Inculpaţii din dosarul banilor publici de la FC Unirea Alba Iulia scapă de răspunderea penală. Instanţa a acordat termen pentru împăcarea părţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Sarmeş şi Horea Bărdaş, doi dintre inculpaţii în dosarul instrumentat de DNA Alba Iulia
Marian Sarmeş şi Horea Bărdaş, doi dintre inculpaţii în dosarul instrumentat de DNA Alba Iulia

Inculpaţii din dosarul de înşelăciune cu bani publici acordaţi de Consiliul local Alba Iulia şi Consiliului Judeţean Alba clubului de fotbal FC Unirea ar putea scăpa de răspundere penală. Tribunalul Alba a acordat un nou termen în dosar pentru împăcarea părţilor. Printre cei cinci inculpaţi se află viceprimarul din Alba Iulia, Paul Voicu şi fostul preşedinte al clubului, Marian Sarmeş.

Noul cod penal prevede încetarea răspunderii penale dacă intervine împăcarea părţilor. Tribunalul Alba, instanţa care judecă dosarul pe fond, a acordat, în 24 februarie, un nou termen pentru împăcarea părţilor, potrivit articolului 244 din noul Cod Penal. Decizia de împăcare va trebui prezentată instanţei în 24 martie 2014. Inculpaţi în dosar sunt viceprimarul Paul Voicu, fostul preşedinte al clubului de fotbal, Marian Sarmeş, vicepreşedinţii Mihai Bărdaş (fost consilier local), respectiv Oliviu Feneşan şi fostul preşedinte executiv al clubului, Nicolae Lupu. Dosarul a fost trimis în judecată de procurorii DNA Alba Iulia în iulie 2012. 

Conform art. 244 alin. 3 în cazul infracţiunii de înşelăciune, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. Ea constă în înţelegerea făcută între persoana vătămată sau reprezentantul acesteia sau făptuitor pentru a pune capăt conflictului determinat de săvârşirea infracţiunii şi de a renunţa la realizarea procesului penal. Ea este materializată într-un act procedural (declaraţie, proces-verbal când are loc în faţa organelor de urmărire penală şi încheiere când se produce în faţa instanţei de judecată). Sub acest aspect procesual penal, împăcarea are drept consecinţă încetarea urmăririi penale, în faza urmăririi penale sau încetarea procesului penal, în faza judecăţii. Cererea de împăcare a părţilor va cuprinde date cu privire la părţi (parte vătămată, învinuit) obiectul, motivele în fapt şi drept ale cererii, menţiunea expresă că părţile s-au împăcat, data depunerii şi semnătura. 

Parte vătămată în dosar este Consiliul local Alba Iulia, în timp ce Consiliul Judeţean este parte civilă. Consiliul local a refuzat să se constituie parte civilă, considerând că nu a suferit un prejudiciu, motiv pentru care împăcarea inculpaţilor cu această instituţie pare o formalitate. Consiliul Judeţean a decis să se constituie parte civilă cu suma care urma să fie calculată de procurorii DNA. Teoretic, nici raportat la această instituţie nu vor fi probleme de împăcare cu inculpaţii. Ancheta nu a plecat de la o plângere formulată de reprezentanţii celor două instituţii ci în urma unui control efectuat de Garda Financiară, care a verificat activitatea societăţii care administra clubul de fotbal. Rămâne de văzut dacă o foarte posibilă împăcare va avea repercursiuni şi din punct de vedere civil. Inculpaţii sunt acuzaţi că au cheltuit ilegal suma de 11,7 milioane de lei (peste 2,6 milioane de euro)

Ce au scris procurorii în rechizitoriu

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada 2005-2010, inculpaţii Lupu Nicolae, în calitate de director executiv la SC Fotbal Unirea 2006 SA, consilierul judeţean Feneşan Oliviu, consilierul local Bărdaş Mihai-Horea şi Sarmeş Marian-Ionel, ultimii trei fiind şi membri ai Consiliului Director al Asociaţiei Fotbal Club

Viceprimarul Paul Voicu

Unirea 1924, i-au indus şi menţinut în eroare pe membrii Consiliului Judeţean Alba şi Consiliului Local al municipiului Alba-Iulia, prin folosirea unor mijloace frauduloase cu ocazia derulării unor contracte de finanţare încheiate cu cele două instituţii publice, cauzând un prejudiciu în sumă de 11.730.000 lei (8.070.00 lei, în bugetul Consiliului Local şi 3.660.000 lei, în bugetul Consiliului Judeţean Alba). Cei patru au beneficiat de sprijinul inculpatului Paul Voicu (foto dreapta - n.r.), viceprimar şi consilier local al municipiului Alba-Iulia.

”Concret, în cursul anului 2005, au fost încheiate două contracte prin care Consiliul Local al municipiului Alba-Iulia şi Consiliul Judeţean Alba se angajau să finanţeze Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924”Alba-Iulia pentru valorificarea aptitudinilor jucătorilor de fotbal juniori. Deoarece, în realitate, asociaţia sportivă nu deţinea un centru de copii şi juniori şi nici echipe de fotbal, iar instituţiile publice nu aveau dreptul legal de a finanţa activitatea societăţilor comerciale, inculpaţii Sarmeş Marian-Ionel, Feneşan Oliviu, Bardaş Mihai-Horia şi Lupu Nicolae, cu ajutorul inculpatului Paul Voicu, au creat un mecanism prin care banii rezultaţi din finanţările instituţiilor publice pentru Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924 Alba-Iulia erau transferaţi către societatea comercială SC Fotbal Club Unirea 2006 SA Alba-Iulia.

De fapt, banii respectivi erau destinaţi susţinerii cheltuielilor ocazionate de echipele de fotbal deţinute de societatea comercială, inclusiv pentru pata salariilor precum şi a contribuţiilor aferente salariilor. Practic, ponderea sumelor transferate în mod direct (sub formă de prestări servicii, finanţări şi/sau împrumuturi) din patrimoniul asociaţiei în patrimoniul societăţii comerciale cu capital privat în perioada de referinţă a fost cuprins între 59,28% şi 98,44% din veniturile SC Fotbal Club Unirea 2006 SA. În aceeaşi perioadă, pentru a justifica transferul banilor din cadrul asociaţiei în patrimoniul societăţii comerciale inculpatul Lupu Nicolae a emis, în mod fictiv, un număr de 70 facturi fiscale prin care atesta, în mod nereal, că sumele transferate reprezintă contravaloarea prestaţiilor societăţii comerciale către asociaţia sportivă”, precizează procurorii în rechizitoriu

Societatea care deţine clubul de fotbal este în procedură de insolvenţă. Creditorii au aprobat planul de reorganizare, situaţie care a evitat falimentul. Clubul s/a retras din campionat (Liga a II-a) din cauza problemelor financiare, in martie 2013.

Senatorul Teodor Atanasiu: „Dacă PNL va fi dat afară de la guvernare va iniţia moţiune de cenzură“. Premierul face apel la moderaţie în declaraţii

FOTO Primăria Ocna Mureş a cumpărat stadionul construit de baronul Solvay, prima arenă cu nocturnă din ţară

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite