Angelica Rozeanu, legenda tenisului de masă: prima campioană mondială din istoria sportului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angelica Rozeanu a fost prima campioană mondială din istoria sportului românesc. Viaţa acesteia în România a fost o combinaţie între succesele mari din sport şi adversitatea statului român, atunci când la conducere s-au aflat legionarii şi apoi comuniştii. A trăit 84 de ani în România şi în Israel, unde a emigrat în 1960.

Angelica Rozeanu s-a născut în 1921 la Bucureşti. A învăţat să joace tenis de masă la 8 ani şi jumătate, iar la 13 ani a jucat finala campionatului naţional împotriva unei jucătoare cu 27 de ani mai în vârstă. Este considerată una dintre cele mai valoroase jucătoare de tenis de masă din istorie, datorită unor recorduri care, practic, nu mai pot fi egalate niciodată: a fost de şase ori consecutiv campioană mondială pentru România, între anii 1950 - 1956, iar la ediţia din 1953 a câştigat toate probele din concurs – echipe, simplu, dublu-fete şi dublu-mixt. De asemenea, a fost de 20 de ori campioană naţională a României şi de 3 ori campioană a Israelului.

Prima ei participare la un Campionat Mondial de senioare, la vârstă de numai 15 ani, s-a soldat cu ajungerea până în sferturile de finală, la simplu (1936). În cei peste 20 de ani de activitate competiţională internaţională (1936-1960) a obţinut 29 de medalii la Campionatele Mondiale (17 de aur, 5 de argint şi 7 de bronz) şi 7 medalii la Campionatele Europene. A fost campioană mondială de şase ori la simplu, de trei ori la dublu, de trei ori la dublu mixt şi de cinci ori cu echipa naţională a României. La Europene a obţinut două titluri de campioană la dublu feminin (1958, 1960), două medalii de argint şi trei medalii de bronz. A fost prima sportivă din România care a cucerit un titlu mondial (1950) şi european (1958). Cele 17 titluri de campioană mondială o situează pe locul doi în topul celor mai valoroase jucătoare, ea fiind inclusă şi în Guinness Book of Records în 1988. După căsătorie, şi-a schimbat numele în Angelica Adelstein-Rozeanu.

”Fratele meu a cumpărat o rachetă şi mingi şi le-a pus pe masa din sufragerie, când eram într-o covalescenţă după o scarlatină. Aveam opt ani şi jumătate. Aşa a început cariera mea. Apoi a cumpărat o masă normală şi

angelica rozeanu

venea cu prietenii lui şi jucam acolo. La un moment dat s-a mutat un club de sport vis-a-vis de casa mea şi mergeam acolo la turnee de vară. Băieţii râdeau de mine pentru că eram atât de mică, că abia ajungeam până la masă. Am luat locul trei, doi şi pe urmă locul întâi şi m-am fixat acolo”, astfel povestea Angelica Rozeanu despre cum a început să joace tenis într-un interviu acordat TVR în 2004. Originile sale evreieşti i-au creat mari probleme, astfel încât după ce legionarii au preluat puterea în România nu a mai putut concura la niciun campionat mondial. Se antrena, în schimb acasă, în competiţii ale băieţilor. (Sursa foto dreapta - wikipedia)

A revenit din nou în competiţii internaţionale în 1948, iar din 1950 a început seria celor şase campionate mondiale câştigate consecutiv la simplu. Vârful carierei a fost atins în 1953, atunci când a obţinut 4 medalii de aur la Campionatul Mondial de la Bucureşti, triumfând în toate probele la care a participat. În 1958 a fost exclusă din nou de la competiţii internaţionale datorită noii conduceri a federaţiei române de tenis de masă. În 1960 a emigrat în Israel, cu ajutorul unei alte mari campioane cu care a rămas prietenă apropiată, Trudi Pritzi din Austria. După campionatul mondial de la Praga, unde a câştigat titlul mondial la proba de dublu, s-a înţeles cu campioana austriacă să o invite, în concediu, la Viena, împreună cu fiica sa. Era vara anului 1960, iar Angelica Rozeanu nu a mai revenit în ţară. Drept răspuns, comuniştii i-au retras cetăţenia, i-au interzis apariţia numelui şi recunoaşterea performanţelor pe care le-a obţinut. În Israel a continuat să joace tenis la un nivel ridicat de performanţă, reuşind să devină de trei ori campioană naţională a acestei ţări. 

”Nervi de oţel. A fost recunoscută pentru apărarea solidă şi atacul foarte rapid”. Astfel este descrisă Angelica Rozeanu pe pagina ”Hall of Fame” a Federaţiei Europene de Tenis, unde a fost inclusă în anul 1995. În 1954 a fost desemnată de autorităţile comuniste Maestru Emerit al sportului, iar în 2004 a primit din partea statului român ordinul „Meritul sportiv”, clasa I. Marea campioană a decedat în 2006, la Haifa, în Israel, la vârsta de 84 de ani.

”O adevărată legendă a tenisului de masă. Realizările sale în sport nu mai pot fi egalate niciodată. A fost ultima jucătoare non-asitaică care a câştigat campionatul mondial la proba de simplu (…) A fost o jucătoare minunată, iar recordul său la Campionatele Mondiale este incomparabil. În ochii multora, a fost cea mai mare din toate timpurile”, astfel este descrisă jucătoarea pe site-ul Federaţiei Internaţionale de Tenis de Masă (ittf.com), unde a fost publicat un articol la puţin timp după decesul acesteia în 2006. 

Citiţi şi:

Drama femeii care stă în cărucior de 25 de ani. S-a vindecat de scleroză multiplă, dar n-are cine s-o ajute să meargă

Pe urmele partizanilor, în cătunul Zăpodie din Apuseni. În urmă cu 60 de ani, aici se ascundeau membrii grupării Şuşman

Jefuirea oraşului Alba Iulia la mijlocul anilor 1600: turcii şi tătarii l-au distrus din temelii

Odiseea statuii lui Avram Iancu din Cîmpeni, cea mai frumoasă reprezentare a eroului naţional din Ţara Moţilor

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite