În Alba s-a descoperit sursa tăierilor ilegale de pădure: 15 persoane judecate pentru un prejudiciu de 17.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Alba s-a descoperit sursa tăierilor ilegale de lemn. Un număr de 15 persoane din zona comunei Vinţu de Jos au fost trimise în judecată pentru tăiere ilegală şi furt de arbori. Incujlpaţii ar fi tăiat 217 arbori, cu un prejudiciul total de 17.000 de lei

Dacă ar fi să luăm în considerare numărul inculpaţilor, acesta este cel mai mare dosar pentru acest tip de infracţiune judecat în ultimii ani în judeţul Alba.

Luni, 12 iunie 2017, Judecătoria Alba Iulia a constatat legalitatea sesizării intanţei, a administrării probelor şi actelor de urmărire penală şi a dispus începerea procesului. Decizia poate fi contestată la instanţa superioară în grad, Tribunalul Alba. Inculpaţii trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia sunt: Albu Gheorghe, Cioran Nicoale, Cioran Ion, Albu Dănil, Beju Nicolae, Ciuşca Costin, Mica Adrian, Avrămuţ Savu, Filipaş Nicolae, Nuţiu Iosif, Popa Nicolae, Mitea Andrei Nicolae, Albu Alin Nicolae, Mircea Ioan Adrian şi Alba Ilie Gheorghe. Şase dintre inculpaţi sunt judecaţi pentru ambele infracţiuni, în timp ce restul de nouă sunt acuzaţi doar de tăiere de arbori fără drept.

Faptele au fost descoperite în anul 2015. Poliţişti din IPJ Alba au derulat atunci mai multe percheziţii la domiciliile persoanelor vizate de anchetă. ”În perioada 2008-2013, inculpaţii au tăiat fără drept un număr de 217 arbori de diferite esenţe, cu un volum total de aproximativ 80 mc, din pădurile aparţinând mai multor persoane vătămate, situate pe raza comunei Vinţu de Jos din judeţul Alba. În urma activităţilor infracţionale ale inculpaţilor a rezultat un prejudiciu total prin tăiere de circa 11.000 lei fără TVA şi un prejudiciu total produs prin furt de circa 6.000 lei”, se afirmă în rechizitoriul procurorilor.

   

Pe parcursul anchetei s-au desfăşurat expertize tehnice judiciare în teren, în zonele unde s-au desfăşurat activităţile de exploatarea ilegală a pădurii. Părţi civile în dosar sunt opt persoane fizice, Primăria Vinţu de Jos, Composesoratul Valea Goblii şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba. Infracţiunile de care sunt acuzaţi inculpaţii sunt pedepsite cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă. Până la pronunţarea unei sentinţe definitive în dosar, aceştia beneficiază de principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Citiţi şi:

România lucrului prost făcut. Căminul cultural de tip palat: are mai multe locuri decât localnici

FOTO Curiozităţile comunei din România cu cele mai multe sate: garduri din piatră, crama naturală în pământ, case din lemn

FOTO Cât de frumos este acum la Roşia Montană. La trei ani după scandalul aurului, a devenit aproape în întregime „monument istoric“

Satul-fantomă din Apuseni în care nu mai locuieşte nimeni. O singură dată pe an, sute de oameni readuc locul la viaţă

 

Cum spiona CIA uzina de armament din Cugir şi unităţile militare din Alba Iulia

VIDEO Cum se circulă în sensul giratoriu. Regulile de calvar pentru mulţi şoferi, explicate cât mai simplu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite