”Ţeparul” Ede Erdely, achitat definitiv la Alba Iulia pentru devalizarea fostei fabrici de alcool din Ozun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ede Erdely pe vremea când era poreclit ”şeparul strategic” al agromecurilor
Ede Erdely pe vremea când era poreclit ”şeparul strategic” al agromecurilor

Ţeparul „strategic” Ede Erdely, afacerist controversat din Braşov cu origini în Covasna, a scăpat definitiv de un dosar în care era judecat pentru devalizarea unei societăţi comerciale cu 1,5 milioane de lei. Curtea de Apel Alba Iulia a constatat în 18 septembrie 2014, prescrierea faptelor ce datează din 2001. Dosarul se judecă de 12 ani.

Sentinţa de la Curtea de Apel era previzibilă în condiţiile în care Tribunalul Alba a luat anterior o decizie similară. De altfel, Parchetul nu a mai apelat decizia Tribunalului, care a fost atacată de principalii doi inculpaţii, fraţii Ede şi Janos Erdely. Societatea devalizată de Ede Erdely este Spirt Amidon SA Ozun din judeţul Covasna. Afaceristul a fost trimis în judecată în anul 2002, împreună cu fratele său Janos Erdely şi administratorul societăţii, Constantin Dună. În mai 2002, aceştia au fost trimişi în judecată, ţeparul fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional şi instigare la delapidare, evaziune fiscală şi fals, iar ceilalţi doi pentru delapidare, evaziune, fals, uz de fals şi asociere la comiterea de infracţiuni. Dosarul a ajuns în Alba în 2007, după ce s-a ”plimbat” la instanţe din Covasna şi Mureş.

În decembrie 2007, Tribunalul Alba l-a condamnat pe Ede Erdely la 10 ani de închisoare. Fratele acestuia a primit 5 ani, iar administratorul a fost condamnat la 3 ani de închisoare. Curtea de Apel Alba Iulia a decis, ulterior, rejudecarea dosarului, soluţie menţinută şi de ÎCCJ. Cauza a fost re-înregistrată în 2010 la Judecătoria Alba Iulia, instanţă stabilită ca şi competentă pentru judecarea cauzei. Infracţiunea de constituire a unui grup infracţional a fost schimbată, în cazul inculpatului Ede Erdely, în cea de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. După  patru ani, instanţele din Alba Iulia i-a achitat pe cei trei inculpaţi, ca urmare a prescrierii faptelor, potrivit noului Cod Penal. În 2001, Ede Erdely deţinea împreună cu concubina sa Ţădărică Marcela şi cu fratele său Erdely Janos, circa 28% din acţiunile SC Spirt Amidon Ozun SA. În acest scop, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului Curţii de Apel Braşov, Ede Erdely a pus la cale o manevră cu depozitul de cereale din Ozun scos la vânzare de SC Comcereal SA.

Activul a fost cumpărat cu 110.000 lei pe numele unui sirian, Souhil Mahouk, care l-a revândut la scurt timp societăţii „Spirt Amidon” SA, pentru 4,9 milioane de lei. Cum însă societatea nu avea în conturi atâţia bani, administratorul unic Dună Constantin - unul dintre oamenii de încredere ai lui Ede Erdely, ca unchi al concubinei acestuia - a încheiat cu Erdely Janos, un contract fictiv de înprumut pentru cele 4,9 milioane, cu o dobândă de 53% pe an. Documentul a fost înregistrat în contabilitate simultan cu contractul de vânzare-cumpărare dintre sirianul Souhil Mahouk şi SC „Spirt Amidon” SA. Ulteior, Erdely Janos a „recuperat” imediat 1,55 milioane de lei, scoşi din conturile societăţii cu motivul de acoperii o parte din dobânda la împrumutul fictiv. Banii nu au mai ajuns la Ede Erdely, pentru că între timp au intrat pe fir procurorii, care au confiscat cele 1,55 milioane lei şi l-au reţinut pe Ede Erdely, împreună cu Erdely Janos şi Dună Costantin.

Ede Erdely a fost considerat de presă „ţeparul strategic” al fostelor Agromecuri. Afaceristul a achiziţionat mai multe astfel de societăţi în Covasna, Vrancea, Dolj pe care, a fost acuzat că, le-a devalizat sistematic. Nici băncile nu au scăpat de ingineriile afaceristului. BCR Covasna i-a acordat credite de 2,5 milioane de dolari în contul unui grup de firme care nu aveau condiţiile necesare pentru a contracta un astfel de împrumut. Prejudiciul băncii s-a cifrat la un milion de dolari. În prezent, afaceristul locuieşte în Braşov unde derulează afaceri în domeniul imobiliar. În urmă cu un an, în mai 2013, a cumpărat ultimele active de la Rulmentul Braşov.

Citiţi şi:

Tată şi fiu din Alba Iulia, condamnaţi pentru trafic de droguri şi ultraj, prinşi după ce au venit în ţară din Norvegia

Decizie definitivă la ÎCCJ într-un dosar cu 9 traficanţi de droguri din Alba Iulia: pedeapsă redusă pentru unul dintre inculpaţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite