Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

A murit la 100 de ani un erou de război, fost prizonier la nemţi şi închis cinci ani în temniţele comuniste VIDEO

7
10 Apr 2021 20:12:16
Autor: Dorin Ţimonea
Emil Drăgan a murit la vârsta de 100 de ani
Emil Drăgan a murit la vârsta de 100 de ani

Veteranul de război şi deţinutul politic Emil Drăgan, din Galda de Jos, judeţul Alba, a decedat în noaptea de vineri spre sâmbătă la vârsta de 100 de ani.

În urmă cu cinci luni, de ziua lui, a avut parte de o aniversare deosebită, colonelul în rezervă Emil Drăgan împlinise atunci 100 de ani.
 
Emil Drăgan a urmat şcoala primară şi secundară la Blaj, apoi s-a înscris la Liceul Comercial din Alba Iulia.  Şi-a continuat studiile în Cluj-Napoca, la Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale „Regele Mihai I“, şi la Şcoala de Ofiţeri de Artilerie de la Arad.
 
Nu împlinise 23 de ani atunci când a fost trimis pe Frontul de Vest, în Al Doilea Război Mondial. S-a aflat în prima linie a luptei pentru eliberarea Transilvaniei, fiind ofiţer de artilerie în cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi“. 
 
Când a fost luat la război, România întorsese armele împotriva Germaniei, iar el era student în al doilea an la facultate şi a fost nevoit să-şi întrerupă studiile. În timpul luptelor din Ungaria, a căzut prizonier la nemţi. Veteranul îşi aducea aminte cu mâhnire despre acele timpuri: „Eram prea mici în faţa inamicului, total nepregătiţi pentru o astfel de experienţă“. 
 
 
Spunea că nu se luptau de pe aceleaşi poziţii: „Era ca şi cum ai lua o puşcă veche de la muzeu ca să te lupţi cu tancul“. Şase luni din perioada prizonieratului şi le-a petrecut în lagărele din Kaisersteinbruck, Austria, şi Oranienburg, Germania. Mâncam usturoi sălbatic şi iarbă. Nu aveau ce să ne dea de mâncare. Perioada petrecută departe de casă a durat timp de trei ani. Am slăbit foarte mult atunci, vreo 50 de kilograme, astfel că, pentru a mă întoarce acasă, am avut nevoie de o perioadă de recuperare fizică“, a povestit veteranul cu ocazia aniversării de 100 de ani.

Cinci ani în închisorile comuniste

După încheierea războiului, şi-a continuat studiile universitare la Braşov, însă noile realităţi, după instaurarea comunismului, au adus multe necazuri pentru familia Drăgan. Au fost trecuţi în rândul chiaburilor, dar au refuzat să renunţe la averea lor şi să se supună colectivizării, n-au dorit nici să colaboreze cu regimul. Iar în 1949, Emil şi fratele său, Liviu, au fost arestaţi politic, timp de cinci ani, sub acuzaţia de crimă de nedenunţare a uneltirii contra ordinii sociale.
 
Li s-a făcut dosar pentru că ar fi colaborat cu partizanii anticomunişti ai lui Nicolae Dabija. Ce s-a întâmplat, de fapt? Pe 4 martie 1949, la Mesentea, un sat vecin cu cel în care locuia Emil Drăgan, au fost ucişi doi partizani, care au fost îngropaţi în grădina casei lui. 
 
 
Rămăşiţele au fost deshumate după 67 de ani, în 2016, de specialiştii Institutului de Investigare
a Crimelor Comunismului, iar Emil Drăgan a ajutat la identificarea locului unde au fost îngropaţi cei doi luptători anticomunişti. În acele vremuri, gestul lor le-a deschis uşile universului concentraţionar, atât celor doi fraţi, cât şi tatălui lor, care, la vârsta de 70 de ani, a fost arestat şi închis timp de 12 luni. Emil Drăgan a ajuns în cele mai teribile închisori comuniste: la Constanţa, la Aiud şi la Gherla.
 
Spunea că a fost o perioadă cumplită, care l-a marcat profund. Trei ani a săpat la Canal, până ce i s-a putut citi suferinţa în palme, apoi a fost mutat la Aiud. „Aici a fost un iad înfricoşător, unde oroarea a căpătat forme inimaginabile. Acolo oamenii au plâns până n-au mai avut lacrimi. Să plângi, domnule, şi să nu-ţi mai curgă lacrimile, că nu le mai aveai. Ochii erau seci“”, mărturisea eroul.
 
 
A fost eliberat în martie 1954, de la Gherla, când avea deja 33 de ani. Stigmatizat de statutul de puşcăriaş politic, Emil Drăgan s-a întors acasă cu gândul de a deveni profesor, însă regimul comunist i-a cerut să fie colaborator al Securităţii dacă îşi doreşte o carieră. Veteranul a refuzat, iar acest lucru i-a adus o altă pedeapsă, de 21 de ani, timp în care a fost acceptat să muncească doar la CAP-ul din satul natal. 
 
Emil Drăgan nu s-a căsătorit niciodată. A spus că n-ar fi suportat ca familia lui să sufere sau ca el să se teamă că soţia lui ar putea să-l trădeze în faţa Securităţii, poate chiar în urma unor chinuri. 
 

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Amenda primită de BCR pentru că a modificat unilateral dobânda la un credit. Judecător: „O practică agresivă”

 

Cum s-a derulat evacuarea a 200 de romi din blocul Turturica. „Ne-o dat afară ca pe nişte animale“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

LAMURITORUL
10.04.2021, 21:18:56

ASTA OM CARE A LUPTAT PENTRU LIBERTATE! RESPECT. Scursurile bolsevice care vantura virusul prin orase, manate de ciobanii pro-sovietici care-si cer scuze Rusiei, INTINEAZA CUVANTUL "LIBERTATE".

+3 (9 voturi)
Monarhist
10.04.2021, 21:38:26

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe acest erou. Coondoleante familiei indurerate. Rusine statului roman ca nu are curajul sa recunoasca clar, fara tagada si sincer crimele teribile ale regimului comunist instaurat de sovietic in anii de dupa rzaboiul mondial. Se continua taraganarea la infinit a unei asumari a culpei, din motive care devin tot mai clare. Cei care sunt urmasii activistilor comunisti si a tortionarilor din aniide teroare de dupa razboi continua sa fie in functii inalte de decizie, si in guvern, si in partidele de la putere, si in partidele de opozitie, si mai ales in SRI. Este un puroi, o cangrena care tine cu dintii de ingroparea adevarului istoric legat de fostii detinuti politici si legat de curajul luptatorilor anticomunisti. Cei care se opun cu inversunare mentin intentionat false dileme ca scuza pentru a nu fi abordate frontal aceste culpe. Ma refer la intretinerea dilemelor legate de luptatorii anticomunisti si detinutii politic care ar fi fost parte ai miscarii legionare. Marea majoritate a acelor eroi nu au fost niciodata condamnati pentru vre-un act de violenta sau vre-o crima. Crima lor a fost ca au avut curajul sa se opuna comuismului si sa continue sa isi iubeasca tara si sa-si apere libertatea. Urmarind reactiile isterice ale principalilor factori politici care se manifesta impotriva venerarii sacrificilor detinutilor politici, devine tot mai clar rolul de varf de lance pe care il are asa zisa fundatie "Elie Wiesel", care se erijeaza intr-un adevarat comisra al gandirii si al opinilor, infierand in stanga si in dreapta dupa bunul plac, si aruncand si acuzand cu invective si cuvinte care amintesc de anii de teroare comunisti. Este cazul sa li se mai dea peste nas acestei organizatii parazite " Elie Wisesel" si sa se permita adevarului istoric sa fie respectat, cu curaj, demnitate si respect. Inclusiv respectand si venerand sacrificiul eroilor care si-au pierdut libertatea, unii chiar si viata, in lagarele si inchisorile comuniste sau luptand cu arma in mana.

+7 (11 voturi)
Beta Alfa
10.04.2021, 23:36:36

@M Ati scris foarte frumos... e cumplit ca iubirea de tara si de neam a devenit o culpa, curand sanctionabila si in Codul Penal...

+3 (3 voturi)
Germanicus
10.04.2021, 22:26:46

Domnule Dorin Țimonea, ați făcut un lucru deosebit. Și este bine așa ! Aduceți în memoria noastră fapte care aduc cinste României cu acești eroi ca Emil Drăgan. Continuați ! Mă întreb: Un român a luptat sub drapel contra Germaniei naziste. Apoi a fost inchis de un regim comunist. Este o temă pentru domnul Marius Oprea, comentatorul acribic al atâtor evenimente deranjante.

+6 (6 voturi)
FtheUE
10.04.2021, 22:31:57

Iar noi ne plângem azi ca barurile sunt închise sau e slab semnalul de 5g.....

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările