Alba: Tradiţia „păştenilor“ de la Vinerea, obicei de sfinţire a pâinii şi vinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii se îmbracă în Joia Mare, în straie populare şi străbat uliţele satului în coloană, până la Biserică. Bărbaţii duc în spate desagii cu pâine, iar femeile ciuberele în care se pun Paştele.

De mai bine de 60 de ani în satul Vinerea, de lângă Cugir, localnicii se pregătesc pentru a întâmpina Învierea Domnului într-un mod original.

În Joia Mare, aici se păstrează obiceiul „Păştenilor“. Localnicii care au împlinit 60 de ani, aşa numiţii „păşteni”, care dau pâinea şi vinul pentru Paşti,  cumpără din timp ciubăre, lumânări,  desagi, necesare pentru ritualul de la Biserică.

Procesiune pe uliţele satului

„Fiecare bărbat îşi cumpără din timp un ciubăr, pe care îşi scrie numele, iar femeile îşi ţes desagi noi, în care se va pune pâinea. Se cumpără lumânări, iar vinul este adus de fiecare păştean în parte şi pus într-un butoi, la o gazdă, un om înstărit din sat“, a spus Marinela Baba de la Centrul de Cultură „Augustin Bena“ din Alba Iulia.

Mare parte din filmul evenimentelor decurge cu rigurozitate şi pioşenie pe uliţele satului. „Păştenii“ se adună în Joia Mare la casa celui mai gospodar dintre ei, unde preotul sfinţeşte  pâinea, vinulul şi lumânările.

„De aici, pleacă în coloană  într-o procesiune spre lăcaşul de cult. Primul păştean poartă un steag tricolor, în dreapta şi în stânga se duc prapurii, iar în spatele lor vinceilalţi  păşteni şi  localnici participanţii la ceremonial. În tot acest timp, clopotele bisericii răsună, ca semn că se apropie această sărbătoare mare a creştinătăţii“, a completat  Marinela Baba, de la Centrul cultural „Augustin Bena“ din Alba Iulia.

După slujba speciaă  de la Biserică, fiecare participant primeşte un pahar de vin şi o bucată de cozonac.

Obicei din 1948

Bazele tradiţiei au fost puse de preotul Ioan Sabău din Vinerea încă din anul 1948,  când s-a decis ca de pregătirea Sfintelor Paşti să se ocupe persoanele care împlinesc vârsta de 60 de ani. Tot atunci s-a stabilit şi numele pe care-l vor purta, „păşteni”.

„Până atunci de toată cheltuiala pentru pâine, vin şi vasele noi de brad şi pregătirea Sfintelor Paşt era responsabilă, pe rând,  una din familiile înstărite din sat. Când s-a ajuns să nu mai fie oameni înstăriţi, preotul, împreună cu oamenii din sat au hotărât ca de cheltuiala pentru pregătirea Sfintelor Paşti să fie responssabili toate persoanele din sat care împlinesc vârsta de 60 de ani“, a completat profesorul Avram Cristea, autor al cărţii „Obiceiuri şi datini din judeţul Alba“.

În acest an, cheltuiala este suportată de cele 42 de persoane din satul Vinerea care împlinesc vârsta de 60  de ani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite