Dosarul „Corupţie la Finanţe“: ÎCCJ a admis probe pentru doi inculpaţi. Expertizarea unor interceptări telefonice, respinsă de instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie continuă judecarea dosarului în care sunt inculpaţi fostul decan al Baroului de Avocaţi Alba şi un fost director de la AFP Alba. Instanţa s-a pronunţat, în 6 martie 2014, în legătură cu mai multe solicitări formulate de inculpaţi privind administrarea unor probe.

Judecătorii au acceptat prezentarea probelor solicitate, în dosarul „Corupţie la Finanţe“, de către omul de afaceri Alexandru Duca şi de către fostul decan al Baroului Alba, Doina Scutea şi au respins o cerere similară formulată de Claudiu Vulpe, fost ofiţer SIE. Cei trei sunt judecaţi pentru fapte de corupţie, respectiv infracţiuni de trafic şi cumpărare de influenţă.

Alexandru Duca a primit acordul prezentării unei situaţii de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, referitoare la stadiul actului de control început în anul 2010 la societatea SC Ducasse SRL Alba Iulia. Doina Scutea va prezenta instanţei de judecată un răspuns de la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia privind existenţa sau inexistenţa unei soluţii în ceea ce priveşte un martor din dosar. De asemenea, avocata va prezenta ca probă un document privind dovada înregistrării în evidenţele fiscale a facturii emise în baza unui contract de asistenţă juridică din 2010. În ambele situaţii, instanţa a apreciat că probele ce urmează a fi prezentate de cei doi inculpaţi sunt relevante în stabilirea situaţiei de fapt.

Expertiză respinsă pentru înterceptări telefonice

Claudiu Vulpe nu a avut succes în demersul său şi nu a obţinut acordul pentru prezentarea de probe suplimentare, deşi a formulat trei cereri în acest sens. Acesta dorea un raport de expertiză fono-criminalistică privind şase înregistrări/interceptări audio efectuate în cauză în luna iunie 2010 şi emiterea unei adrese către un operator de telefonie mobile pentru a comunica persoana juridica sau fizică pe care este înregistrat un anumit număr de telefon.

De asemenea, fostul ofiţer de informaţii a mai solicitat efectuarea unor adrese către DNA Serviciul Teritorial Alba Iulia pentru a comunica modalitatea de soluţionare a dosarului privind pe numitul Luigi Saviato, care conform rechizitoriului ar fi fost disjunsă şi judecată separate şi a dosarului privind „fapta de corupţie cu privire la care au fost emise şi prelungite autorizaţiile de interceptare în cauză, faptă presupus a fi săvârşită de inculpatul Vulpe Vasile Claudiu împreună cu cetăţenii italieni Luca Anversa şi Saviatorre Giovanni, precum şi audierea martorului Saviato Luigi“. Anversa şi Saviato sunt foşti colaboratori ai inculpatului Claudiu Vulpe, cei trei fiind judecaţi şi în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“. Italienii au recunoscut faptele şi au primit deja închisoare cu suspendare.

Dosarul este judecat la ÎCCJ din martie 2013. O sentinţă definitivă este aşteptată până la vacanţa judecătorească din vara acestui an. Inculpaţii vor beneficia de prevederile noului Cod Penal. Traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă se pdepsesc potrivit noului Cod Penal cu închisoare de la 2 la 7 ani, în timp ce în vechiul Cod limitele erau 2 – 10 ani. De asemenea, nu mai exisă înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, Doina Scutea fiind trimisă în judecată şi pentru tentativă la această infracţiune. În dosar mai sunt judecaţi un fost director de la AFP (DGFP) Alba, Ştefan Anghel Bogin şi un alt fost ofiţer de informaţii, Radu Bogdan.

Condamnările de la Curtea de Apel

Dosarul a fost judecat pe fond la Curtea de Apel Târgu Mureş, unde au fost pronunţate pedepse cu închisoarea. Doina Scutea a fost condamnată la 2 ani închisoare cu suspendare, iar Ştefan Anghel Bogin - la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare. Singurul inculpat care a primit închisoare cu executare este omul de afaceri Alexandru Duca - 3 ani şi 6 luni.

Claudiu Vulpe a primit 1 an şi 8 luni, iar Radu Bogdan a fost condamnat la 1 an şi 10 luni, ambele cu suspendare. Instanţa a mai dispus confiscarea sumelor de 10.000 euro şi 40.000 lei de la Radu Bogdan şi 206.615 lei de la Alexandru Duca. 

Minuta deciziei de pronunţare pe probe de la ÎCCJ:

1. Referitor la cererile de probatorii solicitate de apărătorul inculpatului Vulpe Vasile Claudiu: În baza art. 100 alin. 4 lit. a Cod procedură penală respinge ca nerelevantă în raport cu obiectul probaţiunii din cauză proba cu efectuarea raportului de expertiză fono-criminalistică privind înregistrările/interceptările audio efectuate în cauză pentru:

convorbirea telefonică din data de 25.06.2010 ora 14:17:45 - fila 218;

convorbirea telefonică din data de 25.06.2010 ora 14:23:32 – fila 221;

convorbirea telefonică din data de 25.06.2010 ora 14:23:59 – fila 221;

convorbirea telefonică din data de 25.06.2010 ora 14:47:18 – fila 223;

convorbirea telefonică din data de 25.06.2010 ora 14:48:36 – fila 224;

convorbirea telefonică din data de 24.06.2010 ora 10:42:52 – fila 194.

În baza art. 100 alin. 4 lit. b Cod procedură penală respinge ca urmare a administrării suficiente a mijloacelor de probă în cauză a cererilor de efectuare a unor adrese către operatorul de telefonie mobilă SC Vodafone România S.A., cu sediul în Bucureşti, Centrul Internaţional CDG, Piaţa Charles de Gaulle nr. 15, sector 1, pentru a comunica numele persoanei fizice sau juridice pe care este înregistrat postul telefonic cu numărul;

- efectuarea unei adrese către DNA Serviciul Teritorial Alba Iulia pentru a comunica modalitatea de soluţionare a dosarului privind pe numitul Saviato, care conform rechizitoriului, pagina 54 pct. 8 ar fi fost disjunsă şi judecată separat;

- efectuarea unei adrese către DNA Serviciul Teritorial Alba Iulia pentru a comunica modalitatea de soluţionare a dosarului privind fapta de corupţie cu privire la care au fost emise şi prelungite autorizaţiile de interceptare în cauză, faptă presupus a fi săvârşită de inculpatul Vulpe Vasile Claudiu împreună cu cetăţenii italieni Luca Anversa şi Saviatorre Giovanni, precum şi audierea martorului Savato Luigi.

2. Referitor la cererile de probatorii formulate de apărătorul inculpatului Duca Alexandru: În temeiul art. 100 alin. 4 lit. b Cod procedură penală admite proba cu efectuarea adresei către Direcţia Generală a Finanţelor Publice referitoare la stadiul actului de control început în anul 2010 privind SC Ducasse, apreciind că este relevantă în dovedirea elementelor de fapt, probă care va fi produsă de către inculpat.

3. Referitor la cererile formulate de apărătorii inculpatei Scutea Doina:

În baza art. 100 alin. 4 lit. b Cod procedură penală admite proba cu înscrisuri, respectiv efectuarea unei adrese la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia în vederea comunicării existenţei/inexistenţei unei soluţii în ceea ce-l priveşte pe martorul B. D. M., precum şi aceea referitoare la dovada înregistrării în evidenţele fiscale a facturii emise în baza contractului de asistenţă juridică din 31.05.2010, factură în care este indicat, atât onorariul de avocat, cât şi taxa pe valoarea adăugată, taxă care la momentul prezent este dată în debit şi este cuprinsă în titlul executoriu emis în baza Cabinetului de avocatură, apreciindu-le ca fiind relevante în stabilirea situaţiei de fapt, probe care vor fi produse de către inculpată.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Doina Scutea -  trafic de influenţă, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată; 

Anghel Ştefan Bogin - cumpărare de influenţă, instigare neurmată de executare la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial; 

Alexandru Duca - două infracţiuni de cumpărare de influenţă, complicitate la infracţiunea cumpărare de influenţă, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (zece acte materiale), spălare de bani; 

Vasile Claudiu Vulpe - două infracţiuni de cumpărare de influenţă, complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă

Bogdan Radu - două infracţiuni de trafic de influenţă.

Potrivit rechizitorioului, în 1 iunie 2010, Doinea Scutea a solicitat DGFP Alba compensarea obligaţiilor fiscale restante în sumă de 283.462 de lei, acumulate de Cabinetul individual de avocatură Scutea şi persoana fizică Scutea, cu suma obţinută de cabinetul său de avocatură prin cesionarea unei creanţe în valoare de 400.000 lei.  Cererea de compensare a fost respinsă de reprezentanţii autorităţilor fiscale. În cursul lunii iunie 2009, inculpatul Bogin Anghel Ştefan fusese numit director coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba ca urmare a destituirii din funcţie a fostului director. 

Pentru că această numire a fost contestată pe cale judecătorească şi pentru a obţine menţinerea într-o astfel de funcţie, în luna iunie 2010, prin intermediul inculpaţilor Vulpe Vasile Claudiu, zis Fox, şi Duca Alexandru, Bogin Anghel Ştefan a luat legătura cu inculpata Scutea Doina pentru ca aceasta să intervină la un magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Alba - Iulia, învestit cu soluţionarea litigiului respectiv, în scopul respingerii acestei acţiuni. Scutea Doina a fost de acord şi, arătând că are influenţă pe lângă magistraţi, în schimbul intervenţiei, a pretins atât direct, cât şi prin intermediul inculpaţilor Vulpe Vasile Claudiu şi Duca Alexandru, ca inculpatul Bogin Anghel Ştefan, uzând de funcţia sa de director executiv al DGFP Alba, să depună diligenţe pentru aprobarea cererii de compensare menţionate.

Decizie definitivă la ÎCCJ într-un dosar cu 9 traficanţi de droguri din Alba Iulia: pedeapsă redusă pentru unul dintre inculpaţi

Grupare formată din 12 traficanţi şi consumatori de droguri din Alba, trimisă în judecată de procurori

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite