Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Alba Iulia: FOTO Ouă de prepeliţă vopsite în foi de ceapă la târgul de Paşti

0
21 Apr 2011 12:55:30
Autor: adevarul
Ouăle de prepeliţă au fost apreciate de cumpărători.
Ouăle de prepeliţă au fost apreciate de cumpărători.

Cumpărătorii pot alege ouă de prepeliţă vopsite tradiţional, iar un cofrag costă 10 lei. Vânzătorii recomandă ouăle micuţelor păsări, în special,  persoanelor care suferă de alergii . Preţurile sunt de producător, iar târgul este deschis şi vineri.

Unul dintre cele mai căutate standuri de la Târgul de Paşti deschis de astăzi la Alba Iulia, în apropierea Spitalului de Urgenţă, a fost cel cu ouă de prepeliţă. Cumpărătorii le pot alege proaspete sau gata vopsite, în foi de ceapă, întrucât oul de prepeliţă are coaja gata “pictată“.

Vopsite în foi de ceapă

Crina Kramer a dat de aproape patru ani ouăle de găină pe cele de prepeliţă. Femeia suţine că sunt foarte sănătoase şi s-a decis să-i convingă şi pe alţii de acest lucru.

„Foarte multă lume nu are timp să se ocupe de acest lucru, aşă că am venit în întâmpinarea clienţilor. Eu am ales tehnica de vopsit tradiţională, am folosit doar foi de ceapă. Ca atare şi culorile sunt cele pe tradiţionale: nuanţe de roşu şi verde. Am pe tarabă aproape 500 de ouă de prepeliţă şi vopsite, dar şi proaspete. Cea mai mare trecere o au cele viu colorate. După cum merge vânzarea, cred că nu va râmâne niciunul nevândut“, a spus Crina Kramer, venită de la Sebeş la tărgul de la Alba Iulia. 

Cofragul de 24 de ouă vopsite se vinde cu 10 lei, iar cele proaspete cu 7 lei.Potrivit publicaţiilor de specialitate, un  ou de prepeliţă conţine de cinci ori mai multă vitamina B2 şi fosfor decât un ou de găină. Vitamina B1 se găseşte în cantiţăţi de şase ori mai mari, fierul şi potasiul de şapte ori decât în oul de găină. Doar că un ou de prepeliţă are 12 grame, faţă de 62 cât are oul de găină.

Crina Kramer a dat oului de prepeliţă şi alte întrebuimnţări. „La târg am adus şi paste preparate în casă din ouă de prepeliţă şi făină integrală.  Pentru un plus de savoare, am adăugat în aluat şi ingrediente precum rozmarin, busuioc sau mac. Vă las să vă închipuiţi ce gust are supa cu astfel de paste“, a mai spus Crina Kramer.


Specialitate: iaurt din lapte de oaie

Pe trabe se găsesc şi specialităţi din lapte de oaie, după reţete tradiţionale. „După ce laptele a fost muls, se pune la fiert, se dă la răcit, iar apoi se toarnă în vase speciale care  se învelesc în mai multe feţe de masă, chiar perne, pentru a păstra cât mai bine căldura.

Se lasă să stea timp de trei ore, timp în care se strânge. Se dă la răcit şi este numai bun de servit. Se foloseşte la ciorba de miel, friptură sau tocăniţa de miel“, a spus Florina Şteau, de la Vinţu de Jos, 31 de ani.


Borcanul de iaurt este de 7 lei,  telemeaua şi caşul de oaie au preţuri între 14 şi  18 lei.

Producătorii au adus la  târg şi verdeţuri de sezon.

 „Am venit cu tarhon şi leuştean pentru ciorba de miel, pătrunjel pentru supă şi guşită şi salată verde pentru friptură. Avem şi tradiţionalele băuturi, o tuică înainte şi un pahar de vin după masă. Trăiesc la ţară şi mă ocup de agricultură de când mă ştiu“, aspus Elena Ianoş, 45 de ani, de la Vingard.


Carnea de miel se vinde cu  25 de lei  kilogramul.


„Am cumpărat un sfet de miel, am dat 89 de lei, fără măruntaiele pentru guşiţă. Pentru masa de Paşti voi face friptură şi ciorba tradiţională“, a spus Susana Belei, de 53 de ani.


Preţuri la târgul de Paşti: 

Ceapă verde: 1 lei legătura
Salată: 1 leu firul
Spanac: 4 lei kg
Castraveţi muraţi: 5 lei kg


Nucă: 36 lei kg 
Ardei iute murat: 6 lei
Tarhon în oţet: 10 lei borcanul
Sirop  de zmeură/afine: 10 lei sticla

Târgul este deschis şi mâine, de la ora 7.00.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările