Traficanţi de comori dacice trimişi în judecată de procurorii din Alba Iulia. Au vândut pe piaţa neagră monezi furate din situri arheologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin rechizitoriu al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, la Tribunalul Hunedoara, a 4 inculpaţi, dintre care doi în stare de arest preventiv, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi spălare de bani.

Inculpaţii aflaţi în arest sunt Delinescu Florin-Sorin, gestionar-custode al Secţiei Sarmizegetusa Ulpia Traiana din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi Varga Ioan. Primul termen al dosarului a fost stabilit pentru 8 august 2013.

„În fapt, s-a reţinut în sarcina inculpaţilor că în perioada 2010 - 2013, au aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie al Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora au valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor şi spălat pentru acoperirea originii infracţionale, mai multe loturi monetare (foto jos - n.r.) aparţinând unor tezaure de monede Lysimach şi denari romani. Acestea au fost sustrase în ultimii ani din situl arheologic  Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, şi au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural

image

Naţional. Prin faptele lor inculpaţii au produs  Statului Român un prejudiciu în valoare de 6.117 Є”, se afirmă într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Au fost recuperate: trei monede din aur, de tip Lysimach şi alte 81 de monede antice din argint, care au fost depuse în custodia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului şi judecare, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

În cursul urmăririi penale efectuate până în prezent în dosarele cu acest obiect, au fost

image

recuperate următoarele loturi de artefacte aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, clasa Tezaur: un tezaur din colier cu pandantive şi cercei din aur, 13 brăţări spiralice din aur, 31 monede Lysimach, 700 monede din aur, de tip Koson, 202 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de piese arheologice.

În cauză s-au luat măsuri asiguratorii, indisponibilizându-se prin sechestru asigurator bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor (sume de bani - în lei şi valută, computere şi echipamente de detecţie – ridicate la percheziţii etc.), în vederea recuperării prejudiciului adus părţii civile, Statul Român, precum şi pentru confiscarea specială a bunurilor şi valorilor care au format obiectul infracţiunii de spălare

image

a banilor.  Urmărirea penală a fost efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul I.G.P.R., Direcţia de Investigaţii Criminale, Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba.

Citiţi şi:

Romani şi daci la Alba Iulia: proiecte de succes pentru turism în cea mai mare Cetate din România

Brăţările dacice din aur furate din Munţii Orăştiei aduse la Alba Iulia. Sunt probă în procesul traficanţilor de comori

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite