Şefa DNA Alba Iulia, procuroarea Danusia Boicean, se pensionează la doar 48 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dna

Procuroarea Danusia Boicean, şefa Serviciului Teritorial DNA Alba Iulia se pensionează la doar 48 de ani. CSM urmează să decidă joi, 14 noiembrie, cu privire la cererea procurorului.

Danusia Boicean se află la conducerea DNA Alba Iulia din septembrie 2013, fiind delegată, iniţial, de două ori pe o perioadă de şase luni. Ulterior a obţinut funcţia prin concurs şi este la al doilea mandat de trei ani la conducerea ST DNA Alba Iulia.

În 12 octombrie 2018, Danusia Boicean (48 ani) a fost numită de CSM pentru un nou mandat la conducerea DNA Alba Iulia, care urma să expire în 2021. După doar 1 an, procuroarea a înaintat secţiei de procurori a CSM o cerere de pesnionare. Şedinţa în care se va discuta solicitarea magistratului are loc joi, 14 noiembrie 2019. 

”Notă privind cererea formulată de doamna BOICEAN AURELIA DANUSIA, procuror şef al Serviciului Teritorial Alba din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de eliberare din funcţia de procuror, prin pensionare”, astfel apare pe ordinea de zi cererea magistratului. Boicean este lector universitar doctor la Facultatea  de  Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale si Studii de Securitate de la ”Universitatea Lucian Blaga” Sibiu. Boicean a împlinit recent 25 de ani de activitate în cariera de procuror, ceea ce îi oferă, legal, posibilitatea să se pensioneze. Pe ordinea de zi a CSM se află altre şapte cereri înainte de procurori care doresc să iasă la pensie.

Pensionarea procuroarei are loc în contextul unui scandal în care este implicat Serviciul Teritorial DNA Alba Iulia, în legătură cu un dosar în care ar fi fost vehiculat şi numele candidatului USR-PLUS la funcţia de preşedintele al României, Dan Barna. DNA Alba Iulia a închis dosarul în urmă cu câteva luni, dar, recent, soluţia de clasare a fost infirmată de un procuror din cadrul structurii centrale.

Activitatea DNA Alba Iulia, în perioada cât a fost condusă de Danusia Boicean, a avut o ”traiectorie” cu suişuri şi coborâşuri. În primul mandat au existat ceva rezultate concrete în lupta pentru combaterea corupţiei, dar, începând cu 2017, activitatea serviciului a fost aproape inexistentă. O serie de dosare au fost afectate de decizia Curţii Constituţionale privind ”eliminarea” SRI din activitatea de urmărire informativă a suspecţilor. Instanţele au eliminat din dosare toate înregistrările efectuate de SRI, ceea ce a dus, în multe cazuri la achitarea inculpaţilor. 

Probabil cel mai important inculpat trimis în judecată şi condamnat ca urmare a activităţii DNA Alba Iulia este omul de afaceri sibian Ilie Carabulea. Un eşec major il reprezintă dosarul fostului preşedinte al CJ Huedoara, Mircea Moloţ. După 5 ani de la demararea cercetărilor, în septembrie 2019, cauza a fost clasată.

Citiţi şi:

Marea explozie a naturii din 1974, fenomenul meteo extrem care a ucis într-o zi 300 de oameni şi a rănit 5.000

VIDEO Dosarul crimei de la Mediaş care a şocat România. Sentinţă surprinzătoare la Tribunalul Sibiu

VIDEO O familie din Alba Iulia a obţinut în justiţie oprirea lucrărilor la Autostrada Sebeş - Turda

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite