A murit fostul demnitar comunist George Homoştean. Era cercetat în dosarul morţii disidentului Gheorghe Ursu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Homoştean a murit la vârsta de 93 de ani
George Homoştean a murit la vârsta de 93 de ani

Fostul demnitar comunist George Homoştean, fost ministru de Interne şi prim-secretar al judeţului Alba, a murit marti, 20 decembrie 2016, la Alba Iulia, la vârsta de 93 de ani. Ironia sorţii face ca acesta să moară cu o zi înainte de data la care a început Revoluţia din 1989, în judeţul Alba, în urmă cu 27 de ani.

Născut la Deva, în 19 iunie 1923, s-a mutat în Alba Iulia începând cu 14 februarie 1968, odată cu constituirea judeţului Alba, ocupând timp de 10 ani funcţia de prim-secretar al judeţului. A fost veteran de război, fiind rănit în 1945, în Munţii Tatra şi până în prezent a fost preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din Hunedoara. 

După ce a plecat de la Alba Iulia, George Homoştean a fost ministru de Interne între 1978 – 1987, în Guvernele Ilie Verdeţ şi Constantin Dăscălescu, iar între 1988 – 1989 a fost ambasador la Praga. Trecutul său din perioada cât a fost în guvern nu poate fi ”dezlipit” de ororile şi regimului comunist. De altefel, Parchetul General a solicitat şi obţinut, în ianuarie 2016, de la preşedintele României, formularea cererii de urmărire penală sub aspectul complicităţii la infracţiuni contra umanităţii în dosarul morţii disidentului Gheorghe Ursu, aflat în instrumentarea procurorilor Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Inginerul şi scriitorul Gheorghe Ursu a decedat în noiembrie 1985 că urmare a torturii la care a fost supus în Penitenciarul Rahova. Procurorii au în prezent date potrivit cărora în ”anihilarea” disidentului a fost implicat şi George Homoştean. Ursu a fost arestat după ce o colegă de serviciu l-a denunţat că scrie împotrivă regimului Ceauşescu în jurnalul sau intim. Jurnalul a fost confiscat, iar Gheorghe Ursu a murit din cauza bătăilor primite în închisoare. O parte din paginile jurnalului au fost identificate de SRI în 2001 într-o serie de manuscrise confiscate înainte de 1989. În octombrie 2003, au fost condamnaţi în acest dosar la 20 de ani de închisoare foştii colonei de miliţie, Tudor Stanica şi Mihail Creangă, iar în decembrie 2005 fostul general SRI Eugen Grigorescu a primit la 3 ani de închisoare.

Condamnat la 14 ani de închisoare în dosarul ”Autobuzul”

George Homoştean a fost condamnat la 14 ani de închisoare în 1993 pentru coordonarea asasinării unor protestestari anticomunişti în cadrul operaţiunii ”Autobuzul”. Fostul comunist a fost arestat la data de 26 ianuarie 1993 şi eliberat la data de 15 aprilie 1994, prin amnistiere, conform Decretului 11/1988, care prevedea la art. 2, că ”se reduc cu jumătate, pedepsele cu închisoarea mai mari de 10 ani aplicate de instanţa de judecată”. Ulterior, prin decretul prezidenţial 952 din 27 noiembrie 2002, la propunerea Ministerului Justiţiei, a fost graţiat restul de pedeapsă rămas neexecutat.

Totul s-a petrecut la data de  23 august 1981, când trei bărbaţi, pe nume Andrei Drăgănescu, Viorel Butincu şi Mircea Emil Muntean au preluat controlul asupra unui autobuz plin cu navetişti. Cei trei voiau să fugă din ţară şi au încercat să ajungă la aeroportul din Timişoara. George Homoştean, ministrul de Interne de la acea dată, este printre primii care au aflat de situaţia de criză. În timpul desfăşurării evenimentelor şase oameni au murit iar alţi 12 au fost răniţi. Cei trei disidenţi au fost reţinuţi de trupele militare, iar Ceauşescu a ordonat ca aceştia să fie ucişi. Ordinul a fost îndeplinit de Homoştean şi Tudor Postelnicu, cei care au şi coordonat acţiunea de prindere a celor trei bărbaţi. 

Citiţi şi:

Discursul istoric susţinut de Corneliu Coposu în 1990 la Congresul Partidului Conservator britanic: „Vrem să integrăm biata noastră ţară în Europa“

Cele mai trăsnite recorduri româneşti: 3,3 kilometri de prezervative înnodate, 500 de metri de pizza, 19 tone de salată Cum a apărut tehnologia Wi-Fi. Ce înseamnă Wi-Fi Ready, WiDi sau Wi-Fi Direct

Reţeta caşcavalului maturat în vin roşu de casă. Delicatesa 100% românească se prepară la o fermă din judeţul Alba

Pentru prima dată în viaţă, doi bătrâni de 80 de ani din Apuseni au lumină în case

Cum era leul românesc înainte de Marea Unire. Anul în care moneda naţională a fost la paritate cu francul şi mai tare ca dolarul

Machetele de artă făcute în România care ajung să valoreze şi peste 1.000 de euro. Cum lucrează maeştrii în modelism

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite