Afacerist italian, achitat definitiv pentru trafic internaţional de deşeuri. De ce a „căzut” dosarul în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Un dosar penal privind traficul internaţional de deşeuri a fost finalizat cu achitarea definitivă a celor doi inculpaţi, un afaceris titalian şi firma acestuia.

Chiar dacă la instanţa de fond, Judecătoria Deva, s-au aplicat condamnări, Curtea de Apel Alba Iulia au decis că atât persoana fizică, cât şi persoana juridică, nu se fac vinovate de săvârşirea infracţiunii reţinute în rechizitoriu, respectiv ”export sau import de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu”.

Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Potrivit rechizitoriului, la data de 21 iunie 2016, la punctul de lucru al unei societăţii a avut loc un control operativ şi inopinat efectuat de comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul General şi ofiţeri de poliţie judiciară privind respectarea prevederilor legale în materie de protecţia mediului.

Un TIR transporta o cantitate de 24.140 kg de marfă ambalată în 37 unităţi, fără a se preciza felul mărfii. ”S-a procedat la deschiderea remorcii, pe o laterală, şi s-a observat încărcătura formată din baloţi înfoliaţi de culoare albă, şi, totodată, s-a constatat că din spaţiul de depozitare emanat un miros înţepător, pestilenţial. Urmare solicitării reprezentanţilor Gărzii Naţionale de Mediu, angajaţii societăţii (...) au descărcat un balot cu ajutorul motostivuitorului pentru a fi supus inspecţiei vizuale conţinutul acestuia, ales în mod aleatoriu.

Folia a fost tăiată şi îndepărtată, iar conţinutul împrăştiat, tot cu ajutorul utilajului, în depozitul acoperit betonat al societăţii. Vizualizând conţinutului balotului desfăcut, au fost identificate deşeuri eterogene, reprezentând materiale plastice şi cauciuc, precum şi deşeuri textile (ţesături, cârpe, lenjerie intimă), deşeuri medicale (perfuzie folosită, blistere medicamente), hârtie, carton, folie de aluminiu, diverse deşeuri de consum, diverse ambalaje, folie”, se precizează în rechizitoriul Parchetului. Verificările ulterioare au indicat faptul că marfa din TIR nu corespundea cu cea trecută în documentele de transport.

Dosarul penal rezultat a fost trimis în judecată, iar Judecătoria Deva a decis condamnarea afaceristului italian la 3 ani de închisoare cu suspendare, iar a firmei acestuia la amendă penală în valoare de 100.000 de lei.

Hotărârea definitivă a instanţei

Curtea de Apel Alba Iulia a avut, însă, o cu totul o altă părere cu privire la această speţă, considerând că a avut loc un transfer de deşeuri şi nu o activitate de import sau export. 

”Probaţiunea administrată evidenţiază lipsa probelor din rechizitoriu, în sensul că inculpaţii Saporito Massimo şi Decla Energy SRL, au efectuat un transfer ilegal de deşeuri, trimiţând în România alte deşeuri decât cele prezentate în actele de însoţire transportului, iar existenţa acestui dubiu profită inculpaţilor”, se precizează în hotărârea definitivă din 11 mai 2022, care a stabilit achitarea afaceristului italian şi a firmei acestuia.

Potrivit instanţei, prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.013/2006 al Parlamentului European a fost transpus în legislaţia din România prin Hotărârea Guvernului nr. 788/2007 care prevede că se aplică transferurilor de deşeuri.

”Dispoziţiile art. 4 din Legea 101/2011 prevăd ca infracţiune doar acţiunea de export sau import de deşeuri, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu şi nu au în vedere şi noţiunea de transfer de deşeuri între ţările din Comunitate. Prin urmare, constatăm că faptele săvârşite de inculpaţii din prezenta cauză nu se circumscriu textului de lege pentru care au fost trimişi în judecată şi condamnaţi de prima instanţă”, au stabilit magistraţii de la Curtea de Apel.

Potrivit acestora, ”transferul de deşeuri menţionate în documentele care însoţesc transportul, amestecate cu alte deşeuri nu se află în sfera ilicitului penal, ci în sfera ilicitului contravenţional”. Prin urmare, ”acţiunea inculpatei SC Delca Energy SRL de a transfera intracomunitar deşeuri din Italia în România, în situaţia în care deşeurile menţionate în cuprinsul documentelor de transport ar fi fost amestecate cu alte deşeuri, nu intră în sfera ilicitului penal, prin urmare fapta nu constituie o infracţiune”.

Magistraţii au mai stabilit că ”nu au fost respectate standardele europene şi naţionale (despre care comisarii de mediu aveau cunoştinţă) pentru prelevarea şi eşantionarea probelor necesare pentru a putea fi supuse unei analize de laborator”.

A fost respinsă şi proba analizelor chimice ale deşeurilor, având în vedere că laboratorul ICECHIM Bucureşti nu este laborator acreditat pentru a încadra anumite deşeuri în lista codurilor de deşeu, nu are proceduri de lucru clare după care să fie întocmită analiza chimică şi clasificarea în coduri de deşeu şi pentru că probele transmise laboratorului nu au fost prelevate şi eşantionate potrivit standardelor prevăzute de lege (proba neputând fi considerată reprezentativă pentru întreaga cantitate de deşeu).

Vă mai recomandăm:

 

Cum erau urmăriţi turiştii străini de Securitate. „Legenda“ folosită pentru a instala microfoane într-o cabană din Transilvania

 

Micul geniu din Transilvania, dispărut la doar 15 ani. Remarca lui Frédéric Chopin: „Dumnezeule, ce copil!“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite