Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Alba: Primarul din Ocna Mureş contestă în justiţie amenda pentru autorizarea magazinului Plus, prăbuşit în crater

0
30 Jan 2011 14:09:57
Autor: Dorin Ţimonea
Augustin Drăguţ, primarul din Ocna Mureş.
Augustin Drăguţ, primarul din Ocna Mureş.

Primarul oraşului Ocna Mureş, Augustin Drăguţ, a contestat în justiţie amenda de 15.000 de lei primită din partea Inspectoratului în Construcţii Alba pentru autorizarea construirii magazinului Plus, în luna iunie 2009. Magazinul s-a prăbuşit în craterul format în 22 decembrie 2010, ca urmare a surpărilor de teren ce au avut loc în oraş.

Procesul pe fond dintre cele două părţi va desfăşura la Judecătoria Aiud, unde a fost înregistrată, în 24 ianuarie 2011, plângerea contravenţională depusă de primar. Primul termen a fost stabilit pentru data de 1 martie 2011.

Autorizaţie de construcţie contestată

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean în Construcţii au aplicat amenda respectivă pe motiv că primarul nu a respectat adresa Institutului de Proiectări şi Cercetări Miniere din Cluj-Napoca prin care se recomanda găsirea unui alt amplasament pentru magazinul Plus.


În adresa respectivă se afirmă următoarele: „Nu se recomandă amplasarea construcţiilor definitive, cu structura de beton şi cărămidă în zonele de instabilitate“.

Mai mult, primarul Augustin Drăguţ ar fi eliberat autorizaţia de construire fără a aştepta avizul instituţiei din Cluj. Adresa înaintată firmei ce urma să construiască magazinul şi Primăriei Ocna Mureş este din 12 iunie 2009, iar autorizaţia de construcţie a fost semnată în 5 iunie 2009.Argumentele primarului

Primarul Augustin Drăguţ se bazează în apărarea sa pe trei argumente. Primul şi cel mai important este faptul că magazinul Plus nu a fost construit cu structură de beton şi cărămidă, ci din panouri pe structură metalică. Constructorii au folosit, însă, beton la realizarea fundaţiei.


Al doilea argument este faptul că reprezentanţii firmei care a administrat magazinul Plus au dat o declaraţie autentificată la notar prin care îşi asumă riscurile şi se angajează să nu solicite primăriei daune în cazul producerii unor evenimente nedorite.


Al treilea este reprezentat de data când a fost ridicată autorizaţia de construcţie de la primărie. Este vorba despre 29 iunie 2009, după două săptămâni de la adresa transmisă de institutul din Cluj.

Zona magazinului Plus, înainte şi după dezastru. Foto: Mihai Chiorean

Citiţi şi:

Primarul din Ocna Mureş amendat cu 15.000 de lei. A aprobat construcţia magazinului Plus în lipsa unui aviz

Locuitorii din Ocna Mureş, chemaţi pe internet să se unească pentru a salva oraşul

Vezi cum înghite pământul un supermarket în centrul oraşului Ocna Mureş, după surparea unei galerii de mină

Craterul de la Ocna Mureş a înghiţit 6 milioane de euro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările