Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Alcoolemie de 0.05 mg/l din cauza unui suc de afine. Cum şi-a păstrat permisul o şoferiţă oprită pe autostradă

6
15 Apr 2021 16:56:31
Autor: Dorin Ţimonea
Femeia a avut alcoolemie de la sucul de afine. Foto: pexels.com
Femeia a avut alcoolemie de la sucul de afine. Foto: pexels.com

O femeie care circula cu autoturismul pe autostrada A1, pe sensul de mers Deva-Sibiu, a fost testată cu o alcoolemie de 0,05 mg/l, deşi a susţinut că nu a consumat deloc băuturi alcoolice.

Şoferiţa din Recaş, judeţul Timiş. a precizat că, cel mai probabil, nivelul arătat de aparatul alcooltest provenea de la faptul că în dimineaţa respectivă a consumat suc de afine. P. Nina a contestat procesul-verbal de sancţionare la Judecătoria Alba Iulia şi a avut câştig de cauză.
 
Femeia a susţinut în plângere că în data de 17 septembrie 2020 a fost oprită pe A1 la km 316, pe teritoriul judeţului Alba, de către un echipaj de poliţie care i-a comunicat că ar fi circulat peste limita legală admisă. Cu această ocazie, agentul constatator a întrebat-o dacă este de acord să fie testată cu aparatul etilotest şi aceasta a confirmat acest lucru. Ulterior, agentul i-a comunicat că avea o valoare a rezultatului etilotest în aerul expirat de circa 0,05 mg/l.
 
„Am rămas stupefiată şi şocată în acelaşi timp, ştiind că nu am consumat deloc băuturi alcoolice. În cursul dimineaţii am băut aproximativ 600 ml smoothie de afine, fiind singura băutură consumată până la ora opririi în trafic de către agentul constatator. Am adus la cunoştinţă acest fapt şi agentului constatator, dar nu am fost ascultată”, a precizat femeia în acţiunea civilă depusă la instanţă.
 
Sancţiunea aplicată a fost cea de avertisment şi de reţinere a permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile. De asemenea, a fost amendată cu 870 de lei şi aplicarea a patru puncte de penalizare pentru că a depăşit limita legală de viteză cu 38 km/h şi cu avertisment şi aplicarea a două puncte de penalizare pentru fapta de a nu purta centura de siguranţă.
 
Femeia a susţinut că procesul-verbal de contravenţie este nelegal având în vedere că poliţistul nu i-a pus la dispoziţie probele certe pe care s-au bazat în momentul întocmirii procesului-verbal de contravenţie, lipsindu-se astfel de dreptul la apărare în faţa lor. De asemenea, a susţinut că atunci când le-a solicitat să îi repete testarea şi să îi prezinte dacă aparatul de măsurat pe care îl foloseşte este omologat şi verificat metrologic corespunzător, aceştia au refuzat să-i ofere astfel de informaţii.
 
Şoferiţa a avut inspiraţia să solicite să îi fie recoltate probe biologice, fiind însoţită de poliţistul rutier la cea mai apropiată unitate sanitară – Spitalul Municipal Sebeş. Recoltarea a avut loc la aproximativ o oră de la momentul la care a fost testată cu aparatul alcooltest. În urma prelucrării probelor biologice, a fost emis de către Serviciul Judeţean de Medicină Legală Sibiu buletinul de analiză toxicologică din 22 septembrie 2020, care a confirmat absenţa alcoolului în sânge.
 
„Instanţa apreciază că fapta reţinută în sarcina petentei de către agentul constatator nu este conformă cu cele relevate de materialul probator administrat în cauză, iar prezumţia de temeinicie de care se bucură procesul verbal de contravenţie a fost răsturnată, poziţia procesuală a intimatului însuşi fiind de recunoaştere a pretenţiilor petentei. Prin urmare, instanţa urmează să admită plângerea formulată de petentă, să anuleze parţial procesul-verbal de contravenţie şi, în consecinţă, să înlăture sancţiunea principală a avertismentului şi cea complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile”, a precizat magistratului de la Judecătoria Alba Iulia în hotărârea pronunţată în 5 martie 2021. Şoferiţa a răms, însă, cu amenda pentru depăşirea vitezei legale pe autostradă şi cu acertisment pentru nepurtarea centurii de siguranţă. Hotărârea instanţei a rămas definitivă.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Constructorul Aktor şi-a adus echipă de asfaltatori din Grecia pentru a finaliza la timp lotul 2 din A10 Sebeş - Turda VIDEO

Ciugud, prima comună din România cu debarcader pe un râu. Cum arată investiţia din fonduri UE FOTO

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Ce ar spune Isus
15.04.2021, 17:26:46

Deci: 130 + 38 = ~170 km/h, pe autostrada, si fara centura. Cum sa nu-i iei permisul, definitiv, si sa obligi contravenientul sa dea din nou scoala de soferi? Cum? Nebunie.

+4 (4 voturi)
Ionel Marcu
15.04.2021, 17:46:41

La o depășire a vitezei legale cu până la 5 km/h, de obicei polițiștii cu ceva în cap mai închid ochii, că doar n-or fi radarele lor ultimul răcnet și în stare perfectă. Nu pot face la fel și la depășirea alcoolemiei cu 0,05%, mai ales că la noi greu se schimbă un aparat din dotare cu unul nou, mai performant. Iar pe asta deja o aveau la mână cu depășirea gravă a vitezei și fără centură, s-au mai complicat și cu alcoolemia.

+1 (1 vot)
C B
15.04.2021, 17:28:33

"Am adus la cunoştinţă acest fapt şi agentului constatator, dar nu am fost ascultată" . Agentul constatator trebuie sa respecte rezultatul testului, nu povestile soferului. TOcmai de aceea se face ulterior testarea in spital pentru a confirma/infirma rezultatul "testului rapid".

+1 (3 voturi)
nihil sine deo
15.04.2021, 18:34:06

0,05 dispare dupa 15 min daca ficatul e sanatos si este alcoolemia unei beri asa numite fara alcool,deci proba de sange a fost tarzie.Nu asta e pb ci viteza si centura.O inconstienta

+1 (1 vot)
nae
15.04.2021, 20:38:10

Eu rămân uimit de starea noastră de prostie ; a fost o perioadă nebună când toți șoferii erau căutați la trusa de prim-ajutor ; era un fel de drob de sare care speriase tot spațiul mioritic . Mai târziu a apărut în parlament o propunere de scoatre a acestei obligativitàți de a avea trusa pentru cà s-a constatat că nimeni nu o folosește în caz de accident; răniții sunt lăsați nemișcați pentru a veni echipajul salvării ( așa se întâmplă și în alte țări). A rămas în continuare psihoza asta cu grija față de alții : dacă un șofer merge fără centură, cum este el pericol public pentru ceilalți participanți la trafic ? Cineva , acolo sus, moare de grija șoferilor fără centură !

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările