişte de zile mari. 

Ce n-ai voie să ratezi în Marmaris

Mergi în satul Turunc (foto), o staţiune cu plajă superbă şi pitorească ascunsă într-un golf minunat pe coasta de sud a Marmarisului. Aşezarea şi-a păstrat cumva atmos-fera relaxantă şi fermecătoare de mic sat de pescuit. Plaja distinsă cu Steagul Albastru este scăldată de marea în nuanţe azur, foarte calmă, iar pădurile de pin aduc răcoarea plăcută. Regiunea are, de asemenea, o mare varietate de fructe, dealurile fiind acoperite cu smochini, pruni şi portocali.  

satul Turunc

Ia vaporul până în Insula Paradisului, cu plaje fine, vederi magnifice spre Golful Marmaris şi roci fos-forescente care se reflectă în mare, dându-i numele de Peştera Albastră. Vizitează zonele rurale din împrejurimile Marmarisului. Jeep safari îţi oferă aventură şi cele mai frumoase panorame. Excursiile încep, de regulă, dimineaţa devreme. Vei trece prin păduri, de-a lungul unor cursuri de apă, pentru a ajunge în satele locale unde te aşteaptă un prânz autentic turcesc cu  borek (straturi subţiri de aluat umplute cu carne, brânză şi legume), cacik (castravete cu iaurt, mentă şi ulei de măsline) şi 

köfte (chifteluţe cu multe condimente: chimen, oregano, mentă, usturoi şi piper). 

Nu rata Pamukkale, numit şi Castelul de Bumbac, cu frumoasele terase unde se strânge apa izvoarelor termale fierbinţi în care poţi înota. Acestea au puteri terapeutice, benefice pentru piele.

Încearcă viaţa de noapte. Marmaris este renumit pentru nopţile animate, cele mai extravagante de pe coasta de sud a Turciei, barurile şi cluburile fiind înşirate frumos de la portul elegant până la Icmeler, micul resort din vecinătate. Tot pe faleză sunt şi restaurantele rafinate care se întrec în cele mai bune gustări şi cocktailuri.

Distrează-te în Atlantis Water Park, unul dintre cele mai populare parcuri acvatice din Marmaris, recomandat familiilor cu copii. Situat pe plajă, oferă o mulţime de atracţii şi tobogane: bolul spaţial, râul sălbatic, gaura neagră, curcubeul, tobogane Kamikaze, piscina cu valuri şi cădere liberă. 

Alege să practici scubadiving, cursurile şi instructorii fac minuni. Există mai multe centre de scufundări care organizează excursii ghidate şi oferă chiar şi lecţii pentru persoanele fără experienţă. 

Mergi într-o excursie cu iahturi la Koycegiz (foto), lacul renumit pentru băile de nămol şi sulf, cu efecte terapeutice. Se spune că vei arăta cu câţiva ani mai tânăr dacă faci baie acolo. Chiar şi Cleopatra venea în acest loc frecventat, mai nou, de Prinţul Felipe al Spaniei. 

 Koycegiz

Vizitează Marmaris Grand Bazaar, o Mecca a cumpărăturilor. Găseşti  produse din piele şi bijuterii hand made în magazinele mici şi prietenoase, dar şi covoraşe, sandale, broderii, precum şi ultimele tendinţe în modă în buticurile de lux.

Relaxează-te la hammam, baia cu aburi, apă călduţă şi lumină difuză, care îţi pregăteşte pielea pentru un bronz de vis. Te vei bucura de masaje cu spumă şi uleiuri aromate care îţi dau un tonus de invidiat. Apoi mergi la nopţile turceşti cu dans din buric unde poţi face spectacol pe scenă! 

Steluţa Năstase

Preţuri

un cocktail – 4,3 euro

o cafea – 1,3 euro

un prânz – de la 9 euro

bere Efes – 2,2 euro

o sticlă de vin – de la 7 euro

mic dejun englezesc – 2,2 euro

un bilet pentru transportul în comun – 0,75 euro

intrare la Marmaris Waterpark (Atlantis) – 27 de euro/persoană, 23 de euro/copil

accesul în baia turcească – 6,5 euro

excursie cu vaporaşul – de la 12 euro

jeep safari – de la 12 euro/persoană

excursie Efes – Pamukkale – de la 96 de euro/adult, 81 de euro/copil 

excursie cu vaporasul la Gokova – 20 de euro/persoană 

excursie în Insula Cleopatrei – 27 de euro/persoană

excursie la băile cu nămol Dalyan – de la 25 de euro/persoană

excursie în oraşul Fethiye (de pe coasta Mării Egee) – de la 35 de euro/persoană

turul satelor din Marmaris – de la 17 euro/persoană 

excursie în Rhodos – 45 de euro/persoană 

seară turcească – 25 de euro/persoană

Sejur în Marmaris, de la 296 de euro de persoană

Vacanţa pe Riviera turcească, într-una dintre cele mai cosmopolite staţiuni, Marmaris, costă de la 296 de euro de persoană. În tarif sunt incluse transportul cu avionul, transferurile, şapte nopţi de cazare cu all-inclusive la Hotel Irmak de trei stele şi asistenţă turistică. Hotelul este situat la doar 200 de metri de plajă şi la un kilometru de centrul oraşului Marmaris – ticsit de baruri şi cafenele vibrante. Detalii la agenţia Europa Travel, www.europatravel.ro, tel. 021-9407. Un sejur la Hotel Club Armar de patru stele costă de la 371 de euro de persoană pentru transport cu avionul, transferuri, şapte nopţi de cazare cu all-inclusive şi asistenţă turistică. Hotel Club Armar îţi propune o vacanţă activă în care poţi lua cursuri de scuba diving, poţi face fotografii în adâncurile mării, să participi la un turneu de pescuit sau să iei lecţii de navigaţie în portul încântător. Resort-ul este un loc romantic şi tare potrivit pentru o ceremonie religioasă. Seara te bucuri de spectacole de cabaret şi dansuri tradiţionale turceşti sau te relaxezi pe marginea piscinei, unde echipele de animatori menţin buna dispoziţie. Oferta este disponibilă la agenţia Best Tourism Hypermarket, www.besttourism.ro, tel. 031-226.33.25.

Băi cu nămol şi tinereţe veşnică

harta marmaris

Staţiunea Marmaris este situată în sud-vestul Turciei, în locul de întâlnire al mărilor Egee şi Mediterană şi se bucură de cel mai mare port natural din lume – Netsel. La nord se află Golful Gökova, la sud – Marea Mediterană, iar la est – Lacul Koycegiz, renumit pentru băile de nămol şi sulf care garantează tinereţea. 

Aşezat pe fundalul dealurilor îmbrăcate de pini, Marmaris combină frumuseţea naturală cu pasiunea pentru viaţă, fiind renumit pentru nopţile spectaculoase. Partea veche a oraşului este o zonă rezidenţială construită în jurul Castelului. Casele vechi, toate atent conservate, şi străduţele înguste sunt o încântare pentru a explora staţiunea la pas. 

Marmaris a început să se răspândească şi în jurul dealului pe care se află Castelul, şi de-a lungul ţărmului, dar creşterea turismului a făcut ca locuinţele să fie interzise de-a lungul ţărmului, lăsând loc numai hotelurilor turistice. Staţiunea găzduieşte pe tot parcursul anului peste 700 de iahturi moderne în portul de agrement.

August, o lună de foc

Clima este mediteraneeană, caracterizată prin veri calde şi umede şi ierni domoale şi ploioase. Ploile sunt rare în perioada mai-octombrie, valorile termice medii fiind de 30 de grade Celsius. Luna august este cea mai călduroasă, cu temperaturi maxime de aproximativ 40 de grade Celsius. Cei 30.000 de locuitori vorbesc limba turcă şi engleză. Aproximativ 98% din locuitori sunt adepţii religiei musulmane. Moneda oficială este lira turcească (TRY), care valorează 43 de eurocenţi, dar se foloseşte la scară largă euro.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite