Alarmă la Sebeş după ce calitatea aerului a fost duminică cea mai rea din toată România. Primarul promite măsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calitatea aerului în zona Sebeş a fost duminică, 24 ianuarie, ”foarte rea”. Potrivit raportărilor de pe site-ul calitateaer.ro, staţia de monitorizare AB-2 din Sebeş indica, până la ora 13:00, un indice specific 5 – „foarte rău” – corespunzător particulelor în suspensie (PM10), respectiv o valoare de 113.58 µg/mc.

Din cele peste 100 de staţii de monitorizare în timp real, care alcătuiesc Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA), doar într-o singură locaţie valorile erau apropiate de cele de la Sebeş. Este vorba despre staţia DJ-6 din judeţul Dolj, o staţie care măsoare emisiile generate de trafic, la Calafat. Până la ora 13:00, aceasta indica o valoare PM10 de 106.06 µg/mc corespunzătoare de asemenea indicelui 5 – „foarte rău”. 

La Sebeş, cea mai mare valoare a PM10 înregistrată în ultimele ore a fost de 203.63 µg/mc (în noaptea de sâmbătă spre duminică), ceea ce reprezintă de peste 4 ori valoarea limită zilnică recomandată pentru protecţia sănătăţii umane.

Indicele specific corespunzător particulelor în suspensie < 10 µm se stabileşte prin încadrarea mediei aritmetice a valorilor orare, înregistrate în ultimele 24 de ore. Cele două staţii de monitorizare din municipiile Sebeş şi Calafat au fost dumnică singurele cu indicele 5 – „foarte rău”, în timp ce în mai multe zone din ţară staţiile de la nivel local indicau valori ceva mai scăzute, spre exemplu 4 – „rău” la Alba Iulia, Zlatna, Hunedoara sau în unele zone din Cluj-Napoca.

Primarul municipiului Sebeş, Dorin Nistor a transmis, ulterior, că în cursul acestei săptămâni va convoca o întâlnire instituţională pentru a discuta despre problema calităţii aerului din oraş, după valorile îngrijorătoare înregistrate în weekend de staţia de monitorizare şi de autolaborator.

„Valorile îngrijorătoare rezultate în urma monitorizării permanente a calităţii aerului, pe care municipiul Sebeş o efectuează prin intermediul autolaboratorului aflat în proprietatea municipalităţii, au fost în comunicate, prin adrese scrise, autorităţilor judeţene cu competenţe în protejarea mediului înconjurător (Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba).

Municipiul Sebeş a semnalat necesitatea realizării unui plan de calitate a aerului, în parteneriat cu autorităţile competente. Menţinerea valorilor la limitele prevăzute de legislaţie este un deziderat pentru administraţia publică locală, însă trebuie să se regăsească şi la nivelul strategiilor finanţate la nivel judeţean.

În acord cu prefectul judeţului Alba, domnul Nicolae Albu, în cursul săptămânii care începe mâine, vom convoca o întâlnire instituţională la care trebuie să participe toţi factorii responsabili, deoarece sănătatea populaţiei este prioritatea noastră, iar cetăţenii municipiului Sebeş merită un răspuns la aceste îngrijorări generate de calitatea aerului”, a transmis primarul Dorin Nistor, pe pagina de Facebook.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Misterul aurului găsit de un căutător de fier vechi la groapa de gunoi din Aiud. Cum a fost ascuns de comunişti

Amenda primită de compania E.ON după ce a lăsat mii de consumatori din Alba Iulia fără gaze naturale

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite