Acţionarii Gabriel Resources au câştigat milioane de dolari în câteva zile după declaraţiile premierului Mihai Tudose privind aurul de la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de ansamblu a zonei istorice de la Roşia Montană
Imagine de ansamblu a zonei istorice de la Roşia Montană

Dezbaterile intense în legătură cu viitorul aurului de la Roşia Montană readuc în atenţie evoluţia preţului acţiunilor companiei Gabriel Resources pe bursa de la Toronto, Canada. Concluziile mai degrabă pozitive ale premierului Mihai Tudose cu privire la o posibilă reluarea a exploatării miniere în zonă au determinat o creştere importantă a valorii acţiunilor.

Premierul a afirmat, recent, că există posibilitatea ca România să nu mai poată exploata resursele minerale din zona Roşia Montană, în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie naturală protejată. Mihai Tudose a completat că se va încerca de către Guvern retragerea dosarului de pe masa UNESCO, astfel încât, România să poată expoata, în viitor, aurul din Apuseni.

”Nu putem să declarăm toată România o arie protejată şi să ne întoarcem eventual la celebrele versuri «Munţii noştri aur poartă/ Noi cerşim din poartă-n poartă». Să lăsăm o cale deschisă, poate nu acum, poate nu peste 5 ani sau 10 ani. Poate peste 20 de ani când tehnologiile avansează şi nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril. Un alt tip de exploatare... Nu putem amaneta şi viitorul nepoţilor, nu doar al copiilor. Este o dezbatere care va trebui să aibă loc”, a declarat Mihai Tudose într-o emisiune televizată. Intenţiile coaliţiei PSD-ALDE se manifestă şi în Parlament, modificarea Legii Minelor fiind trecută la categoria priorităţi legsilative pentru sesiunea din această toamnă. 

Tot acest cadru creat şi întreţinut în ultimele 30 de zile au făcut ca preţul acţiunilor Gabriel Resources să crească cu mai mult de 30%, după un an de zile în care au scăzut până la un minim de 0,26 de dolari/acţiune. La finalul zilei de 6 septembrie 2017, valoarea unei acţiuni a companiei care a iniţiat proiectul Roşia Montană a ajuns la 0,38 dolari. Ulterior, a mai scăzut puţin până la valoarea de 0,35 de dolari. Evoluţia se traduce într-un câştig al investitorilor de aproape 5 milioane de dolari. Compania are în prezent o capitalizare bursieră de circa 146 de milioane de dolari. Afirmaţiile premierului au fost urmate de proteste la Bucureşti şi Cluj, oamenii solicitând în stradă demisia acestuia şi menţinerea dosarului Roşia Montană pe ”masa” UNESCO. 

Gabriel Resources vrea despăgubiri uriaşe

Aceste evenimente se derulează în timp ce Tribunalul Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din Washington judecă procesul de arbitraj deschis de compania Gabriel Resources împotriva statului român pentru investiţia de la Roşia Montană. Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), a anunţat la finalul lunii iunie că va solicita despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni) de la statul român, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană. 

Ultima audiere în proces, cu participarea ambelor părţi, este prevăzută pentru intervalul 9-20 septembrie 2019, iar decizia finală ar putea fi luată în anul 2020. Statul român este reprezentat în acest moment în litigiul cu Gabriel Resources de la ICSID de către consorţiul format din casa elveţiană de avocatură Lalive din Geneva şi firma românească Leaua şi Asociaţii. De cealaltă parte, acţionarul majoritar al RMGC se bazează pe americanii de la White&Case şi pe românii de la Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii. Gabriel Resources acuză România de încălcarea tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie.

Compania minieră solicită ”compensarea integrală care i se cuvine potrivit prevederilor tratatelor pentru faptul că i-au fost încălcate drepturile cu privire la dezvoltarea proiectului, ca o consecinţă a violării de către România a acestor tratate” şi susţine că a investit în total peste 700 de milioane de dolari în proiectul de la Roşia Montană. Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană.

Citiţi şi:

Zonele în care se poate exploata aur aluvionar în România. Care sunt râurile cele mai bogate în preţiosul metal galben

FOTO Cum era şcoala în comunism. Ce rol aveau Şoimii Patriei, Pionierii şi UTC-iştii şi cum funcţiona sistemul de învăţământ

Teren de golf şi zonă de agrement de 15 milioane de euro lângă Alba Iulia. Cum arată investiţia patronului companiei „Transavia“

Sute de saşi plecaţi în Germania s-au întors în satul natal din Ardeal. Care este obiceiul unic care i-a readus pe toţi acasă

Cum se face exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Motivele întârzierii plăţii despăgubirilor către proprietari

Cum se „spăla“ aurul la Pianu, în centrul Transilvaniei. A fost principala sursă de venit a localnicilor timp de sute de ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite