Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Alba Iulia va avea un aparat inovator pentru tratamentul COVID 19. Va funcţiona la centrul de transfuzie, iar tratamentul va fi aplicat în secţia ATI

0
23 Apr 2020 12:17:06
Autor: Dorin Ţimonea
Aparatul va funcţiona la Centrul de Transfuzii Alba
Aparatul va funcţiona la Centrul de Transfuzii Alba

Fostul primar al municipiului Alba Iulia, europarlamentarul Mircea Hava, anunţă demararea procedurilor pentru punerea în funcţiune a unui aparat de plasmafereză la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba, utilizat pentru tratamentul persoanelor infectate cu noul coronavirus.

„În general, nu găsesc multe motive pentru a lăuda. Sunt convins că aprecierea e ultimul lucru pe care trebuie să-l aştepţi în vremuri ca astea. Dar dacă, totuşi, se întâmplă să am motive pentru astfel de gesturi atunci, în mod clar, e vorba despre oameni pentru care Alba şi Alba Iulia n-au fost doar nişte puncte pe hartă sau simple popasuri în viaţă.
 
Azi, se cuvine să le mulţumesc celor care au inclus Alba Iulia în circuitul, din păcate restrâns, oraşelor care vor avea în spitale un nou aparat de plasmafereză, o armă în plus în lupta împotriva Covid 19. Florin Hozoc este cel care m-a contactat pentru a identifica posibilitatea cea mai rapidă de a face operaţional un astfel de aparat şi în Alba Iulia, prin donaţie, alături de kit-uri specifice utilizării”, spune Mircea Hava
 
Plasma colectată de la pacienţii vindecaţi de diverse boli infecţioase este utilizată de câteva zeci de ani în tratamentul acestor patologii în peste 40 de ţări. Plasma convalescent prin transfuzie este o resursă importantă şi în terapia Covid 19, fiind un tratament suplimentar, monitorizat şi cu rezultate promiţătoare, conform studiilor recente din Italia sau China. De altfel, administrarea de plasmă este o tehnică deja utilizata pe secţiile de ATI, diferenţa în cazul de faţă fiind încărcătura de anticorpi anti-Covid. Centrul European pentru prevenţia şi Controlul Bolilor urmăreşte dezvoltarea unor protocoale şi teste clinice la scară mare, în rândul statelor membre, pentru a dezvolta în viitor concentrate de imunoglobuline care să fie utilizate în tratamente.
 
”În acelaşi spirit al lucrului în echipă, aş vrea să-i amintesc pe medicul Dan Crainic, directorul medical al S.J.U.A.I, Silviu Tuzeş-seful secţiei A.T.I şi doamna doctor Ana Savu – şefa Centrului de Transfuzii Alba, care au dovedit o receptivitate evidentă în demararea procedurilor. În ciuda programului profesional încărcat, au arătat un interes real pentru ca acest aparat de plasmafereză să ajungă cât mai rapid la Alba Iulia.
 
Practic, acesta va funcţiona în cadrul Centrului de Transfuzii, unde se vor face recoltările de plasmă bogată în anticorpi de la foşti pacienţi vindecaţi şi eligibili, urmând ca tratamentul să fie administrat pe secţia ATI, în cazul în care există pacienţi cu stare de sănătate ce impune suplimentarea schemelor convenţionale. Începând de ieri, prin ordinul privind protocolul de recoltare semnat de ministrul sănătăţii, România a intrat oficial în rândul ţărilor care vor implementa această tehnologie medicală şi în lupta împotriva Covid 19”, completează europarlamentarul român.

 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările