Alba: Harta energiilor „verzi“, săracă la potenţialul eolian şi solar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Oaşa. Centralele hidroelectrice sunt cele mai profitabile investiţii în producţia de energie nepoluantă.
Lacul Oaşa. Centralele hidroelectrice sunt cele mai profitabile investiţii în producţia de energie nepoluantă.

ADR Centru a realizat un studiu privind identificarea resurselor de energii regenerabile. Analiza prezintă zonele din cele şase judeţe ale Regiunii Centru unde se pot dezvolta proiecte privind producerea energiei „verzi“. În ceea ce priveşte judeţul Alba, aici există un potenţial eolian modest şi unul hidrografic ridicat.

Judeţul Alba are un potenţial eolian modest, unul solar mediu şi un potenţial hidroenergetic ridicat. Aceasta este concluzia unei analize ce a fost realizată de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia în cadrul unui proiect ce vizează identificarea surselor de energii regenerabile din Regiunea Centru.

Structura administrativă regională cuprinde judeţele Alba, Sibiu, Mureş, Braşov, Harghita şi Covasna. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi se desfăşoară în parteneriat cu autorităţi din Landul Brandenburg din Germania.

Potenţial eolian doar la munte

„Raportat la România şi la Uniunea Europeană, Regiunea Centru dispune de un potenţial eolian modest. S-au identificat totuşi câteva zone cu potenţial eolian în Munţii Făgăraş, Munţii Cindrel, Munţii Şureanu şi în masive din Munţii Apuseni“, a spus Mihai Pocanschi, reprezentantul ADR Centru, în cadrul unei dezbateri publice organizate, ieri, la Alba Iulia. Aceste zone montate au, însă, dezavantajul unei infrastructuri de transport slab dezvoltată, lucru care ar îngreuna amplasarea echipamentelor necesare.

Un proiect pilot în aceste ses a fost demarat deja de Universitatea „1 Decembrie 1918“, împreună cu Agenţia Locală a Energiei Alba, care vizează măsurarea curenţilor de aer din zona oraşului Alba Iulia. În ceea ce priveşte potenţialul solar, autorii studiului afirmă că Depresiunea Transilvaniei dispune de condiţii medii de valorificare a acestui tip de energie regenerabilă, lucru care poate justifica astfel de investiţii publice sau private. În ambele situaţii au fost realizate hărţi energetice pe baza unor informaţii fizico-geografice şi climatologice din cele şase judeţe.

Proiect privat pe râul Cugir

Cele mai avantajoase investiţii în domeniul energiilor regenerabile sunt, din punctul de vedere al autorilor studiului, centralele hidroelectrice. În judeţul Alba funcţionează în prezent cinci astfel de centrale pe Valea Sebeşului cu o producţie medie de 730 GWh. O investiţie similară a fost iniţiată şi pe râul Cugir, în amonte de oraşul Cugir, unde firma Rott Energy SRL Cluj-Napoca va construi o hidrocentrală de dimensiuni mici. Proiectul este în faza obţinerii autorizaţiei de mediu.

Importanţa dezvoltării acestor tipuri de energie „verde“ nu este dată doar de reducerea poluării ci şi de posibilitatea alimentării cu energie electrică a unor sate izolate sau obiective turistice care altfel nu pot fi exploatate. În prezent, în Alba există un număr de 1.182 de gospodării neelectrificate. Marea majoritate aparţin unor cătune din Munţii Apuseni şi Munţii Şureanu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite