FOTO Lucrări aproape finalizate în zona de vest a Cetăţii Alba Iulia. Accesul auto, controlat cu taxă de intrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În şanţul de vest mai sunt de executat lucrări de către constructor
În şanţul de vest mai sunt de executat lucrări de către constructor

Primăria Alba Iulia a anunţat finalizarea lucrărilor de reabilitare a zonei de vest a Cetăţii Alba Iulia. Cu toate acestea se va putea circula pe tot traseul Şanţurilor Cetăţii, inclusiv cel din faţa Catedralei Ortodoxe, doar din 15 octombrie 2013.

Până la mijlocul lunii octombrie mai trebuie finalizate lucrările de acces în zona fostului parc al Unirii şi amenajate zona de grupuri sanitare şi acces loc de joacă pentru copii, în vecinătatea sediului Arhivelor Alba. După finalizarea lucrărilor, în toamnă, administraţia locală intenţionează să organizeze licitaţii pentru concesionarea spaţiilor multifuncţionale pentru organizarea de evenimente cultural-artistice, inclusiv spaţii pentru terase şi loc de joacă pentru copii.

Valoarea totală a proiectului „Reconstituire şi punere în valoare acces Latura de Vest Cetatea Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban, Municipiul Alba Iulia” este de 68.347.406 lei, din care cheltuielile de implementare au fost de 50.562.051,68 lei. Din această sumă, 80,35% au reprezentat fonduri europene, 17,65% bani din bugetul de stat şi 2% de la bugetul local.

În total, pe Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina a fost reabilitată o suprafaţă de aproximativ 46.000 mp, din care pe 27.000 mp au fost amenajate parcări, piste de biciclete şi trotuare şi 19.000 mp spaţii verzi. Au fost construite trei poduri auto din beton, cu lungimi de 8 ml, 10 ml, respectiv 37 ml, iar la sfârşitul lucrărilor vor fi în total cinci puncte de acces între zona din faţa Catedralei şi Şanţurile Cetăţii. Lucrările au fost realizate de firma Grup Corint SA, câştigătorul licitaţiei organizate de primărie.

Proiectul elaborat şi depus de Primăria Alba Iulia a fost aprobat spre finanţare de Ministerul Dezvoltării 

Regionale şi Administraţiei Publice şi finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.Primarul Mircea Hava a anunţat că, după finalizarea lucrărilor la latura de Vest a Cetăţii, respectiv în zona Catedralei Ortodoxe, intrarea în Cetate va fi controlată. Cei care vor dori să intre cu maşinile sau autocarele trebuie să plătească un bilet de intrare, în schimb pietonii care doresc să viziteze Piaţa Cetăţii, şanţurile şi traseele nu vor fi nevoiţi să plătească. De asemenea, se vor plăti taxe pentru obiectivele istorice. 

Termenul de finalizare prevăzut iniţial în martie 2013 a fost prelungit cu şase luni, în principal din cauza descoperirii unor elemente noi în zonă, cum ar fi mai multe tuneluri ce trebuiau puse în valoare. Reamenajările au presupus executarea mai multor platforme, în faţa Catedralei Reîntregirii, în zona străzii Mihai Viteazul, spaţii multifuncţionale şi pentru parcări, relaţionarea Şanţurilor Cetăţii cu platforma din zona Casei de Cultură a Sindicatelor şi a străzii Mihai Viteazul cu Parcul Unirii şi Casa de Cultură a Sindicatelor.

Contractul a făcut şi obiectul unor corecţii financiare aplicate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). În data de 25 august 2012, acesta a dispus o corecţie în sumă totală de 12.238.928,5 lei, reprezentând 25% din valoarea contractului de lucrări (50.011.803 lei). Curtea de Apel Alba Iulia a anulat-o. Din această sumă stabilită iniţial, titlul de creanţă datorat de Primărie Ministerului a fost stabilit, prin nota de constatare, la 4.945.239 lei. Primăria a atacat în instanţă nota de constatare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite