Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Alba Iulia: O oră la coadă pentru 1 leu plătit la fondul de şomaj

0
4 Nov 2010 08:17:54
Autor: adevarul
Dragoş Zaharia a stat cu orele la cozi pentru a plăti sume derizorii
Dragoş Zaharia a stat cu orele la cozi pentru a plăti sume derizorii

Banii au fost plătiţi de persoane fizice autorizate şi titularii contractelor de drepturi de autor. Din sumele colectate la AJOFM şi Casa de Pensii s-a putea plăti 31 de indemnizaţii de şomaj şi 161 de pensii minime, timp de o lună.

După mulţi nervi, agitaţie şi ore de lucru peste program, funcţionarii de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Alba au colectat la bugetul instituţiei doar 15.600 de lei din contribuţiile plătite de persoanele fizice autorizate şi titularii contractelor de drepturi de autor după 1 iulie 2010.

Încasări la fondul de şomaj de 1 leu

„Persoanele fizice autorizate şi cei plătiţi pe drepturi de autor au cotizat până acum la  bugetul instituţiei, mai exact la fondul de şomaj, cu suma de de 15.666 lei. Cele mai multe contribuţii la fondul de şomaj au fost între 1 şi 3 lei. Cea mai mare sumă plătită a fost de 46 de lei pe lună“, a explicat Corneliu Engi, directorul AJOFM Alba.

Dragoş Zaharia este una dintre persoanele fizice autorizate  din Alba care a stat la cozi, ca să-şi plătească contribuţiile către fondul de şomaj. „Am stat mai bine de oră în faţa ghişeului de la AJOFM, ca să plătesc 10 lei la fondul de şomaj, adică 0,5% din încasările pe care le-am avut eu ca persoană fizică într-o lună. În acest timp puteam face cu totul altceva. Să câştig bani în plus“, a explicat tânărul întreprinzător. Dragoş Zaharia este autorizat pe activităţi de consultanţă.

În evidenţele AJOFM Alba sunt acum 17.700 de şomeri.  Banii colectaţi de instituţie de la persoanele fizice autorizate şi de la cei plătiţi pe drepturi de autor ar ajunge pentru plata pe o lună a 31 de indemnizaţii de şomaj, în valoare de 500 de lei fiecare.

Plăţi reduse şi la Casa de Pensii

Nici bugetul Casei de Pensii Alba n-a crescut prea mult de pe urma contribuţiilor achitate, după 1 iulie, de persoanele cu profesii libere. „Suma plătită se ridică la 58.884 de lei. Noi făcusem o estimare de 70.000 de lei. Dacă am face un calcul simplu, din această sumă am putea plăti acum 161 de pensii minime pe o lună, fiecare în cuantum de 350 de lei“, a precizat Nicolae Nartea, directorul Casa de Pensii Alba.

În Alba, numărul persoanelor fizice autorizate şi al celor remunerate pe drepturi de autor, care sunt obligate să contribuie la fondul de şomaj, la pensii şi să-şi plătească asigurările de sănătate este de aproape 8.000.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările