Acţiune BCCO şi DIICOT în Apuseni, la ”mafia lemnului”. 15 percheziţii la firme şi o instituţie pentru destructurarea unui grup infracţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţişti de la BCCO şi DIICOT - Structura Centrală au efectuat miercuri, 22 noiembrie, 15 percheziţii în judeţul Alba, în zona Munţilor Apuseni, pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializate în evaziune fiscală în domeniul comerţului cu cherestea.

Percheziţiile sunt efectuate în judeţul Alba, la domiciliile unor persoane fizice, la sediile sociale ale unor firme implicate, precum şi de la sediul unei instituţii publice. În urma cercetărilor a reieşit că, în perioada 2008-2014, în judeţul Alba, membrii grupării ar fi emis facturi către două firme beneficiare, cu sediul social declarat în judeţul Alba, care au ca obiect de activitate fabricarea de mobilier.

”În cauză există suspiciunea rezonabilă căîncepând cu anul 2008, un suspect, prin controlul exercitat în mod direct sau indirect asupra unui număr de nouă societăţi comerciale folosite drept furnizori fictivi de cherestea, a constituit un grup infracţional organizat împreună cu alţi patru suspecţi, reprezentanţi a două societăţi comerciale beneficiare ale achiziţiilor nereale de cherestea, cu sediul în loc. Câmpeni, jud. Alba, ambele având ca obiect principal de activitate fabricarea de mobile şi acţionariat în parte comun. Grupul infracţional a acţionat până la jumătatea anului 2014, în scopul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală în modalitatea înregistrării de cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale şi a infracţiunii de spălare a banilor, în modalitatea transferului de bani, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestora”, se afirmă într-un comunicat de presă al DIICOT.

Structura şi ierarhizarea grupului a fost una de natură piramidală, bazată pe relaţiile de rudenie dintre membrii acestuia, dar şi pe interese financiare comune, activitatea infracţională fiind coordonată către liderul grupului, care a asigurat legătura între palierul decizional şi cel executional. În urma verificărilor efectuate în cauză, s-a constatat că în perioada 2008-2014, cele nouă societăţi coordonate de către liderul grupului infracţional, în mod direct sau indirect, au manifestat un comportament fiscal inadecvat şi au acţionat în mod coordonat prin realizarea unor activităţi specifice evaziunii fiscale în domeniul comerţului cu cherestea, concretizate în emiterea de facturi în principal către două societăţi beneficiare, care în baza acestor facturi au înregistrat în contabilitate cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, în scopul diminuării bazei impozabile, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit.

Pentru a se crea aparenţa că operaţiunile comerciale consemnate în facturi sunt veridice, valoarea bunurilor livrate fictiv a fost achitată prin transfer bancar, din contul societăţilor achizitoare către conturile societăţilor pretins furnizoare, de unde banii au fost retraşi în numerar. Astfel, în perioada octombrie 2008-august 2014, din conturile bancare aparţinând  unor două societăţi comerciale, a fost transferată în conturile societăţilor pretins furnizoare, prin operaţiuni bancare repetate (în număr de 423), suma totală 18.349.758 lei drept contravaloare livrări de cherestea care nu au avut loc în realitate. Prejudiciul produs bugetului de stat se ridică la peste 700.000 de euro.

Potrivit unor surse, una dintre societăţile vizate de percheziţii este Transilvania Production SRL Cîmpeni.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite