Afacerile penale ale miliardarului Dorel Tamaş. Datoriile depăşesc 15 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorel Tamaş este dat în urmărire internaţională din luna aprilie. Este acuzat de infracţiuni pentru care poate sta la închisoare cel puţin 10 ani. Omul de afaceri a lăsat la Alba Iulia firme cu datorii de milioane de euro şi dosare penale pentru foştii colaboratori.

Douăzeci de ani de afaceri dubioase derulate de miliardarul Dorel Tamaş însemană în prezent datorii de milioane de euro şi dosare penale pentru mai mulţi colaboratori ai acestuia, dar şi funcţionari ai statului. Datoriile a trei firme deţinute de miliardar, ajunse acum în faliment, depăşesc 15 milioane de euro.

De asemenea, 10 persoane sunt judecate la instanţe din Alba pentru acuzaţii care au legătură cu activitatea omului de afaceri. Dorel Tamaş este dat în urmărire internaţională de aproape patru luni. Până acum nu a fost găsit. Anchetatorii presupun că se află în Dubai, unde ar avea proprietăţi în domeniul imobiliar.

Firme în faliment cu datorii imense

Cele mai importante firme ale afaceristului, aflate în procedură de insolvenţă, sunt Ardeleana SA, Cristian Prodimpex SA şi Lider Prodcarn SRL. Datoriile Ardeleana SA sunt în valoare de 57,6 milioane de lei (aproximativ 13,4 milioane de euro). Cristian Prodimpex SRL are restanţe financiare de 5,2 milioane de lei (1,2 milioane de euro). Lider Prodcarn SRL are de returnat creditorilor peste 10 milioane de lei, ceea ce înseamnă mai mult de 2 milioane de euro.

Creditorii cei mai importanţi sunt în toate cele trei cazuri Direcţia de Finanţe Publice, bănci comerciale, furnizori de servicii, parteneri de afaceri şi alte instituţii. În cazul primelor două societăţi, procedurile de insolvenţă sunt administrate de societatea Expert Insolvenţa SPRL Hunedoara.

image

Sediul SC Ardeleana SA Alba Iulia, locul în care au fost puse la cale majoritatea activităţilor infracţionale.

„Faptul că Dorel Tamaş este urmărit penal nu influenţează procedurile de insolvenţă, care se desfăşoară în continuare conform dispozițiilor legii. În cazul SC Ardeleana SA, Dorel Tamaş deţine calitatea de administrator special. Urmare a solicitarii acţionarului majoritar, a fost convocată pentru luna august adunarea generală a acţionarilor în vederea desemnarii unui alt administrator special. La SC Cristian Prodimpex SA, Dorel Tamaş nu deţine calitatea de administrator special“, a spus Cristian Tomescu, practician în insolvenţă.

Potrivit acestuia este puţin probabil ca datoriile să fie recuperate integral. „În general, în procedurile de insolvenţă, situaţiile în care pasivul debitorului se acoperă integral sunt foarte rare. Din acest motiv, opinam că în cazul celor două societăţi este puţin probabil să se acopere integral toate datoriile“, a completat Cristian Tomescu.

Legătura Tamaş - Scutea

Ardeleana era în trecut un brand naţional în domeniul fabricării încălţămintei, cu sute de angajaţi. Surse oficiale au precizat că la sediul societăţii din Alba Iulia sunt înregistrate peste 20 de societăţi comerciale de către Dorel Tamaş. Aceste societăţi erau utilizate de acesta pentru a realiza diferite „inginerii financiare“ destinate „acoperirii“ unor activităţi ilegale.

Dorel Tamaş a fost văzut ultima dată în public, la Alba Iulia, la sfârşitul anului 2010. În 12 noiembrie 2010 a susţinut-o „moral“ pe Doina Scutea, decanul Baroului de Avocaţi Alba, pe holurile Curţii de Apel, atunci când s-a decis arestarea preventivă a avocatei şi a altor patru persoane într-un dosar de corupţie.
Avocata îl reprezintă în majoritatea cauzelor şi dosarelor civile şi comerciale pe care le are omul de afaceri.

image

Doina Scutea, decanul Baroului Alba

Scutea l-a reprezentat pe Tamaş şi în cauza în care patru funcţionari de la Admistraţia Finanţelor Publice Alba Iulia şi un expert judiciar au fost trimişi în judecată de DNA pentru acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Dosarul este pe rolul Judecătoriei Alba Iulia. Este vorba despre executarea silită a unor bunuri aparţinând firmei Cristian Prodimpex SRL în contul datoriilor la bugetul de stat. Procurorii DNA au calculat un prejudiciu de 900.000 de euro, dar Dorel Tamaş vrea de la cei cinci inculpaţi suma de opt milioane de euro.

Tamaş şi Scutea sunt “colegi“ într-un alt dosar penal, recent finalizat de procurorii DNA. Este vorba de cauza privind hotelul Continental din Cluj-Napoca în care prejudiciul ar fi în valoare de 2 milioane de euro.

Ajutor de la fosta secretară, devenită notar

În dosarul „Continental“, ce va fi judecat la Curtea de Apel Alba Iulia, este implicat şi un notar. Anca Gherman a fost ani de zile secretara lui Dorel Tamaş la Ardeleana. După ce a ajuns notar i-a dat o mână de ajutor afaceristului, dar a ajuns să fie judecată pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Activităţile infracţionale ale miliardarului au mai adus în atenţia procurorilor încă trei persoane: Angela Delia Soare, Radu Soare şi Crinela Cătălina Pop. Cei trei au fost convinşi să contracteze prin firmele lor credite de la BCR în valoare de 300.000 de euro, bani care au ajuns la Tamaş. Banca nu şi-a mai recuprat banii, pentru că societăţile respectiv au ajuns în faliment. Cei trei sunt judecaţi, la fel ca şi Dorel Tamaş, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Pedeapsa prevăzută de codul penal este închisoarea de la 10 ani la 20 de ani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite