Îndemânare şi pasiune lângă Râpa Roşie la cel mai mare festival de aeromodelism din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionaţi de aeromodelism din toată ţara, dar şi din străinătate, s-au adunat timp de trei zile, lângă Sebeş, la festivalul ”Fun to fly – Râpa Roşie”. În fiecare an din 2002 încoace, în preajma zilei de 1 mai, la Râpa Roşie, lângă Sebeş, se adună sute de piloţi, pasionaţi de modelism şi iubitori de natură.

„Fun to fly – Râpa Roşie” a debutat joi, 1 mai, iar  pasionaţii de modelism au venit din toate colţurile ţării la festivalul cu tradiţie de la Râpa Roşie. Chiar dacă este un hobby pe care cei de pe margine îl privesc cu interes, pentru cei care îl practică implică şi cheltuieli care ajung la zeci de mii de lei. Posesorii de aeromodele îşi arată măiestria în pilotaj, iar sub cerul traversat de „păsările mari” cei prezenţi se delectează cu grătare, impresii şi cunoştinţe noi în domeniul zborului.

Peste 250 de modelişti participă şi în perioada 1 – 4 mai 2014 la festival, pentru a-şi prezenta aeromodelele şi automodelele telecomandate. De asemenea, sunt prezente şi firme de profil, care îşi expun produsele. În cei 12 ani de existenţă, festivalul a consacrat Râpa Roşie şi Sebeşul pe harta aeromodelismului din România şi din Europa. Cea mai mare întâlnire de modelism din România este organizată de Clubul Sportiv Archaeopteryx Alba Iulia.

Curenţii de aer de la Râpa Roşie permit ca zborurile şi acrobaţiile să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Posesorii de aeromodele vin la Râpa Roşie pentru a-şi arăta măiestria, pentru a face schimb de impresii şi idei şi pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele în domeniu. Sunt prezenţi proprietari de toate tipurile de avioane şi elicoptere, de la unele mici care costă câteva mii de lei, până la avioane mari cu motoare pe benzină şi cu preţuri de câteva mii de euro. Majoritatea sunt dirijate de la sol prin intermediul unor sisteme speciale. Organizatorii au pregătit o pistă unde se desfăşoară zborurile. 

„Aşa cum spune tradiţia locală, încercăm să deschidem sezonul de zbor, să ne simţim bine. De la an la an avem tot mai mulţi participanţi la festivalul nostru. Zburăm, grătărim, facem ce ştim noi să facem, să zburăm, se ne simţim bine. Anul acesta avem o participare destul de numeroasă, având în vedere condiţiile meteo, nu au fost bune, dar de astăzi (n.r – vineri) lucrurile au devenit propice zborului”, a afirmat Ovidiu Bora, preşedintele Aeroclubului „Archaeopteryx“ din Alba Iulia.

Rezervaţia Naturală Râpa Roşie este situată la doar trei km de oraşul Sebeş, în partea de nord. Este o rezervaţie geologică cu o suprafaţă de 10 ha. Pereţii săi au înălţimi cuprinse între 80 si 100 m. Apa a săpat pe un substrat variat (pietrişuri, nisipuri cuarţoase, gresii) forme ciudate: coloane, turnuri, piramide - toate de culoare roşiatică.

FOTO VIDEO Colţ de rai la Alba Iulia. 1 mai în Parcul Dendrologic, inaugurat de silvicultorul care l-a înfiinţat în 2001

Proiect cu finanţare europeană: consiliere pentru 270 de persoane din mediul rural, în patru judeţe din Transilvania

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite