Activiştii antipoluare condamnă accidentul ecologic din Apuseni şi solicită intervenţia Gărzii de Mediu FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sterilul din iazul de decatare s-a scurs în râul Arieş. Foto: Teodor Baic
Sterilul din iazul de decatare s-a scurs în râul Arieş. Foto: Teodor Baic

Activiştii de mediu reacţionează după accidentul ecologic produs luni la iazul de decatare de la Valea Şesei soldat cu deversarea unei mai cantităţi de substanţe toxice în râul Arieş. Reprezentanţii Mining Watch Romania au publicat un model de sesizare a Gărzii de Mediu. O reacţie critică a avut şi deputatul USR Adrian Dohotaru.

UPDATE Peste 70 de sesizări au fost depuse la Garda Naţională de Mediu până marţi după-amiază în legătură cu accidentul ecologic ce a avut loc în 3 aprilie, în Apuseni, la barajul de la Valea Şesei ce aparţine societăţii Cupru Min SA. Prefectul de Alba, Dănuţ Hălălai, a declarat marţi că este de părere că societatea Cupru Min ar trebui amendată şi că se studiază posibilitatea unei plângeri penale.

”Pot să vă spun că sunt peste 70 de reclamaţii, de sesizări depuse la Garda Naţională de Mediu. Este clar că fenomenul este vizibil, nu poate fi ascuns sub preş şi nu voi permite sub nicio formă ca viaţa şi sănătatea oamenilor şi a peştilor şi a animalelor să fie pusă în pericol, îndiferent de numele societăţii comerciale care va face chestia asta. Toată lumea trebuie să respecte legea şi cu preponderenţă legea mediului trebuie respectată pentru că este viitorul copiilor noştri în joc”, a declarat Dănuţ Hălălai.

În urma evaluării situaţiei din teren, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit următoarele măsuri:

-  Monitorizarea permanentă a zonei din avalul barajului unde s-a produs incidentul, până la găsirea unei soluţii finale;

-  Curăţarea zonei afectate de deversarea sterilului;

-  Avertizarea populaţiei privind protejarea surselor de apă, a hranei şi animalelor. NU se va folosi apa râului Arieş pentru alimentaţie şi pentru igienă personală.

”Avaria a generat poluarea accidentală a pârâului Valea Şesei cuun amestec de apă şi steril, ce a ajuns până în râul Arieş. Amestecul apă-steril a debuşat în aval de baraj dintr-o lucrare de evacuare închisă încă din anul 1988. În amontele barajului s-a format, în decursul anilor, un con de depunere a nămolului chiar în dreptul instalaţiei dezafectate – o sondă inversă conectată la canalul de evacuare. Avaria a fost semnalată imediat şi conducerea companiei a intervenit operativ mobilizând un număr important de echipe de intervenţie şi utilaje grele, care au reuşit să limiteze poluarea şi să oprească total deversarea la ora 15.40. Imediat după semnalarea avariei conducerea Cupru Min a oprit Uzina de preparare, a redus nivelul lacului de acumulare şi a coordonat o echipă de intervenţie dispunând de utilaje grele (autobasculante de 40 tone, încărcătoare frontale, excavatoare şi buldozere) care a avut obiectivul de a crea un baraj de piatră sortată pentru a opri scurgerea şi de a supraînălţa şi lărgi digurile de reţinere din aval de baraj. Într-un timp scurt, specialiştii de la Cupru Min au transportat şi instalat în locaţie un volum de peste 2500 metri cubi de piatră”, susţin reprezentanţii Cupru Min SA Abrud.

_____________________________________________________________________

”Nu vrem ca autorităţile să muşamalizeze un asemenea eveniment! Vă rugăm să transmiteţi URGENT către Garda de Mediu – folosind formularul online, sesizarea de mai jos:

Prin prezenta vă aduc la cunoştinţă faptul că în perimetrul proiectului minier Roşia Poieni a avut loc o deversare de steril care a ajuns şi a poluat râul Arieş. De la ora 12:30 a început deversarea de steril printr-o galerie de la baza barajului. Scurgea continua şi la ora 19.45. Vă solicităm să faceţi verificarea amplasamentului de urgenţă şi să dispuneţi măsurile prevăzute de lege”, astfel arată modelul de sesizare publicat luni seara de activiştii de la Mining Watch Romania.

O poziţie critică a exprimat şi deputul USR de Cluj, Adrian Dohotaru: ”Îi felicit pe vechii activişti ai campaniei Salvaţi Roşia Montană pentru o nouă mobilizare. Abuzurile pot fi stopate doar printr-o astfel de participare civică. Sper să fim mii de semnatari. Iubesc Arieşul în care m-am şi dat cu caiacul şi pe marginea căruia îmi plăcea să alerg sau să mă dau cu bicicleta! Prin Centrul Raţiu pentru Democraţie am venit cu propuneri de amenajare a malurilor râului. Am fost şi în carieră la Roşia Poieni şi experienţa e bulversantă. Un crater gigantic, selenar, un Waste Land, parcă descris de poetul T.S. Eliott într-o parabolă a sfârşitului lumii. Dar acea parabolă, când vezi cum seacă de viaţă un râu de la o astfel de deversare, este mai prezentă ca oricând într-o paradigmă economică lineară ce încă externalizează costurile de mediu către societate”.

O poluare accidentală gravă a avut loc luni, 3 aprilie 2017, la iazul de decantare a sterilului de la Valea Şesei, aflat în administrarea societăţii Cupru Min SA Abrud. Una dintre sondele inverse a cedat, iar sterilul a ieşit în Valea Şesei, apoi în râul Arieş. Aceasta este prima deversare accidentală din baraj după mai mulţi ani în care nu au avut loc astfel de evenimente. 

poluare valea şesii

Aşa arăta Arieşul după deversarea accidentală a sterilului de la Valea Şesei

Iazul de decantare aparţine companiei Cupru Min SA Abrud. Reprezentanţii societăţii vor avea o poziţie oficială în cursul zilei de marţi, 4 aprilie. La faţa locului s-au deplasat, luni seara, mai multe echipe de la Garda de Mediu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi de la Apele Române care cercetează incidentul, urmând să stabilească şi cât de grave sunt efectele poluării şi până unde s-au extins. Specialiştii urmează să stabilească şi cât de mult a fost afectată flora şi fauna piscicolă de pe râul Arieş având în vedere faptul că sterilul cu care apele au fost poluate conţine substanţe chimice toxice. Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu Alba, poluarea accidentală a avut loc după ce o sondă inversă a cedat la iazul de steril. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite