Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Alba, primul judeţ din ţară cu masterplan energetic. Staţiunea „Poarta Raiului“ va fi alimentată cu energie regenerabilă

0
19 Apr 2011 13:37:05
Autor: adevarul
Stâna ecologică de la Pianu de Jos este alimentată numai cu energie regenerabilă
Stâna ecologică de la Pianu de Jos este alimentată numai cu energie regenerabilă

Documentul reprezintă un prim pas în stabilirea unei strategii de creştere a eficienţei de utilizare a energiei, atât în domeniul public cât şi în cel privat,  în următorii zece ani. Studiul conţine informaţii despre potenţialul judeţului Alba în materie de energii regenerabile.

Documentul a fost întocmit de Agenţia Locală a Energiei Alba şi conţine date de la furnizorii de gaze naturale şi energie electrică, Agenţia de Protecţie a Mediului, cât şi de la fiecare primărie în parte.

Informaţii despre potenţialul energetic

„Finalizarea documentului ar trebui privită ca o etapă importantă în stabilirea managementului energetic al judeţului Alba. Studiul trebuie avizat de Agenţia Naţională de Mediu şi adoptat de Consiliul Judeţean. Ulterior, o să implicăm şi autorităţile locale în implementarea studiului“, a explicat directorul ALEA, Florin Andronescu.

Documentul este de fapt o bază de date care cuprinde informaţii concrete despre potenţialul energetic al anumitor zone ale judeţului. Cei care l-au întocmit îl văd şi ca pe un instrument de bază în obţinerea de finanţări europene nerambursabile.

„De multe ori noi judecăm superficial când vine vorba de reducerea costurilor energetice. Avantajate sunt localităţile din Munţii Apuseni şi ai Sebejului, când vine vorba de energie eoliană şi fotovoltaică, dar şi de biomasă. Asta dacă luăm în calcul deşeurile de lemn care nu sunt utilizate. Spre exemplu, s-ar putea realiza un sistem care să folosească energie eoliană şi solară  pentru alimentarea zonei turistice montane Poarta Raiului din Munţii Sebeşului.  Putem lua în calcul chiar investiţiile în centrale pe biomasă, pentru încălzirea locuinţelor“, a mai spus Florin Andronescu.

Studiul mai artă că mari suprafeţe de terenuri erodate din Alba ar putea fi populate cu plante energetice: salcie, plop, pin, din care se poate obţine energie termică şi electrică. Costurile masterplanului  au fost de aproximativ 10.000 de euro.

Proiecte în derulare

Pe harta energiilor regenerabile sunt deocamdată cinci localităţi din judeţ. Spre exemplu, administraţia din Alba Iulia derulează un proiect de 9 milioane de lei, prin care patru clădiri publice din oraş vor fi alimentate cu energie de la soare.

La Ciugud, este în stadiu de finalizare o microcentrală eoliană, ce va asigura iluminatul stradal la Şeuşa. Investiţia de 260.000 este suportată de Guvernul Norvegiei.„Echipamentul electronic este aproape montat. Mai trebuie amplasată micriocentrala, stâlpul animometric, care are rolul de a monitoriza viteza vântului în zonă şi schimbate lămpile electrice din comună. Vom amplasa, în tandem, şi un grup de panouri fotovoltaice de 3,5 kilowaţi, fiecare“, a precizat  Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

În plus, investitori din Austria şi Italia sunt dispuşi să investească în Alba în centrale eoliene.

Panouri fotovoltaice lângă stâna de la Pianu de Jos


Deocamdată, stâna ecologică de la Pianu de Jos, este singura  clădire din judeţ alimentată exclusiv de panouri panouri fotovoltaice şi de o centrală  eoliană.  Producţia medie lunară este din ambele surse combinate de energie alternativă.este de 250 de kilowaţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările