Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Antreprenorul care ajută Guvernul la achiziţia de echipamente medicale: „E o situaţie tragică pe piaţa internaţională, cu o concurenţă neloială acerbă“

4
3 Apr 2020 22:20:16
Autor: Dorin Ţimonea
Sursa foto: Facebook/ Bogdan Micu
Sursa foto: Facebook/ Bogdan Micu

Un antreprenor din Braşov, care consiliază Guvernul României în domeniul achiziţiilor de echipamente şi materiale sanitare din China, a publicat un calendar al viitoarelor transporturi de echipamente medicale şi materiale sanitare de protecţie.

Bogdan Micu este un antreprenor român care activează pe piaţa achiziţiilor, firma acestuia fiind implicată în contracte de milioane sau zeci de milioane de dolari derulate înntre companii din China şi SUA.
 
Experienţa acestuia în domeniul achiziţiilor din China este o ”mană cerească” pentru Guvernul României şi pentru compania Unifarm, pe o piaţă în care se dau bătălii pe viaţă şi pe moarte pentru achiziţia de echipamente şi materiale sanitare. Vineri seara, 3 aprilie 2020, Bogdan Micu a prezentat un calendar al viitoarelor transporturi de echipamente, dar şi o poveste a ceea ce a reuşit să facă în colaborare cu cei de la Unifarm.
 
Postarea antreprenorului Bogdan Micu:
”Multe persoane mă întreabă ce am mai făcut cu achiziţia de echipamente. Când vin odată în ţară. Mai jos veţi găsi o listă detaliată a ceea ce echipa mea a reuşit să găsească şi cum a consiliat UNIFARM SA pentru a achiziţiona. Astăzi Ministrul Tătaru a prezentat deja această listă aşa că îmi permit să o pun şi eu aici că nu mai e secretă (nici nu trebuia să fie secretă vreodată după părerea mea).
 
Astăzi cam în 20 min după publicarea acestui post aterizează 200 000 măşti FFP2/N95 la Otopeni.
Ieri au aterizat alte 240 000 măşti FFP2/N95 la Viena. Şi mâine la prânz sunt la Unifarm. Altele vin conform tabelului. Ca indicaţie de preţ, va pun mai jos preţurile, că şi pe subiectul asta aud multe speculaţii.
 
Atunci când s-a putut, Unifarm a cumpărat direct de la producători. Cel puţin cantităţile mai mari. Şi a folosit companii româneşti care şi-au asumat riscurile comerciale cum ar fi plata în avans dacă şi numai dacă aceste companii aveau o marja rezonabilă de profit de 6-12%. Astfel s-a protejat că să nu rişte direct banii statului în avansuri la necunoscuţi.
 
Preturi de achizitie:
Măşti FFP2/N95. 1.8$ buc.
Măşti FFP3 GB 19083 - 3.45$/buc
Combinezoane tip ATI - 15.6$/buc
Viziere - 1.1$/buc
Videolaringoscoape - 1250$/buc
Teste PCR - 7.5€/buc
Extractoare automate - 8000€/buc
Etc
 
Ştiu că acestea sunt preţuri bune. Dar ştiu şi că Unifarm a fost nevoită să ia şi la preţuri de 3-4x mai mari cantităţi mai mici dar cu livrarea imediată. Ca să satisfacă nevoia urgentă din spitale. Este foarte adevărat că firme mici, de apartament, făcute acum 1-2 luni, au cumpărat de pe piaţă echipamentele şi acum le revând la 5x preţul. Ştiu şi că oameni cer guvernului să oprească această speculaţie. Dar uită ceva. Această speculaţie nu se face cu firme româneşti. Chinezii, turcii etc au făcut deja asta. Ei au cumpărat marfă demult. Ei o vând la suprapreţ acum la guverne. Şi tot ei ne concurează la cumpărarea de echipamente noi.
 
Am pierdut un stoc de ventilatoare la 15000$ buc pt că au fost vândute în 2 ore cuiva la 20000$ buc. În China. O săptămâna mai târziu acelaşi stoc ne este acum oferit la 70 000$ bucată. Ce să facem? Este o situaţie tragică pe piaţa internaţională cu o concurenţă neloială acerbă. Suntem fericiţi că măcar ce e al nostru e plătit şi se încarcă în avioane aşa cum se vede şi din documentul de mai sus. Vă mulţumesc de sprijin.
 
Le mulţumesc celor de la UNIFARM. Sunteţi o echipa extraordinară. Aş vrea să va promit că ţară va va fi recunoscătoare. Dar nu e aşa. Statul o să vină peste voi. O să va facă dosare penale. O să va ţină în anchete inutile. Curtea de conturi o să va dea amenzi. Deşi îmi este clar că totul este în ordine la voi. Dar stresul va continua. Asta e statul român. Nemilos şi inuman. Dar să ştiţi că munca voastră şi sacrificiul vostru chiar salvează vieţii. Şi undeva acolo cineva va este cu adevărat recunoscător. Doar că nu îl veţi cunoaşte niciodată pe acel doctor sau acel pacient”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Badea Scârţan !
3.04.2020, 22:39:38

Deh, isi face treaba ?! Bun, atunci !

+1 (1 vot)
Badea Scârţan !
3.04.2020, 22:41:58

La vremuri disperate, masuri disperate...

+1 (1 vot)
Alfa Omega
4.04.2020, 12:10:45

Frumos ca un antrepenor de succes le face rost de ceea ce trebuia de mult sa isi faca rost singuri ! Cand toate statele inchideau granitele isi procurau si materialele necesare ! Dar ce se aude cu piata interna , avem atatea fabrici de confectii , avem distilerii de bauturi alcoolice , avem fabrici de ambalaje care pot produce masti sau aparatori de plastic, avem atatea fabrici de componete auto care pot produce ventilatoare !

+1 (1 vot)
Gabriel Gabriel
4.04.2020, 07:32:55

E greu sa le explici astfel de mecanisme unora care habar nu au nici macar cat le plateste angajatorul contributiile la stat dar sunt primii care isi dau cu parerea. Am cunoscut o ' minte sclipitoare' care ii injura de mama focului pe ' hotii' care au infipt niste crengi de nuc in livada si au accesat fonduri europene. Desigur, oamenii cumparase cu factura nucii, platise proiectul, muncise foarte mult dar mintea incuiata vedea doar rezultatul si era indignat ca el munceste toata ziua si nu castiga la fel. Ar fi bine sa isi dea cu parerea cine cunoaste putin cum se fac achizitiile la acest nivel.