Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

1 milion de lei de la bugetul judeţului Alba pentru 136 de parohii religioase

0
28 Jul 2014 22:44:26
Autor: Dorin Ţimonea
Un sfert din bani sunt destinaţi Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia
Un sfert din bani sunt destinaţi Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia

Consiliul Judeţean Alba finanţează cu 1 milion de lei un număr de 136 de parohii religioase. Peste 90 la sută dintre parohiile pentru care se dau bani sunt ortodoxe, dar există şi biserici aparţinând altor culte pe lista ce va fi aprobată de consilierii judeţeni.

Banii vor fi folosiţi pentru începerea sau continuarea unor lucrări la lăcaşurile de cult sau alte clădiri ce aparţin parohiilor, pentru picturi, construire săli multifuncţionale şi chiar pentru amenajarea unei încălziri în pardoseală. Mai sunt finanţate proiecte privind reparaţii ziduri de sprijin, înlocuire geamuri, construcţii capele mortuare, restaurare iconostas şi modernizare casă praznicală. Sumele de bani sunt cuprinse între 1.2000 de lei şi 250.000 de lei.

În “topul” finanţărilor se află Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia, pentru “schimb destinaţie centru şi construcţie Arhondaric (casă de oaspeţi) şi trapeză” (250.000 lei), continuarea construcţiei bisericii Mănăstirii “Sfântul Ioan Botezătorul” Alba Iulia (50.000 lei), continuarea construcţiei la Schitul Sfintei Cruci din Aiud (25.000 lei), renovarea casei parohiale reformate din Gâmbaş (10.500 lei) şi restaurarea centru protopopial greco-catolic din Blaj (10.000 lei). De asemenea, mai multe parohii primesc câte 10.000 de lei pentru construire de biserici. Parohia Unitariană din Colţeşti va primii 2.000 de lei pentru reparaţii la orgă, în timp ce Parohia Romano-Catolică Unirea primeşte 3.000 de lei pentru montare instalaţie paratrăsnet la biserică.

Biserica Chip Alba, a Parohiei Ortodoxe Române “Întâmpinarea Domnului” Alba Iulia primeşte 5.000 de lei pentru amenajarea unui sistem de încălzire prin pardoseală, iar Biserica Penticostală “Calea Vieţii” din Blaj va primi o sumă similară pentru o sală multifuncţională. Proiectul de hotârăre va fi suspus votului consilierilor judeţeni în şedinţa programată joi, 31 iulie 2014. De obicei, Consiliul Judeţean acorda finanţările pentru cultele religioase la începutul anului, însă acum au fost amânate datorită lipsei de bani.

Aventură în sălbăticia Apusenilor. Spectacolul naturii de la Cheile Rîmeţului la Detunate
 
 


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările