Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Alba va prelua de la CNAIR proiectul de modernizare a DN14B Teiuş - Blaj

0
27 Jan 2022 13:57:09
Autor: Dorin Ţimonea
Proiectul prevede modernizarea drumului naţional 14 B, Teiuş - Aiud. Foto Facebook
Proiectul prevede modernizarea drumului naţional 14 B, Teiuş - Aiud. Foto Facebook

Consiliul Judeţean Alba, municipiul Blaj, oraşul Teiuş şi comunele Mihalţ şi Crăciunelu de Jos vor încheia un parteneriat cu CNAIR pentru modernizarea drumului naţional DN14B Teiuş – Blaj.

Potrivit documentaţiei, la nivelul judeţului Alba, drumul naţional DN 14B, între Teiuş şi Blaj, cu o lungime estimată de aproximativ 23,7 km, este subdimensionat ca lăţime şi se află într-un proces de degradare care impune reabilitarea şi modernizarea lui astfel încât să asigure condiţii optime de exploatare în condiţii de siguranţă a circulaţiei rutiere.
 
Acest drum face parte din reţeaua rutieră secundară, reţea care are rolul de a conecta reşedinţele de judeţ la reţeaua primară într-o manieră rapidă şi sigură, pentru populaţie şi mediul de afaceri. Reţeaua rutieră secundară funcţionează ca sursă care alimentează reţeaua rutieră rapidă, crescând astfel atracvitatea invesţiilor.
 
Raportul de specialitate arată că „pentru realizarea invesţiilor în infrastructura de transport este general acceptat faptul că acestea trebuie ghidate după o strategie de dezvoltare a sectorului“.

„Planul Invesţional al Ministerului Transporturilor dezvoltă o strategie a asigurării finanţării necesare pe cei 10 ani de implementare plecând de la corelarea principalelor surse de finanţare disponibile României: PNRR, POT, CEF 2.0 şi bugetul naţional“, se precizează în document.
 
Asfel pentru a se realiza acest obiectiv de investiţii este necesară încheierea unui parteneriat avut în vedere este unul de interes regional şi urmăreşte stabilirea drepturile şi obligaţiile părţilor, contribuţia financiară proprie a fiecărei părţi la bugetul proiectului, precum şi responsabilităţile ce le revin în implementarea activităţilor aferente pregătirii proiectului “Elaborare Studiu de Fezabilitate, PAC si elaborare Proiect Tehnic pentru „Modernizare DN 14 B + Poduri (peste CF M200-Teiuş şi CF M300 Crăciunel) (+creşterea siguranţei)”.
 
Proiectul va fi depus în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014 – 2020, pe Axa Prioritară 2 Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient – Obiectivul Specific 2.2 Creşterea accesibilităţii zonelor cu o conectivitate redusă la infrastructura rutieră a TEN-T.

Vă mai recomandăm:

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările