Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Amenda primită de compania E.ON după ce a lăsat mii de consumatori din Alba Iulia fără gaze naturale

3
23 Jan 2021 15:20:52
Autor: Dorin Ţimonea
Contor pentru furnizare de gaze naturale
Contor pentru furnizare de gaze naturale

Compania E.ON Energie România SA a fost amendată de Protecţia Consumatorilor, după sistarea alimentării cu gaze naturale, de la sfârşitul lunii iulie 2020, din Alba Iulia.

În luna iulie a anului trecut, mai multe persoane din oraş au simţit un miros puternic de mercaptan, iar la scurt timp au început să apară sesizările.
 
Echipele de la Del Gaz Grid au intervenit şi au sistat alimentarea cu gaz în locaţiile în care existau scăpări. În total, peste 3.500 de consumatori au fost afectaţi, unii dintre ei au stat fără gaze naturale şi două săptămâni.
 
Oamenii au depus sesizări, iar E.ON a fost amendată de Protecţia Consumatorilor pentru că, deşi era obligată să îşi anunţe clienţii să verifice instalaţiile comune şi, în caz contrar, să sisteze furnizarea gazului natural, nu a făcut acest lucru.
 
Amenda aplicată a fost de 15.000 de lei, dar compania a cerut anularea amenzii la Judecătoriei Alba Iulia. În timpul procesului s-a stabilit că E.ON Gaz este furnizorul de gaze naturale şi Delgaz Grid distribuitorul, astfel încât amenda a fost aplicată furnizorului
 
”S-a constatat că în zilele de 26.07.2020 şi 27.07.2020 mai mulţi consumatori au sesizat miros de gaze în apartamente şi pe scările blocurilor, motiv pentru care au apelat furnizorul de gaze menţionat în facturile lunare pentru a interveni şi remedia situaţia. Din cauza identificării unor scăpări de gaze la instalaţiile comune au fost închise (sigilate) robinetele de branşare de la scările blocurilor, fără a se întocmi documente în acest sens şi fără a se informa consumatorii afectaţi.
 
În ceea ce priveşte instalaţiile comune amplasate în scările blocurilor menţionate de reclamanţi, acestea nu au fost verificate, deşi sunt proprietatea locatarilor şi aceştia au obligaţia să efectueze verificările şi reviziile tehnice prin intermediul unui operator economic autorizat ANRE. Potrivit art. 5 din Ordinul nr. 179/2015 furnizorul de gaze naturale are obligaţia de a transmite clientului final o notificare cu privire la verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare.
 
Conform art. 12 din Ordinul nr. 179/2015 operatorul economic autorizat ANRE are obligaţia să ţină evidenţa anuală în format electronic a tuturor verificărilor şi reviziilor tehnice a instalaţiilor de utilizare efectuate de clienţii finali, informaţii la care are acces atât operatorul economic din sistemul de distribuţie, cât şi furnizorul de gaze naturale.
 
Societatea petentă şi-a încălcat obligaţia care îi revenea de a notifica clienţii finali cu privire la verificarea şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor şi nu s-au făcut astfel de lucrări în privinţa instalaţiilor comune de distribuire a gazelor naturale, singurele date existente confirmând efectuarea reviziilor şi verificărilor numai în privinţa instalaţiilor proprii de distribuire a gazelor naturale”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată, potrivit alba24.ro.
 
Potrivit instanţei, furnizorul de gaze avea obligaţia somării beneficiarilor să verifice instalaţiile comune şi, în caz contrar, să sisteze furnizarea gazului natural, dar nu a făcut acest lucru şi s-a ajuns la situaţia în care respectivele instalaţii au fost depistate ca având scurgeri de gaze. Magistraţii din Alba Iulia au considerat că E.ON nu şi-a notificat beneficiarii, iar plângerea companiei de de înlocuire a sancţiunii este neîntemeiată şi a respingerea acesteia. Decizia din 23 noiembrie 2020 nu este definitivă şi a putut fi atacată în termen de 30 de zile de la comunicare.
 

Vă mai recomandăm să citiţi:

 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Tomescu Tom
23.01.2021, 16:21:58

Dar ...nu sunt doar niște simpli intermediari, niște simpli tăietori de facturi ? Adică .. băieți deștepți ? Căpușe, ce căpușează conform legilor emanate de susținătorii lor din parlament ? Vina lor este că nu au lipit ..bilețele ? . Tăriceanul ..de la înălțimea funcției de prim ministru .. emana măsuri legislative dedicate ..pentru pretenari ... Dacă el putea ... de ce nu și ceilalți omologi ai lui ? . E.ON ... ce infrastructură folosește pt. distribuția gazelor naturale ? Distribuie gazele ..prin țeava de la pix-ul directorului ?

-10 (12 voturi)
imsi imsi
23.01.2021, 18:29:07

Tomescu Tom Exact asa cum spui. In loc de firma de stat care dadea gaze pe conductele ei acum statul a ramas cu conductele dar banii ii iau Eon si altii. Adica principiul mafiot sa si inmoaie ciocul si ei din averea tarii.

-4 (6 voturi)
Vasile Naftuli
23.01.2021, 22:41:52

Vă mai aduceți aminte de prim ministrul francez Raffarin? cel care a declarat în direct la TVR1 (de atunci nu mai sunt interviuri în direct cu partenerii strategici la TVR1) că a venit în România pentru a-și lua „drepturile” pentru ajutorul dat la „revoluție”, la răscoluția spontană pritocită vre-o 3 - 4 ani. Franța prin guvernul Raffarin a fost prima care și-a luat „dreptul” pentru „ajutorul” dat la răscoluție (Apa Nova, Dalkia, Gaz de Suez, actualul Engie luând active românești cu infrastructură creată în socialism și încasări directe de la populație), un mare om politic român având o intervenție la această „dreptuire” imediat după interviu (ora aproximativă 21.30) și care și-a schimbat opiniile până a doua zi la ora 7.00. După această „dreptuire” au venit și alți „parteneri strategici” să-și ia „dreptul” și l-au luat.

-4 (4 voturi)
Modifică Setările