Alegeri locale 2016 Alba. Veteranul care a votat la 104 ani: povestea lui Ioan Istrate, eroul rănit pe frontul din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Istrate şi-a exprimat dreptul de vot la vârsta de 104 ani
Ioan Istrate şi-a exprimat dreptul de vot la vârsta de 104 ani

Cel mai vârstnic alegător din Alba care şi-a exprimat dreptul de vot este un veteran de război din satul Draşov. Ioan Istrate are 104 ani, a votat la toate alegerile de când se ştie şi a ţinut ca şi în 2016 să îşi exprime acest drept fundamental.

Ioan Istrate va împlini 105 ani în octombrie 2016. Cu toate că nu s-a putut deplasa până la secţia de vot, veteranul de război a făcut o cerere pentru a vota cu ajutorul urnei mobile. Cererea acestuia a fost aprobată fără probleme, astfel încât doi membri ai biroului electoral al secţei de votare  nr. 411 de la Şcoala cu clasele I-IV din Draşov s-au deplasat la domiciliu.

Ioan Istrate este cel mai vârstnic locuitor din Alba şi totodată cel mai în etate veteran de război al judeţului. În fiecare an, de ziua lui, Plutonierul adjutant – principal (în retragere) Ioan Istrate, din satul Draşov, comuna Şpring, este vizitat de reprezentanţi ai  Armatei Române şi ai administraţiei publice. Este sărbătorit aşa cum merită la această vârstă foarte înaintată.

  

Ioan Istrate a fost decorat cu Emblema de Onoare a Armatei României şi înaintat în gradul de căpitan în retragere. Pentru faptele sale de vitejie a fost decorat cu „Virtutea militară clasa a II-a”. Infanterist în cel de al doilea Război Mondial, s-a distins prin curajul şi devotamentul său, luptând pe frontul de răsărit în Regimentul 92 Infanterie.

istrate drasov alba

Ostaş de nădejde în slujba ţării şi a neamului, eroul de la Draşov a văzut lumina zilei în data ce 25 octombrie 1911, într-o familie de ţărani, buni gospodari şi buni români. A fost căsătorit în Draşov, timp de 76 de ani cu Ileana, iar împreună au avut cinci copii. La 11 septembrie 1941 împreună cu alţi consăteni a fost concentrat în cadrul Regimentului 92 Infanterie „Decebal” cu sediul în garnizoana Orăştie, având gradul de sergent şi încadrat ca ajutor comandant pluton, ulterior comandant tren de luptă. Principala sa misiune a fost să asigure paza trenului de luptă care transporta muniţia, armamentul, tehnica de luptă, efectivele regimentului la acţiunile duse de aceştia pe frontul de Est, pe timpul asediului început la 16 octombrie 1941 asupra cazematelor ce înconjurau oraşul Odessa, precum şi la acţiunile duse începând cu luna martie1942 în Crimea, la Kerci sau a celor aproximativ 8 luni de asediu asupra oraşului Sevastopol, alături de trupele germane.

istrate drasov alba

Veteranul de război este sărbătorit în fiecare an de reprezentanţi ai Armatei Române

În luna cotombrie 1942, pe timpul unei misiuni de aprovizionare, a fost rănit şi în data de 20 ale aceleiaşi luni a fost demobilizat şi lăsat la vatră, întorcându-se în satul să natal, la familie. A trecut prin multe greutăţi, şi-a pierdut soţia şi trei copii. Se bucură totuşi de iubirea a opt nepoţi, şi unei nurori, Ana, care de 53 de ani îl îngrijeşte. Ioan Istrate o consideră ca fiind propria fiică şi sprijinul bătrâneţelor sale. Primeşte o pensie de 320 de lei, iar şase ani ani a luptat pe front, fiind şi rănit într-una din operaţiunile din Munţii Tatra. Prin viaţa lui au trecut cele două războaie mondiale, iar prin „mâna” lui aproximativ 1.000 de copii, fiind de profesie învăţător. 

Citiţi şi:

Alegeri locale 2016 Alba: un candidat la funcţia de primar s-a căsătorit în ziua votului

Alegeri locale 2016 Alba: Mircea Hava, cu emoţii la vot dar convins că va câştiga din nou Primăria Alba Iulia

Alegeri locale 2016 Alba. Cum au votat politicienii şi ce aşteptări au pentru viitor

Alegeri locale 2016. Prezenţa la vot în judeţul Alba 

 

Alegeri locale 2016 Alba Iulia. Rezultatele scrutinului din 5 iunie

 

Alegeri locale 2016. Rezultatele scrutinului pentru Consiliul Judeţean Alba

Promisiunile fanteziste ale unui candidat independent la Primăria Alba Iulia

Promisiunile ”ratate” de administraţia din Alba Iulia: drumurile din noile cartiere, ştrandul, sala polivalentă

Primarul „pe viaţă“ din Alba Iulia. Mircea Hava conduce instituţia de 20 de ani şi vrea să iasă la pensie din această funcţie

Primarii penali din Alba mai vor o tură la primărie. Cine sunt şi ce acuzaţii le aduc procurorii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite