Alba Iulia: Sute de piese de patrimoniu zac în depozitele Muzeului Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Sute de piese de patrimoniu zac în depozitele Muzeului Unirii
Alba Iulia: Sute de piese de patrimoniu zac în depozitele Muzeului Unirii

Aproxiamtiv 900 de piese din colecţia muzeului din Alba Iulia nu pot fi expuse publicului deoarece Muzeul Unirii din Alba Iulia nu are un spaţiu real de expunere a lucrărilor din patrimoniu.

Instituţia culturală se întinde pe 12.000 metri pătraţi, din care aproximativ trei sferturi reprezintă suprafaţa folosită pentru expunerea lucrărilor.
La ora actuală, muzeul are în patrimoniu peste 300.000 de piese de tezaur şi fond, colecţii de arheologie, sculpturale sau artă romană, piese din metale preţioase sau colecţii numismatice.

„Având în vedere că viitorul Albei Iulia constă în promovarea valorilor culturale este necesară şi înfiinţarea unui muzeu de artă şi etnografie. Pentru înfiinţarea unui astfel de muzeu îţi trebuie cel puţin 100 de ani să strângi piese, piese pe care noi le avem. La noi se strâng astfel de piese de peste 120 ani”, a declarat Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii. În total este vorba de aproximativ 900 de piese, multe având valoare de patrimoniu.

Văzute doar în expoziţii temporare

În situaţia în care nu există un spaţiu de expunere, muzeul deţine în depozite colecţiile de artă decorativă organizate pe secţiuni, cum ar fi pictură, sculptură, grafică, ceramică, porţelan, metal, argintărie. 
Din punct de vedere scriptic, în actele oficiale de evidenţă ale muzeului, lucrările sunt înregistrate cronologic în funcţie de intrarea lor în acest muzeu, indiferent sub ce formă: donaţii, recuperări, oferte.

Pentru o serie importantă de lucrări de patrimoniu s-a apelat de-a lungul timpului la expoziţii temporare în incinta muzeului pentru a le face cunoscute şi accesibile publicului. Potrivit reprezentanţilor instituţiei lucrările au o stare de conservare bună şi relativ bună. 

Lucrări valoaroase inaccesibile publicului


La ora actuală în depozitele muzeului albaiulian există colecţii şi piese ale unor artişti de valoare cum sunt Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu, Mişu Popp, Sava Henţa, Sava Albescu.
Muzeul Naţional al Unirii deţine şi 98 de piese din cunoscuta colecţie „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, picturi realizate cu ulei pe pânză sau pe carton, acuarelă, creion şi cărbune.

Toate aceste piese sunt actualmente inaccesibile publicului şi asta pentru că spaţiul muzeului nu este suficient de generos pentru a le expune în expoziţii permanente. „Muzeul are o bogată colecţie de lucrări de artă inclusiv tablouri care pot să facă parte chiar din tezaurul naţional, însă, deocamdată, din lipsă de spaţiu nu pot fi expuse. Sperăm ca pe viitor prin  reatribuirea spaţiilor în cetate, să obţinem un loc în care să amenajăm un muzeu de artă plastică, artă populară şi etnografie”, a declarat Constantin Inel, directorul adjunct al muzeului

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite