Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Înşelătorie în mediul online cu cazuri sociale fantomă. Cum profită escrocii de sensibilitatea unor români

1
15 Feb 2021 04:30:01
Autor: Dorin Ţimonea
Un tânăr pentru care se cer bani de operaţie a suferit intervenţia chirurgicală în 2020
Un tânăr pentru care se cer bani de operaţie a suferit intervenţia chirurgicală în 2020

O nouă metodă de înşelătorie face ravagii în mediul online. Infractorii se folosesc de cazuri sociale pentru a solicita donaţii şi oferă conturi bancare unde ar trebui depuşi banii.

Pentru a deveni credibili, apelează la ziarele locale sau la diverse persoane publice cu rugăminţi lacrimogene şi solicită publicarea cazurilor în mediul online. Oferă atât conturi în lei, cât şi în euro. 
 
Autorii preiau cazuri ale unor persoane reale, care suferă de diferite boli grave şi au nevoie de ajutor, le sunt copiate fotografiile, iar la final pun propriile conturi, pentru donaţii. Un astfel de exemplu este cel al unui tânăr în vârstă de 16 ani din Alba care ar suferi de o tumoră şi care ar avea nevoie de 60.000 de euro pentru o operaţie.
 
O simplă verificare în mediul online arată că tânărul a cărui fotografie este utilizată este din judeţul Caraş - Severin, iar operaţia pentru care se cer bani a avut loc în 2020. O persoană care a fost sesibilizată de caz a dorit să facă o donaţie, dar când a ajuns la bancă a aflat că numele asociat contului (Pascu Ioan) este cu totul altul decât cel din anunţ.
 
Un al doilea caz este cel al unei fetiţe (Karina) în vârstă de 3 ani şi 11 luni care ar avea, de asemenea, nevoie de mulţi bani pentru investigaţii medicale şi operaţii 
 
Imagini transmise odată cu mesajul privind mediatizarea unui astfel de caz. Foto: alba24.ro
 
”Karina nu poate mânca, nu poate înghiţi, se hrăneşte artificial printr-o sondă, nu poate să îşi susţînă capu şi nu poate vorbi. Începând din această vara, starea Karinei a început să se înrăutăţească şi totodată boală să avanseze în ritm alert. Datorită crizelor tot mai dese şi a stării grave de sănătate, familia a fost nevoită să plece de urgenţă în Turcia la clinica Koç Universitesi unde medici au reuşit să o stabilizeze pe Karina şi i-au pus diagnosticul curent. Karina. S-a întors în ţară dar crizele au reapărut iar familia a fost nevoită să se întoarcă în această săptămâna in Turcia pentru alte investigaţii. Acum fetiţa este la terapie intensivă sub supravegherea medicilor”, astfel arată anunţul transmis, iar contul bancar este tot pe numele Pascu Ioan. 
 
Jurnaliştii de la alba24.ro au verificat cazul şi au ajuns la o concluzie surprinzătoare. Feţita din imaginile prezentate nu se numeşte Karina ci Andreea şi este din judeţul Sibiu, nu din Alba. Pentru ajutorarea fetiţei pe nume Andreea, sunt deschise în prezent campanii de strângeri de fonduri reale pe Facebook şi pe Asociaţia Salvează o Inimă. De pe pagina de Facebook a campaniei au fost copiate informaţii şi poze, iar mai apoi conţinutul a fost modificat şi adaptat pentru deturnarea fondurilor / donaţiilor făcute de oamenii de bună credinţă.
 
 
Un al treilea caz este cel al unei tinere de 23 de ani de Sebeş care ar suferi, de asemenea, de o boală gravă. Escrocul care cere mediatizarea cazului susţine că este o verişoară care suferă de un cancer agresiv în stadiul doi. În realitate, tânăra (Bratu Geanina Ionelia) pentru care se cereau bani este originară din judeţul Vrancea, iar cazul ei a fost mediatizat la nivel local şi naţional în urmă cu mai bine de un an. Contul bancar în euro este similar cu cel de la cazurile anterioare. 
 
Vă să recomandăm să citiţi şi:

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

staciu dan
15.02.2021, 09:37:59

Asta-i veche de cand a aparut internetu. Ce e ciudat e ca inca sunt fraieri care pun botul. Dar traim in tara in care "prost e ala care da, nu ala care cere" asa ca dati share in continuare la toate prostiile :)

+2 (2 voturi)
Modifică Setările