Patron de firmă din Alba Iulia deferit justiţiei pentru furtul unui obiect de patrimoniu. Statuia lui Hercule, evaluată la 200.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia sustrasă din şantierul arheologic a fost reconstituită la Muzeul Unirii din Alba Iulia
Statuia sustrasă din şantierul arheologic a fost reconstituită la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia l-a deferit justiţiei pe administratorul unei societăţi comerciale care a efectuat săpături neautorizate într-un şantier arheologic şi a descoperit o statuie de marmură pe care nu a predat-o autorităţilor. Şoaită Ioan Ciprian este acuzat de furt calificat.

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Alba Iulia. Inculpatul a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv. Potrivit procurorilor, în luna martie 2012, când o echipă a firmei sale, efectua lucrări de săpături în Alba Iulia, cartierul Partoş, pe strada Dacilor, a descoperit o statuie din marmură albă a lui Hercule, fragmentată. Bărbatul nu a ţinut cont de obligativitatea declarării descoperirii, a ridicat şi transportat la domiciliul său statuia, compusă din corpul personajului şi o gambă ruptă.

La 13 septembrie 2013, poliţisti din IPJ Alba s-au sesizat din oficiu cu privire la pregătirea de către persoane neidentificate a unei tranzacţii pentru vânzarea unei statui provenind din situl arheologic Apulum. În seara zilei de 17. 09. 2013, inculpatul Şoaită Ioan-Ciprian a fost surprins în flagrant, în parcarea stadionului Unirea din Alba Iulia, în timp ce efectua o tranzacţie de vânzare-cumpărare, cu statuia corp delict, aflată asupra sa, pentru care cerea suma de 6.000 euro. Piesele au fost ridicate şi depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Bărbatul a fost reţinut şi arestat preventiv.

”Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că alte 8 fragmente cuprinzând baza statuii, au fost luate de un

hercule alba

alt făptuitor, din săpătura aflată în faţa casei sale, fără să cunoască semnificaţia acestora. Cu ocazia percheziţiei domiciliare din 18. 09. 2013, părţile componente susmenţionate au fost ridicate de organele judiciare şi au fost depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, statuia fiind integral reconstituită. Conform evaluării experţilor, artefactul compus din cele 10 fragmente recuperate reprezintă statuie monumentală din marmură, originală şi provine din situl arheologic de interes naţional şi prioritar Apulum, Colonia Aurelia Apulensis, oraşul roman din Partoş (sec. II-III), aflat pe Lista Monumentelor Istorice, precum şi în lista Registrului Arheologic Naţional. Conform unei estimări prealabile piesa face parte din categoria de bunuri culturale încadrate în categoria „Tezaur”. Corpul statuii sustras de inculpat a fost evaluat la minim 20.000 euro, iar statuia reconstituită a fost evaluată de experţi la minim 200.000 euro. Prejudiciul produs Statului Român, a fost recuperat integral”, a spus procurorul Augustin Lazăr, şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Statuia este din marmură de import (probabil din Asia Mică) şi datează din sec. II p.Chr. Ea aparţine unui tip iconografic cunoscut sub numele de "Hercules Farnese", o replică de epocă romană după statuia sculptorului grec Lisipp, din epoca clasică (sec. IV a. Chr.). Din Dacia se mai cunoaşte o singură piesă de marmură similară, găsită la Mehadia şi păstrată la Kunsthistorisches Museum din Viena, dar care este mai mică şi cioplită mai rudimentar. Urmărirea penală a fost efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba. Potrivit legii, persoanele fizice care au descoperit în mod întâmplător bunuri din categoria celor de patrimoniu sunt obligate să le predea, în termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea. Primarul este, la rândul său, obligat să anunţe Ministerul Culturii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite