Alba Iulia: Andreea Barb condamnă drogurile prin fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevă în clasa a VIII-a a şcolii „Mihai Eminescu“ din Alba Iulia, Andreea Barb îşi împarte timpul între şcoală, pasiunea pentru scris şi handbal. Are peste 60 de diplome la concursuri şi olimpiade şcolare şi a fost numită „cel mai tehnic jucător“ din echipa de handbal a şcolii.

Născută la: 18 aprilie 1996, Alba Iulia
Studii: elevă în clasa a VIII-a a şcolii „Mihai Eminescu“ Alba Iulia
Familie: singură la părinţi

Anul acesta şcolar a fost premiată pentru participarea la concursul naţional „Mesajul meu antidrog“. A obţinul locul I pe judeţ la categoria eseu şi locul III la nivel naţional la categoria fotografie. Aceasta a precizat că i-a fost foarte uşor să încropească textul.

„În clasele mai mici nu agream compunerile. Am exersat mult, iar apoi a început să-mi placă să scriu. Eseul a curs de la sine. Povestea este una despre bine şi rău şi este scrisă la persoana I. Personajul principal este dependent de un lucru negativ şi este captiv în colivia unui înger. Cu toată puterea strigă către Dumnezeu pentru a-l elibera. Astfel, dependenţa de un lucru material se transformă în dependenţă pentru libertate. În realizarea eseului am fost îndrumată de profesoara Miruna Furdui“, a povestit eleva.

image

Fotografia cu care a obţinut locul III la nivel naţional ilustrează o adolescentă care îşi leapădă haina neagră. „În fotografie am vrut să suprind capcana drogurilor, a substanţelor interzise, în care cad, din păcate, tot mai mulţi adolescenţi. Cadrul în care este realizată fotografia l-am ales în mod special pentru a sugera ideea de libertate. În viziunea mea, haina neagră pe care tânăra o abandonează ca să rămână în veşmântul alb, simbolizează viciul. Albul şi albastrul cerului întruchipează libertatea pe care orice tânăr o are la îndemână“, povesteşte Andreea Barb.

Portofoliu de diplome

Andreea Barb a participat la olimpiadă, atât la română, matematică cât şi la biologie sau educaţie tehnologică. De-a lungul anilor a adunat peste 60 de diplome pe care le are clasate într-un dosar.

image

Fotografia câştigătoare la concursul cu tema drogurilor

„Întotdeauna am învăţat la fel pentru toate materiile. Profesorii au observat acest lucru, iar eu m-am implicat, nu am vrut să dezamăgesc pe nimeni. Ţin aceste diplome pentru că vreau să-mi amintească de cum eram în anumite perioade ale vieţii“, a spus adolescenta. Copil precoce, învăţătoarea i-a recomandat mamei să-şi treacă fiica direct în clasa a doua. „Înainte de a începe şcola ştiam deja să scriu şi să citesc. După primele săptămâni de şcoală, învăţătoarea a vrut să mă treacă în clasa a doua. Pentru că prietenia cu colega mea de bancă era foarte importantă, am rămas totuşi în clasa respectivă“, îşi aminteşte Andreea. 

Ce planuri de viitor ai?
A.B.: „Vreau să urmez specializarea filologie, intensiv engleză la Colegiul Horea, Cloşca şi Crişan». Este vital să cunoşti o limbă străină. Pe viitor, îmi doresc un loc de muncă care să-mi permită posibilitatea de mişcare“.

Ne împărtăşeşti câteva rânduri din scrierile tale?
A.B.: „Nu sunt un scriitor, sunt doar eu, un copil pierdut în taina scrisului, având o perspectivă ciudată, dar banală pe alocuri, asupra lucrurilor ce-ţi marchează un teritoriu viu pe care paşii mei mărunţi se îndreaptă inconştient. Am doar o manieră, zic eu, curajoasă de a aborda viaţa mea. Căci e vorba de noi, mereu e vorba de noi... Şi ei? Ei bine, ei, acele suflete prăfuite de colbul sărat al vieţii umane, au rămas căzuţi de la altitudini şlefuite cu o unealtă de fier brut, şi fiind acolo sunt părtaşi ai suferinţei pline de deziluzie a unor dramaturgi imaturi, purtaţi prin jocul copilăriei profunde, ca nişte pioni trecuţi printr-o sită cu culori false“.

Ce-i place: „Îmi place să râd şi să mă bucur de lucrurile mărunte. Îmi place să-i ajut pe cei din jurul meu. Îmi place să învăţ, acord zilnic câteva ore bune acestei activită. Încerc să pricep lucrurile logic, nu să le memorez mecanic. Sunt convinsă că dacă înveţi temeinic, ai toate şansele să ajungi cineva. Îmi plac poeziile scise de Ion Minulescu şi ador să ascult muzică“.

Ce nu-i place: „Nu îmi plac mincinoşii, oamenii prefăcuţi. Nu îmi plac persoanele care mă caracterizează înainte de a mă cunoaşte şi cele care îmi critică acţiunile înainte de a ştii adevăratul motiv. Îmi place ideea de uniformă şcolară, dar mi-ar fi plăcut ca ţinutele noaste să fie mai tinereşti, mai vesele“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite