Alba Iulia Music & Film Festival la a 10-a aniversare: ce nu trebuie să ratezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea este liberă la toate evenimentele festivalului. FOTO: Alba Iulia Music & Film Festival
Intrarea este liberă la toate evenimentele festivalului. FOTO: Alba Iulia Music & Film Festival

Primite în rafale de aplauze la marile festivaluri de film şi recompensate cu premii importante la Cannes, Berlin sau TIFF, filmele selectate pentru ediţia de anul acesta a Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF) marchează revenirea la adevărata dimensiune a evenimentului şi 10 ani de prezenţă în mijlocul Cetăţii.

Comedia „Cel mai bun şef”, care a strâns şase premii Goya anul trecut, şi doamna muzicii româneşti, Corina Chiriac, vor deschide festivalul, care va pendula, de la început până la sfârşit, între umor şi dramă. AIMFF se va desfăşura între 19-21 august, în locurile deja consacrate din Cetatea Alba Carolina: Piaţa Cetăţii, Piaţa Vestică, Esplanada Obeliscului şi Grădina Cetăţii.

„De zece ani, Primăria municipiului Alba Iulia face posibil ca filme de la Cannes, Berlin sau alte mari festivaluri să ruleze pe marile ecrane amplasate în Cetatea Alba Carolina, spre deliciului cetăţenilor oraşului nostru. Anul acesta, Alba Iulia Music & Film Festival atinge o bornă importantă a existenţei sale, iar, pentru noi, reîntâlnirea în cadrul celei de a X-a ediţii este cu atât mai aşteptată cu cât ne va da ocazia să ne putem bucura, din nou, de libertatea de a fi împreună. Ne vedem în Cetate!”, spune Gabriel Pleşa, primarul municipiului Alba Iulia. 

Deschiderea oficială 


Deschiderea oficială a festivalului, programată pentru 19 august, de la ora 20:00, va sta sub semnul bunei dispoziţii. Cap de afiş va fi Corina Chiriac, legenda muzicii uşoare româneşti, care vine, la Alba Iulia, cu un recital extraordinar menit să ridice publicul în picioare. Artista, care a încântat generaţii întregi de români cu vocea sa inconfundabilă, a debutat pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti, fiind protagonista unor producţii TV şi de film, printre care Aventuri la Marea Neagră (r. Savel Stiopul), alături de Florin Piersic.

Concertul Corinei Chiriac va fi urmat de una dintre cele mai savuroase comedii ale anului trecut, Cel mai bun şef, semnată de regizorul spaniol Fernando León de Aranoa. Filmul, care a adunat cele mai importante premii Goya, reuşeşte să fie deopotrivă teribil de amuzant şi ancorat în realitate, oferind spectatorilor suficiente răsturnări de situaţie cât să-i ţină lipiţi de ecrane şi după genericul de final. 


O doză sănătoasă de umor va oferi publicului şi noul film regizat de Alexandru Lustig, Nunţi, botezuri, înmormântări, cu Şerban Pavlu în rol principal. Acesta se regăseşte pe lista selectă a producţiilor româneşti incluse în programul AIMFF de anul acesta, alături de Metronom, debutul în ficţiune a lui Alexandru Belc, care vine să ne reamintească despre vremurile în care libertatea românilor era atât de fragilă; Capra cu trei iezi (r. Victor Canache), o adaptare după extrem de populara poveste a lui Ion Creangă, în care Maia Morgenstern face un rol memorabil; Balaur (r. Octav Chelaru), care aduce, în prim-plan, povestea unei profesoare de religie care se aventurează într-o relaţie extraconjugală cu unul dintre elevii săi; Miracol, thriller-ul psihologic semnat de Bogdan George Apetri, care a fost inclus de celebra revistă Variety în topul celor mai bune 20 de filme lansate la festivalurile toamnei şi Insula, o readaptare a aventurilor lui Robinson Crusoe, în varianta propusă de regizoarea Anca Damian, în care cei doi protagonişti caută calea spre paradis.

Programul AIMFF include şi unele dintre cele mai aclamate filme de către cinefili. Câştigător al Ursului de Aur la cea de-a 72-a ediţie a Berlinalei, Alcarràs spune povestea unei familii de fermieri dedicaţi cultivării pământului ca meserie generaţională, dar pe care provocările noilor vremuri o obligă să-şi schimbe modul de viaţă. Cu mare priză la public, cuceritor al box office-ului francez, este şi Maigret, filmul în care regizorul Patrice Leconte îi încredinţează lui Gérard Depardieu misiunea celebrului comisar Maigret de a elucida dispariţia unei tinere găsită fără suflare într-o piaţă dininima Parisului. 

Documentar despre Regele Mihai 


Din selecţia organizatorilor nu puteau lipsi câteva dintre documentarele care au cucerit deja publicul cinefil: România sălbatică, Regele Mihai: drumul către casă şi Navalnîi. 

Adus în faţa publicului într-un moment dramatic, în plină desfăşurare a războiului din Ucraina, documentarul Navalnîi pune pe tapet un subiect greu, preţul pe care îl plătesc oponenţii regimului de la Kremlin pentru libertatea de exprimare. “Am informat-o pe stewardesă că voi muri şi m-am aşezat jos”, este replica din film, care comprimă, într-o singură frază, realitatea halucinantă în care sunt prinşi activiştii anti-corupţie şi adversarii politici în Rusia lui Putin. Documentarul, care a produs, pe bună dreptate, numeroase dezbateri în presa internaţională, îl umăreşte pe Alexei Navalnîi după momentul otrăvirii acestuia şi insistenţele soţiei sale de a-l transfera din Rusia într-un spital din Germania. 


Un alt destin nu mai puţin dramatic este evocat în Regele Mihai: drumul către casă, care îl pune în lumina reflectoarelor pe ultimului rege al României, Mihai I. Un rege care, într-un act de curaj, l-a sfidat pe Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a fi, mai apoi, detronat şi exilat din ţara sa de către comuniştii lui Stalin. 



România sălbatică


Dramatismul celor două poveşti va fi echilibrat de România sălbatică, documentarul care a devenit cel mai popular film românesc la TIFF.21. Filmul este rezultatul miilor de kilometri parcurşi şi a sutelor de ore de filmare realizate în decurs de 10 ani şi dedicate naturii de pe meleagurile noastre. 


Selecţia de filme va fi completată, în toate cele 3 zile de festival, de concerte, activităţi pentru întreaga familie şi întâlniri cu invitaţi speciali, care vor transforma Alba Iulia într-o destinaţie de neratat la finalul verii. 

Programul complet al filmelor şi evenimentelor din cadrul festivalului va putea fi găsit, în curând, pe albafilmfest.ro.

Accesul la toate evenimentele din cadrul AIMFF va fi liber pentru public. 

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociaţiei Film şi Cultură Urbană (AFCU) şi a Primăriei Municipiului Alba Iulia, cu sprijinul CNC.

Vă mai recomandăm 

Mesajul TIFF 2022: „Faceţi film, nu război“. Chirilov: „Ficţiunea de pe ecran ar putea să oglindească realitatea“ VIDEO

Maia Morgenstern, Premiul de Excelenţă la TIFF 2022: „Şansa mea, în film, începe şi sfârşeşte cu domnul Lucian Pintilie“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite